search
conta.ro cauta meniu
search

Atentie: TVA se poate deduce de pe bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate!

Bonurile fiscale cu TVA, ce au mentionat codul de identificare al beneficiarului, indeplinesc conditiile unei facturi simplificate, iar acestea din urma urmeaza modelul facturilor normale.
 
Intrebare: "Avand in vedere schimbarile legislative de anul acesta si haosul legat de e-TVA, am rugamintea sa-mi spuneti daca bonurile fiscale emise cu cui -ul firmei, pot fi deduse si dupa data de 01.07.2024 din punct de vedere al tva-lui si al cheltuielilor, sau trebuie sa cerem factura pentru ele."
 
In perioada 1 ianuarie 2024- 30 iunie 2024, se excepteaza de la obligatia de transmitere a facturilor prin sistemul RO e-Factura, facturile emise pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii pentru care se emit facturi simplificate (atunci cand valoarea facturilor, inclusiv TVA, nu este mai mare de 100 euro).
 
Incepand cu data de 1 iulie 2024, facturile simplificate nu vor face obiectul transmiterii prin sistemul RO e-Factura.
Prim similitudine cu tratamentul facturilor simplificate, acelasi regim se aplica si bonurilor fiscale ce au imprimat CUI ul beneficiarului, deci bonurile fiscale nu se transmit in RO-e Factura.
 
O factura simplificata se caracterizeaza prin urmatoarele:
-contine denumirea de factura simplificata;
-valoare de pana in 100 euro inclusiv TVA;
-valoare intre 100 si 400 euro inclusiv TVA (doar in anumite conditii aprobate de Ministerul finantelor publice);
-contine set minim de informatii: data emiterii, datele persoanei care a livrat bunurile sau a prestat serviciul, tipul de bunuri comercializate/serviciile prestate, suma taxei colectate.
 
Deducerea TVA de pe un bon fiscal (fara sa detineti factura) se poate face daca valoarea bonului inclusiv TVA este mai mica de 100 euro si pe bonul fiscal se mentioneaza codul de inregistrare in scopuri de TVA al societatii dvs .In concluzie, puteti deduce TVA aferenta bonurilor fiscale ce indeplinesc conditiile unei facturi simplificate.

Conform reglementarilor fiscale actuale, daca achizitiile efectuate de persoana impozabila sunt in scopul desfasurarii activitatii:
-cheltuiala aferenta bonurilor este deductibila conform art. 25 alin. (1) din Codul fiscal.
-TVA se poate deduce de pe bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate, deoarece acestea nu fac obiectul e-factura.


In perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2024, toate documentele au acelasi drept de deducere ca cel aplicat de persoanele impozabile pana la 31.12.2023.

Sistemul se schimba pentru destinatar, dupa 1 iulie 2024, cand o factura primita si descarcata din SPV, care are sigiliul ANAF, devine document fiscal original.
In contextul Hotararii nr. 355/2023 privind emiterea facturii la bonul fiscal, aceasta stabileste ca facturarea devine obligatorie doar daca este solicitata in mod expres de catre client la emiterea bonului fiscal sau se solicita in aceeasi data fiscala cu cea a bonului fiscal.
 
Din aceasta formulare se intelege ca, in conformitate cu HG 355/2023, in situatia in care unei societati ise solicita sa se emita o factura pentru un bon fiscal, aceasta trebuie sa fie facuta in aceeasi zi cu eliberarea bonului fiscal. Aceasta inseamna ca nu se pot emite facturi fiscale pentru bonurile fiscale emise in alte zile decat ziua emiterii.
 
In contextul emiterii facturilor la bonurile fiscale, hotararea stabileste ca facturarea devine obligatorie doar daca este solicitata in mod expres de catre client la emiterea bonului fiscal sau se solicita in aceeasi data fiscala cu cea a bonului fiscal.

Raspuns oferit in luna iulie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com
 

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici