search
conta.ro cauta meniu
search

Ajutoarele de stat pentru societatile care au scapat de insolventa, ilegale



Ajutoarele de stat acordate celor 28 de societati pentru care s-a amanat insolventa cu sase luni trebuia notificate Comisiei Europene inainte de a fi puse in practica, in caz contrar fiind ajutoare ilegale, a declarat purtatoarea de cuvant a comisarului pentru Concurenta, Linda Cain. Comisia Europeana nu s-a pronuntat oficial, pana in prezent, fata de Ordonanta de Urgenta 3/2007 privind amanarea insolventei la 28 de companii de stat. In absenta unui verdict, purtatoarea de cuvant a comisarului, Neelie Kroes, a explicat ca reglementarile europene intr-o astfel de situatie impun notificarea prealabila a ajutorului de stat. "Masurile de ajutor de stat trebuie sa fie notificate Comisiei Europene de catre un stat membru si nu pot fi implementate decat dupa ce primesc aprobarea Comisiei. Daca astfel de masuri sunt implementate fara o decizie prealabila a Comisiei sunt considerate ajutoare ilegale", a afirmat Linda Cain.

"Ajutorul trebuie recuperat"

Purtatoarea de cuvant a precizat ca serviciile Comisiei Europene sunt in contact permanent cu autoritatile romane pentru a clarifica elementele de ajutor de stat cuprinse in Ordonanta de Urgenta 3/2007. Potrivit lui Cain, chiar si in cazul in care masurile si-au produs efectele, "Comisia trebuie sa decida asupra compatibilitatii lor cu regulile pietei comune". Evaluarea Comisiei este una complexa, intrucat "notiunea de ajutor de stat este larga si acopera, printre altele, masuri precum granturile, imprumuturile la dobanzi preferentiale, majorarile de capital, anularea sau esalonarea datoriilor". "In cazul in care Comisia considera, dupa o astfel de investigatie, ca un ajutor de stat acordat ilegal este incompatibil cu regulile pietei comune, ajutorul trebuie recuperat", a mai spus Linda Cain.

Companii cu "greutate"

Potrivit unor surse guvernamentale, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului nu a trimis, pana in prezent, nicio notificare Comisiei Europene privind ajutorul de stat acordat vreuneia dintre cele 28 de societati pentru care Guvernul a amanat insolventa timp de sase luni, iar procedurile de lichidare voluntara au fost demarate pentru unele dintre aceste companii, cum ar fi Tractorul Brasov, Rulmentul Brasov si Abrom Barlad. Notificarea ajutorului de stat se face de catre AVAS Comisiei Europene, singurul for decizional in acest sens, prin intermediul Consiliului Concurentei.

Inca 12 societati pe lista AVAS

Ordonanta de Urgenta pentru amanarea intrarii in insolventa a 28 de societati de stat a fost aprobata in februarie 2007, dupa ce Romania devenise stat membru UE, iar notificarea ajutoarelor de stat la Comisia Europeana era o procedura obligatorie. Ordonanta a fost contestata de catre fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, pe motive anticoncurentiale.
Fostul ministru a dezaprobat, in avizul negativ dat ordonantei, atat tratamentul preferential oferit unui numar de 28 de societati de stat aflate in insolventa, cat si faptul ca acestea au datorii la bugetul statului.
AVAS este actionarul majoritar al celor 28 de companii si are obligatia de a notifica ajutoarele de stat. AVAS mai are in lucru o ordonanta de urgenta privind amanarea insolventei pentru alte 12 companii din industria de aparare. Prin acest proiect, AVAS intentioneaza sa prelungeasca perioada in care nu se aplica insolventa de la sase luni la 18 luni pentru toate cele 40 de companii. Presedintele AVAS, Teodor Atanasiu, a prezentat, in urma cu doua saptamani, Comisiei Europene situatia ajutoarelor de stat acordate in cazul celor 28 de societati. Oficialii AVAS nu au furnizat nicio informatie pe acest subiect, la solicitarea agentiei NewsIn.

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Noutati contabile 1740434400
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici