search
conta.ro cauta meniu
search

ARACO respinge "Codul amenajrii teritoriului, urbanismului i construciilor"



Asociația Română a Antreprenorilor de Construcții (ARACO) și-a exprimat ieri, în cadrul unei conferințe de presă,  punctul de vedere cu privire la proiectul de lege privind "Codul amenajării teritoriului, al urbanismului și construcțiilor". Laurențiu Plosceanu a acuzat Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) că nu a consultat patronatele la elaborarea proiectului de lege căruia îi aduc mai multe amendamente.
"Deoarece propunerile noastre nu sunt luate în considerare, atacăm legislativ toate domeniile în care se fac abuzuri. Ministerul Dezvoltării are cunoștință de acest proiect, dar nu susține proiectul de cod. Se vorbește tot timpul despre calitatea lucrării și nu de calitatea executantului. Nu sprijinim sub nicio formă proiectul de lege al Codului amenajării teritoriului, al urbanismului și construcțiilor în forma sa actuală, elaborat de ISC fără consultarea noastră, pentru că este deficitar", a declarat Laurențiu Plosceanu.
Potrivit acestuia, proiectul de lege nu poate constitui un act normativ aplicabil, întrucât își propune să trateze și să legifereze două domenii care se deosebesc fundamental, astfel că amenajarea teritoriului și urbanismul reprezintă planificarea spațială în plan tehnic, economic și social, iar construcțiile reprezintă un domeniu tehnic pur de concepție-proiectare.
Proiect de lege incomplet
În cadrul conferinței, reprezentantul a prezentat câteva prevederi și domenii care au fost tratate necorespunzător sau incomplet, cum ar fi condițiile de autorizare a construcțiilor prevăzute în Legea 50/1991, care reprezintă "un sprijin politic" pentru înființarea firmelor de construcții.
Totodată, apar proceduri abuzive de amplasare a caselor de vacanță în parcuri naționale, rezervații sau ansambluri arheologice interzise. Proiectul de lege nu prevede necesitatea certificării calificării profesionale a societăților de construcții, condiție a realizării calitative a construcțiilor.
"Codul acordă atribuții noi, multiple Inspecției de Stat în Construcții, în contrast cu directivele europene și programul de guvernare care prevăd descentralizarea și externalizarea unor activități ce pot fi îndeplinite de către asociații profesionale și patronale de ramură", potrivit ARACO.
Proiectul a fost criticat, în aceeași conferință de presă, și de reprezentanți ai sindicatelor FNSCM "Anghel Saligny" și FGS Familia, precum și ai Registrului Urbaniștilor din România sau ai Ordinului Arhitecților din România.
ARACO a înaintat o scrisoare, prin care respinge Codul în forma propusă și solicită Inspectoratului de Stat în Construcții, să redacteze "Codul construcțiilor", după denumirea inițială, împreună cu specialiști din domeniu și nu cu funcționarii din domeniul public care au o pregătire mai slabă în construcții.
Plosceanu: Sectorul construcțiilor riscă să se supraîncălzească
Reprezentantul ARACO s-a arătat foarte nemulțumit de scumpirile care au avut loc de la începutul anului și susține că majorările de preț afectează în mod direct profitabilitatea firmelor din construcții.
"Începutul de an a înregistrat deprecieri în sectorul construcțiilor, în principal din cauza prețului la petrol, care a depășit pragul de 100 de dolari pe baril, scumpirilor la gaze și carburanți, care se reflectă în majorările de preț la materialele prime folosite din construcții. Toate aceste majorări de preț afectează în mod direct profitabilitatea firmelor în domeniu", a subliniat președintele Laurențiu Plosceanu.
Potrivit acestuia, sectorul construcțiilor riscă să se supraîncălzească din cauza prețurilor care au scăpat de sub orice control.
"Solicităm Ministerului Economiei și Finanțelor să ia măsuri pentru evitarea prețurilor ferme, dacă nu acestea vor conduce la blocarea proiectelor din construcții. Prețul barilului și al gazelor crește trimestrial. Noi nu putem prelua aceste creșteri și nu cred că vom face față. Sectorul construcțiilor riscă să se supraîncălzească și nici numărul de muncitori nu a crescut", a mai declarat Plosceanu.

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Noutati contabile 1740434400
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici