search
conta.ro cauta meniu
search

Angajatorii din construcii se gndesc serios s aduc for de munc



Angajatorii de pe piața muncii au așteptări mari în ceea ce privește activitatea de angajare în trimestrul 2 din acest an, raportându-se previziuni pozitive în toate cele 10 sectoare de activitate. Cea mai puternică Previziune Netă de Angajare (rezultatul dintre diferența procentului de angajatori care anticipează o creștere a numărului total de angajări și a procentului de angajatori care prevăd o scădere a angajaților) este raportată de angajatorii din sectorul construcțiilor, cu un procent foarte ridicat, de 54%, potrivit studiului Manpower privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă pentru trimestrul 2 din 2008. La polul opus, angajatorii din sectorul energiei electrice, gaze și apă sunt cel mai puțin optimiști, cu o previziune de numai 5%.
Conform studiului  Manpower, Previziunile Nete de Angajare a celorlalte domenii sunt aproximativ egale. Astfel, pentru sectorul din industria extractivă angajatorii prevăd un procentaj de 49%, pentru sectorul hoteluri și restaurante - 46%, comerțul cu ridicata și cu amănuntul - 41% , finanțe, asigurări, servicii imobiliare și servicii de afaceri - 38%, transport, depozitare și comunicații - 34%, industria prelucrătoare - 33%, agricultură, vânătoare, silvicultură și pescuit  22%, iar pentru sectorul administrație publică și servicii sociale - 21%.
Pentru șomerii din nord-estul și sud-vestul țării nu se anunță vremuri mai bune
În urma studiului Manpower privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă în trimestrul 2 din acest an rezultă că angajatorii din toate cele 8 regiuni analizate din România au intenții pozitive de angajare. Astfel, la nivel național, regiunea cu cea mai mare Previziune Netă de Angajare este nord-vest cu 42%, urmată de regiunile București - Ilfov, sud și sud-est care au o previziune de 40%. Angajatorii din zona centrală a țării se așteaptă la un ritm de angajare susținut, Previziunea Netă de Angajare fiind de 35%.
În regiunile nord-est, vest - 21%, respectiv sud-vest - 27%, s-au înregistrat cele mai scăzute valori ale Previziunii Nete de Angajare în trimestrul 2 din 2008, asta după ce din ultimele date publicate de Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă (AMOFM) cea mai ridicată rată a șomajului a fost atinsă tot în regiunile nord-est și sud-vest. Astfel, rata șomajului în județul Vaslui a fost de 9,3%, urmat de Mehedinți (9,2%), Teleorman (7,8%) și Ialomița (7,7%), în timp ce nivelul minim a fost atins în județul Timiș (1,3%).
49% dintre angajatorii chestionați nu văd o schimbare în viitor
Așa cum rezultă în urma studiului Manpower, care a fost realizat prin intervievarea unui eșantion reprezentativ de 841 de angajatori din România, 43% dintre aceștia intenționează să crească numărul de angajați în trimestrul 2. Pe de altă parte, doar 7% dintre angajatori se așteaptă la o scădere a activității de angajare, iar 49% dintre ei nu anticipează nicio schimbare. Astfel, Previziunea Netă de Angajare pentru trimestrul 2 al anului 2008 atinge un nivel de 36%. Cele mai optimiste previziuni din Europa au fost raportate de angajatorii din România și Polonia.
Ieri, Parlamentul European a emis raportul privind 'Revizuirea orientărilor pentru politicile de ocupare a forței de muncă' , în care solicită o revizuire a liniilor directoare pentru măsurile de ocupare a forței de muncă a statelor membre. Conform raportului de progrese al CE, economia românească se confruntă cu un deficit de forță de muncă din ce în ce mai important datorită creșterii rapide și emigrării puternice. Cu toate acestea, rata de ocupare a forței de muncă este în continuare scăzută, iar șomajul este mare, astfel încât există, în principiu, o sursă importantă de forță de muncă neutilizată. De asemenea, se menționează că activitățile agricole reprezintă aproape o treime din totalul locurilor de muncă, dar contribuie cu mai puțin de 10% din PNB. Este nevoie de politici care să modernizeze producția agricolă și să contribuie la (re)integrarea agricultorilor care practică o agricultură de subzistență în alte sectoare de activitate economică.
Cererea de forță de muncă a crescut ușor în T1
În primul trimestru, rata locurilor de muncă vacante a fost de 2,14%, în creștere cu 0,32% față de ultimul trimestru al anului trecut și la același nivel cu cea din primele trei luni ale lui 2007, cea mai mare cerere de forță de muncă înregistrându-se în administrația publică, 6,78%, potrivit INS. În sănătate și asistență socială cererea de forță de muncă s-a ridicat la 6%. La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei locurilor de muncă vacante, s-au regăsit activitățile de energie electrică, termică, gaze și apă, 0,44% și din industria extractivă, 0,49%. Ocupațiile cele mai căutate de angajatori au fost cele de specialiști cu ocupații intelectuale și științifice - 3,44%, respectiv de tehnicieni, maiștri și asimilați - 2,19%. Cea mai redusă disponibilitate a locurilor de muncă s-a regăsit în rândul ocupațiilor de legislatori, înalți funcționari și conducători - 1,35% și de lucrători operativi în servicii, comerț și asimilați - 1,77%. La nivel național, regiunea cu cea mai mare rată a locurilor de muncă vacante a fost București - Ilfov, 2,96%, urmată de regiunea nord-est, 2,55%). În regiunile nord-vest, sud-vest Oltenia - 1,55%, respectiv sud-est - 1,57%, s-au înregistrat cele mai scăzute valori ale acestui indicator.
 

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Noutati contabile 1740434400
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici