search
conta.ro cauta meniu
search

Alian bancar n finanarea agricultorilor



Agricultura reprezintă pentru România unul dintre cele mai importante sectoare economice, de aceea în cadrul seminarului de ieri, 'Finanțarea rurală - O șansă pentru agricultura României?', tema principală a fost finanțarea sistemului agricol și obstacolele pe care le întâmpină producătorul român. Astfel, reprezentanții MADR au declarat că în termen de aproximativ o lună, ministerul va decide metoda de sprijin a fermierilor care vor să ia credite pentru cofinanțarea proiectelor de dezvoltare rurală, una dintre variante fiind subvenționarea dobânzii cu fonduri de la bugetul de stat.
"Există în studiu la minister eventualitatea de a continua în 2008-2009 Programul Fermierul, pentru că până la sfârșitul lui 2009 putem continua toate formele de ajutor de stat derulate înainte de aderare. O altă variantă ar fi subvenționarea dobânzii, măsură care s-ar putea aplica până la sfârșitul Programului Național de Dezvoltare Rurală", a declarat, ieri, Viviana Vasile, director în Ministerul Agriculturii. Ea a arătat că o decizie ar putea fi luată în perioada următoare, în circa o lună. "Nu am luat o decizie, dacă mergem pe Fermierul sau dacă intrăm direct pe piață, cu o formă de subvenționare a dobânzii din fonduri bugetare", a afirmat Vasile.
Creditele sunt destinate cofinanțării proiectelor contractate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) și reprezintă continuarea Programului "Fermierul", un sistem similar care a funcționat pentru proiectele SAPARD. Prin acest program, agricultorii vor contracta credite de la instituțiile bancare cu care MADR încheie un acord.
CEC, BRD și Alpha Bank acordă agricultorilor 200 mil. euro
CEC, BRD-SocGen și Alpha Bank - care au semnat o înțelegere cu Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) vor da în acest an împrumuturi agricultorilor în valoare de cel puțin 200 mil. euro. "Pentru necesitățile de finanțare a agricultorilor la hectar, până ce aceștia primesc subvențiile de la stat, în luna iunie, cele trei bănci implicate în program ar putea acorda credite de circa 200 mil. euro", a spus președintele CEC, Radu Grațian Ghețea, după seminarul Finanțarea Rurală.
"Așa cum arată acum legea creditului agricol, ea nu asigură niciun confort băncilor pentru acordarea creditelor agricole. Sistemul bancar e deschis pentru a facilita accesul fermierilor la fonduri europene și pentru a acorda credite în mediul rural, pentru a acoperi necesarul de fonduri până la accesarea fondurilor europene", a mai spus Ghețea.
'Circa o optime (12%) din creditele acordate de CEC sunt pentru agricultură, iar până în 2011 banca vrea să ajungă la o expunere pe sectorul agricol de 20% din portofoliul de credite”, a declarat acesta. “CEC a început deja acordarea de credite pentru campania agricolă de primăvară, iar până în prezent a dat împrumuturi în valoare de câteva zeci de milioane de euro”, a arătat șeful băncii.
Garanțiile acordate, limitate la 80%
Comisia Europeană a propus ca fondurile de garantare de stat să acorde garanții de cel mult 80% din valoarea creditului, iar de la finele lui 2009 garanția maximă acordată unui beneficiar să fie de 1,5 mil. euro. "Există un dialog aprins între CE și Asociația Europeană a Fondurilor de Garantare și există tendința Comisiei de a interzice acordarea de garanții mai mari de 80%", a declarat președintele Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM, Aurel Șaramet, precizând că reglementarea se referă la fondurile de garantare de stat.
El a arătat că reprezentanții Comisiei cu responsabilități în domeniul garantării și ajutorului de stat poartă discuții cu Asociația Europeană a Fondurilor de Garantare, una dintre propunerile CE fiind ca fondurile de garantare de stat să acorde garanții în limita a 80%. În prezent, Fondul de Garantare a Creditului Agricol, de exemplu, acordă garanții care merg până la 100%.
Totodată, propunerea Comisiei mai cuprinde aplicarea unor comisioane diferențiate pentru firmele nou-înființate (start-up-uri) și restul societăților.
Credite mai scumpe
Contribuția privată a proiectelor de dezvoltare rurală va crește cu până la 4 procente în acest an, din cauza scumpirii creditelor, a mai declarat Aurel Șaramet. "Până la sfârșitul anului, suntem într-un context economic care scumpește partea de contribuție proprie pentru cofinanțarea proiectelor de finanțare rurală", a spus Șaramet.
Potrivit reprezentanților Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP), cofinanțarea privată a proiectelor de dezvoltare rurală se va ridica la 3 mld. euro până în 2013. "Agricultura va beneficia de o finanțare publică de 8 mld. euro până în 2013, iar beneficiarii vor asigura o cofinanțare de 3 mld. euro", a spus directorul general adjunct al APDRP, Teodor Bâte.
APDRP a lansat, pe 2 aprilie, o nouă sesiune de depunere a proiectelor pentru PNDR. În prima sesiune a PNDR, lansată pe 3 martie și finalizată pe 28 martie, au fost depuse 918 proiecte cu o valoare totală de 728,71 mil. euro.
În această primă sesiune, beneficiarii fondurilor UE de dezvoltare rurală au putut depune proiecte pentru trei măsuri, respectiv pentru modernizarea fermelor, creșterea competitivității produselor agricole și pentru dezvoltarea satelor.
PNDR stabilește politicile și acțiunile de dezvoltare rurală pentru perioada 2007-2013, în domeniile agricol, silvic și dezvoltare rurală, dar și proiectele de investiții. Prin PNDR se vor derula, până în 2013, fonduri europene de peste 8 mld. euro, provenite din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală.

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Noutati contabile 1740434400
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici