Agricultura reprezintă pentru România unul dintre cele mai importante sectoare economice, de aceea în cadrul seminarului de ieri, 'Finanțarea rurală - O șansă pentru agricultura României?', tema principală a fost finanțarea sistemului agricol și obstacolele pe care le întâmpină producătorul român. Astfel, reprezentanții MADR au declarat că în termen de aproximativ o lună, ministerul va decide metoda de sprijin a fermierilor care vor să ia credite pentru cofinanțarea proiectelor de dezvoltare rurală, una dintre variante fiind subvenționarea dobânzii cu fonduri de la bugetul de stat.
"Există în studiu la minister eventualitatea de a continua în 2008-2009 Programul Fermierul, pentru că până la sfârșitul lui 2009 putem continua toate formele de ajutor de stat derulate înainte de aderare. O altă variantă ar fi subvenționarea dobânzii, măsură care s-ar putea aplica până la sfârșitul Programului Național de Dezvoltare Rurală", a declarat, ieri, Viviana Vasile, director în Ministerul Agriculturii. Ea a arătat că o decizie ar putea fi luată în perioada următoare, în circa o lună. "Nu am luat o decizie, dacă mergem pe Fermierul sau dacă intrăm direct pe piață, cu o formă de subvenționare a dobânzii din fonduri bugetare", a afirmat Vasile.
Creditele sunt destinate cofinanțării proiectelor contractate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) și reprezintă continuarea Programului "Fermierul", un sistem similar care a funcționat pentru proiectele SAPARD. Prin acest program, agricultorii vor contracta credite de la instituțiile bancare cu care MADR încheie un acord.
CEC, BRD și Alpha Bank acordă agricultorilor 200 mil. euro
CEC, BRD-SocGen și Alpha Bank - care au semnat o înțelegere cu Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) vor da în acest an împrumuturi agricultorilor în valoare de cel puțin 200 mil. euro. "Pentru necesitățile de finanțare a agricultorilor la hectar, până ce aceștia primesc subvențiile de la stat, în luna iunie, cele trei bănci implicate în program ar putea acorda credite de circa 200 mil. euro", a spus președintele CEC, Radu Grațian Ghețea, după seminarul Finanțarea Rurală.
"Așa cum arată acum legea creditului agricol, ea nu asigură niciun confort băncilor pentru acordarea creditelor agricole. Sistemul bancar e deschis pentru a facilita accesul fermierilor la fonduri europene și pentru a acorda credite în mediul rural, pentru a acoperi necesarul de fonduri până la accesarea fondurilor europene", a mai spus Ghețea.
'Circa o optime (12%) din creditele acordate de CEC sunt pentru agricultură, iar până în 2011 banca vrea să ajungă la o expunere pe sectorul agricol de 20% din portofoliul de credite, a declarat acesta. CEC a început deja acordarea de credite pentru campania agricolă de primăvară, iar până în prezent a dat împrumuturi în valoare de câteva zeci de milioane de euro, a arătat șeful băncii.
Garanțiile acordate, limitate la 80%
Comisia Europeană a propus ca fondurile de garantare de stat să acorde garanții de cel mult 80% din valoarea creditului, iar de la finele lui 2009 garanția maximă acordată unui beneficiar să fie de 1,5 mil. euro. "Există un dialog aprins între CE și Asociația Europeană a Fondurilor de Garantare și există tendința Comisiei de a interzice acordarea de garanții mai mari de 80%", a declarat președintele Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM, Aurel Șaramet, precizând că reglementarea se referă la fondurile de garantare de stat.
El a arătat că reprezentanții Comisiei cu responsabilități în domeniul garantării și ajutorului de stat poartă discuții cu Asociația Europeană a Fondurilor de Garantare, una dintre propunerile CE fiind ca fondurile de garantare de stat să acorde garanții în limita a 80%. În prezent, Fondul de Garantare a Creditului Agricol, de exemplu, acordă garanții care merg până la 100%.
Totodată, propunerea Comisiei mai cuprinde aplicarea unor comisioane diferențiate pentru firmele nou-înființate (start-up-uri) și restul societăților.
Credite mai scumpe
Contribuția privată a proiectelor de dezvoltare rurală va crește cu până la 4 procente în acest an, din cauza scumpirii creditelor, a mai declarat Aurel Șaramet. "Până la sfârșitul anului, suntem într-un context economic care scumpește partea de contribuție proprie pentru cofinanțarea proiectelor de finanțare rurală", a spus Șaramet.
Potrivit reprezentanților Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP), cofinanțarea privată a proiectelor de dezvoltare rurală se va ridica la 3 mld. euro până în 2013. "Agricultura va beneficia de o finanțare publică de 8 mld. euro până în 2013, iar beneficiarii vor asigura o cofinanțare de 3 mld. euro", a spus directorul general adjunct al APDRP, Teodor Bâte.
APDRP a lansat, pe 2 aprilie, o nouă sesiune de depunere a proiectelor pentru PNDR. În prima sesiune a PNDR, lansată pe 3 martie și finalizată pe 28 martie, au fost depuse 918 proiecte cu o valoare totală de 728,71 mil. euro.
În această primă sesiune, beneficiarii fondurilor UE de dezvoltare rurală au putut depune proiecte pentru trei măsuri, respectiv pentru modernizarea fermelor, creșterea competitivității produselor agricole și pentru dezvoltarea satelor.
PNDR stabilește politicile și acțiunile de dezvoltare rurală pentru perioada 2007-2013, în domeniile agricol, silvic și dezvoltare rurală, dar și proiectele de investiții. Prin PNDR se vor derula, până în 2013, fonduri europene de peste 8 mld. euro, provenite din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală.
Esential pentru contabili - Monografii contabile complete
Monografie contabila cofetarie
Gestionarea contabila a unei cofetarii presupune o evidenta clara a tuturor operatiunilor financiare, de la achizitia ingredientelor pana la vanzarea produselor finite. Intrucat aceasta activitate implica atat productie, cat si comercializare, inregistrarile contabile trebuie sa reflecte corect toate tranzactiile, inclusiv cheltuielile, veniturile si taxele aferente. In acest articol, va prezentamdoua exemple practice de monografii contabile pentru cofetarii.Monografie contabila...
vezi AICI monografia << Monografie contabila privind depozitarea cerealelor
O monografie contabila bine structurata pentru depozitarea cerealelor este cruciala pentru a reflecta corect si transparent activitatile economice, stocurile si fluxurile financiare implicate. Prin acest articol, ne propunem sa oferim o prezentare detaliata a aspectelor contabile relevante pentru gestionarea depozitelor de cereale, incluzand evidentierea inregistrarilor contabile specifice, conform legislatiei in vigoare.Depozitarea cerealelor: aspecte legislativePotrivit pct. 284 din O.M.F.P....
vezi AICI monografia << Monografie contabila agricultura. Cultivarea cerealelor
Cultivarea cerealelor joaca un rol esential in agricultura, reprezentand o sursa importanta de hrana si materii prime la nivel global. De la grau si porumb, pana la orz si ovaz, aceste culturi sunt fundamentale atat pentru industria alimentara, cat si pentru productia de furaje sau alte produse derivate. In acest articol, vom analize aspecte contabile specifice acestei activitati si vom oferi exemplu de monografie contabile pentru cultivarea cerealelor in agricultura.Aspecte contabile pentru...
vezi AICI monografia << Monografie contabila tichete cadou si aspecte fiscale importante
Tichetele cadou reprezinta un beneficiu salarial oferit de angajatori salariatilor, ca forma de recompensa sau stimulare. Pe langa avantajele pentru angajat, care primeste un supliment financiar neimpozabil in anumite limite, tichetele cadou ofera beneficii si pentru angajator, intrucat acestea pot fi scutite de taxe, in anumite conditii, conform legislatiei fiscale din Romania. Ele trebuie inregistrate corect in contabilitate avand in vedere tratamentele diferite in functie de destinatia lor....
vezi AICI monografia << Monografie contabila brutarie/panificatie
Brutariile si companiile din domeniul panificatiei au nevoie de o evidenta contabila precisa pentru a urmari costurile de productie, stocurile de materii prime, vanzarile si alte cheltuieli operationale specifice acestui sector. Activitatea unei brutarii este o activitate de productie si trebuie organizata, din punctul de vedere al monografiei contabile, ca pentru acest tip de activitate (productie). Va prezentam in acest articol cateva aspecte fiscale si contabile esentiale pentru acest tip de...
vezi AICI monografia << Monografie prestari servicii intracomunitare
Prestarea de servicii si livrarile intracomunitare reprezinta furnizarea de servicii/ livrarea de bunuri intre doua firme sau persoane impozabile din state membre ale Uniunii Europene. Exista anumite facilitati fiscale pentru acest tip de activitate si diverse inregistrari contabile specifice. Vom prezenta in acest articol cateva studii de caz reale ce contin monografii contabile pentru prestarea de servicii/livrari intracomunitare si vom face cateva precizari esentiale privind aspectele fiscale...
vezi AICI monografia << Monografii contabile sponsorizare 2025: spete utile
Sponsorizarea este actul juridic prin care doua persoane convin cu privire la transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare pentru sustinerea unor activitati fara scop lucrativ desfasurate de catre una dintre parti, denumita beneficiarul sponsorizarii. Sponsorizarea se acorda de obicei in schimbul unor beneficii, cum ar fi promovarea imaginii sau a brandului sponsorului.Contractul de sponsorizare se incheie in forma scrisa, cu specificarea obiectului,...
vezi AICI monografia << Monografie impozit chirii 2025: studii de caz utile
Inregistrarea corecta si completa a impozitului pe venituri din chirii este esentiala pentru asigurarea conformitatii cu legislatia fiscala in vigoare. In acest articol vom prezenta mai multe studii de caz cu monografii contabile pentru impozitul pe veniturile din chirii in 2025, oferindu-va detalii importante si despre modul in care se declara aceste venituri, dar si alte aspecte fiscal-contabile relevante.Impozit pe chirie - aspecte fiscale importanteIncepand cu 1 ianuarie 2024, venitul...
vezi AICI monografia << Monografie contabila investitii: aspecte fiscale si studii de caz
Investitiile reprezinta un element central in strategia de dezvoltare si crestere a oricarei entitati economice, fie ca este vorba despre extinderea capacitatilor de productie, achizitia de noi tehnologii sau diversificarea portofoliului de active. In acest articol vom prezenta diverse monografii contabile pentru investitii, evidentiind aspecte teoretice si practice ale contabilizarii diferitelor tipuri de investitii.Monografie vanzare investitie in curs si vanzare terenINTREBARE:X SRL (platitor...
vezi AICI monografia << Monografie contabila ochelari de vedere si obligatiile angajatorilor
Decontarea ochelarilor de vedere este un subiect de interes atat pentru angajatori, cat si pentru angajati, mai ales in contextul in care tot mai multe persoane isi desfasoara activitatea in fata calculatorului. Va prezentam in acest articol aspectele fiscale si contabile de care trebuie sa tina cont o societate pentru decontarea ochelarilor de vedere, inclusiv documentele justificative si inregistrarile contabile necesare pentru a asigura conformitatea cu reglementarile fiscale si contabile....
vezi AICI monografia <<