search
conta.ro cauta meniu
search

ACN vrea sa concesioneze malurile Canalului Dunare - Marea Neagra



Malurile Canalului Dunare - Marea Neagra ar putea fi concesionate pentru 42 de ani de Administratia Canalelor Navigabile, care vrea sa valorifice suprafetele de teren unde ar putea fi construite porturi private, centrale eoliene sau alte obiective industriale, ce vor revigora traficul pe canal. Potrivit Mediafax, directorul general al Companiei Nationale Administratia Canalelor Navigabile SA Constanta, ing. Ovidiu Cupsa, a declarat ca ACN intentioneaza sa valorifice malurile canalului prin subconcesionarea terenurilor care apartin statului. Subconcesionarea se va face pe o perioada de 42 ani, pentru realizarea de investitii private care la finalul contractului ar reveni prin transfer companiei. "Am identificat zonele care ar corespunde acestor proiecte si am avut discutii cu investitori privati interesati de propunerea noastra. Pe malurile inalte s-ar putea amplasa centrale eoliene, iar pe malurile joase - porturi private, exploatari minerale sau alte obiective destinate activitatii industriale. Investitiile private ar putea reduce simtitor alocatiile bugetare pentru infrastructura si ar aduce bani companiei si datorita cresterii de trafic pe canal", a precizat directorul general Ovidiu Cupsa.

Prefezabilitate

Administratia Canalelor Navigabile a inceput un studiu de prefezabilitate pentru consolidarea malurilor, la care vor lucra experti straini in colaborare cu specialistii companiei. Studiul va fi finalizat peste 12 luni si va lua in calcul solutii de consolidare precum impaduriri si drenari subterane ale celor 200 kilometri de mal. Un alt studiu de prefezabilitate va fi intocmit pana la finele anului, pentru realizarea unei ecluze intre Lacul Siutghiol si Canalul Poarta Alba - Midia Navodari, ramura de nord a Canalului Dunare - Marea Neagra. "Ecluza ar fi oportuna pentru atragerea navelor de agrement, traficul putand creste cu pana la 50% pe an cu aceasta cale de comunicatie", a apreciat Ovidiu Cupsa.

Retehnologizarea ecluzelor, proiect de 33 mil. euro

In luna august, Administratia Canalelor Navigabile va lansa un concurs de solutii pentru retehnologizarea echipamentelor de actionare si comanda a ecluzelor. Proiectul are un cost estimat de 33 milioane euro si s-ar putea finaliza in 2010. "Prin inlocuirea echipamentelor uzate fizic si moral s-ar reduce timpii si costurile de operare, iar Canalul Dunare - Marea Neagra ar putea deveni cel mai ieftin din Europa", a preconizat directorul general ACN. El a mentionat ca ACN a solicitat Prefecturii Constanta alocarea a 1,3 milioane euro din fondul de rezerva pentru situatii de urgenta, reprezentand prestarea serviciilor din timpul inundatiilor, cand pe canal au fost preluate toate apele cu aluviuni care amenintau localitatile situate pe malul Dunarii. "Acest tranzit a afectat canalul, din cauza depunerii de aluviuni transportate. Suntem nevoiti sa dragam canalul, operatiune care nu s-a mai facut de cinci ani. Prefectura Constanta si-a dat acordul, urmeaza sa primim raspunsul Ministerului Internelor si Reformei Administrative", a mai precizat directorul general Ovidiu Cupsa.

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Noutati contabile 1740434400
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici