Anul 2021 este plin de provocari in mediul de afaceri, firmele fiind nevoite sa se adapteze la situatia speciala determinata de pandemie. Pe piata muncii, companiile sunt din nou avantajate in relatia cu angajatii daca privim in ansamblu, insa realitatea este ca resursele umane bine pregatite si cu experienta sunt la fel de valoroase ca si pana acum, fiind nevoie de strategii complexe pentru fidelizare si consolidare a relatiei angajat - angajator pe termen lung. Presiunea pe crestere salarii este mult mai scazuta decat in perioada 2018 - 2019, insa satisfactia angajatilor tine inclusiv de bonusuri, prime, cadouri oferite de companii - un obicei in mediul corporate, adoptat de tot mai multe IMM-uri.
Din punct de vedere fiscal, angajatorii au unele avantaje atunci cand inregistreaza in contabilitate anumite bonusuri si cadouri, beneficii neimpozabile (fara taxe si impozite pentru valorile respective). Prezentam mai jos categoriile de astfel de beneficii ce pot fi acordate angajatilor si detalii relevante, indiferent ca ne referim la prime in bani, cosuri cadou gourmet si alte tipuri de cadouri corporate, tichete cadou etc.
Bonusuri neimpozabile pentru angajati, valabile in 2021
Conform expertului consultat pentru realizarea acestui material, Viorica Neamtu, Expert Contabil in cadrul firmei de contabilitate Vimandra din Constanta, in anul 2021, de interes pentru companii sunt, dincolo de categoriile clasice (tichete cadou, bani, cosuri cadou corporate), beneficii legate de contextul special al pandemiei de Covid-19.
"Angajatii care deruleaza activitati in regim de telemunca pot primi bani in plus de la angajator in limita de pana la 400 lei pe luna, fara a fi necesara prezentarea documentelor justificative de catre telesalariati, pentru angajator suma acordata fiind o cheltuiala deductibila pentru determinarea rezultatului fiscal, situatie prevazuta prin Legea 296/2020 art.25, alin.(2^1). In plus, firmele pot suporta pentru angajatii lor, intr-un regim fiscal favorabil, contravaloarea testelor medicale de diagnosticare a infectiei cu Covid-19, conditia fiind aceea de a prezenta documentul justificativ al acestora. Tot legat de protejarea starii de sanatate putem mentiona si plata vaccinului anti-gripal, la initiativa firmei, daca angajatii doresc un astfel de beneficiu", explica Viorica Neamtu, care gestioneaza in cadrul firmei Vimandra situatiile contabile pentru companii din foarte multe domenii de activitate.
Manual de politici contabile - Stick USB
Abonament PortalContabilitate.ro - abonament 12 luni
Operare SAGA. Exemple practice si recomandari
Banii si cadourile, inclusiv tichetele cadou si cosurile cadou, oferite de firme angajatilor, cat si cele oferite in beneficiul copiilor minori ai salariatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase recunoscute in Romania, sunt neimpozabile, daca valoarea acestora nu depaseste 150 lei. Limita se aplica pentru fiecare beneficiar in parte, pentru fiecare ocazie de mai sus. Genul feminin are un avantaj in plus: salariatele pot primi cadouri de aceeasi valoare si cu ocazia zilei de 8 martie, Ziua Internationala a Femeii. Evident, angajatorii pot oferi si cadouri de valoare mai mare, dar partea care depaseste limita de 150 lei reprezinta venit impozabil din salarii.
Interes tot mai mare pentru oferire de cosuri cadou pentru angajati, variante neimpozabile
"Tot mai multe firme aleg sa ofere angajatilor cosuri cadou de Paste, cosuri cadou de Craciun, dar si cadouri de 1 iunie (pentru copiii salariatilor) si 8 martie (pentru persoanele de gen feminin). Un astfel de obicei elegant este standard de mult timp in statele dezvoltate, iar corporatiile prezente in Romania au popularizat acest obicei in tara noastra. Avem in portofoliu atat firme mari, cat si IMM-uri, care ofera cosuri cadou in special pentru angajati, dar si pentru colaboratori, parteneri de afaceri, clienti VIP si in alte relatii de protocol", spune Floriana Tiron, owner gourmetGIFT.ro - unul dintre cele mai cunoscute magazine online de cosuri cadou si cadouri corporate, cu experienta de peste 10 ani in acest domeniu.
"Spre deosebire de oferirea de bani sau tichete cadou, aceste cosuri cadou gourmet reprezinta experiente memorabile prin gusturi si arome exclusiviste, transmit mesaje de apreciere si multumire mult mai puternice si inglobeaza o valoare mai mare. La gourmetGIFT.ro avem cosuri cadou pentru toate categoriile de buget ale firmelor, insa observam o cerere tot mai mare pe variantele superioare, un upgrade de la an la an", adauga Floriana Tiron, care mentioneaza si faptul ca in materie de cosuri cadou de Craciun in 2020, comanda medie de cos cadou corporate a fost chiar de aproximativ 150 lei (valoarea neimpozabila). Fiind vorba despre o medie, rezulta ca au existat si multe firme care au depasit acest plafon, chiar daca incadreaza diferenta la venit impozabil din salarii.
Desi categoriile de mai sus sunt cele mai des intalnite bonusuri si avantaje oferite angajatilor, exista si alte categorii de beneficii neimpozabile pentru salariati, valabile conform legislatiei din acest moment (anul 2021). Iata cateva exemple: ajutoare pentru nastere / adoptie, ajutoare pentru boli grave si incurabile, ajutoare de inmormantare pentru salariat sau membrii familiei acestuia (daca exista clauze de acest gen in contractul de munca), ajutoare pentru dispozitive medicale (conform indicatiilor medicului de medicina muncii), chiar si ajutoare pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale.
Se pot oferi de catre firma beneficii chiar legate de servicii de turism / de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariati (si membrii de familie ai acestora), conform prevederilor din contractul de munca. Conditia este ca valoarea totala (la nivel de an fiscal) sa nu depaseasca salarial mediu brut din anul respectiv. Astfel, se poate deconta concediul in tara sau in strainatate pentru familia angajatului, dar doar daca exista o astfel de clauza in contractul de munca.
In cazul in care se acorda pentru astfel de beneficii o suma mai mare decat salariul mediu brut pe tara, diferenta va fi impozitata cu toate contributiile, inclusiv impozitul pe venit. Facturile de servicii de turism trebuie emise de agentii de turism pe numele angajatului (nu cu datele firmei care va face decontul!), pentru a include cel putin doua dintre categoriile transport, cazare si alte servicii (alimentatie, tratament balnear, agrement). Este o conditie ca in perioada mentionata in factura pentru serviciile de turism, angajatul sa figureze oficial in concediul de odihna.
Expert Contabil Viorica Neamtu precizeaza si alte beneficii neimpozabile care pot fi oferite de catre o companie, oricarui salariat: asigurare voluntara de sanatate in limita a 400 euro/an, pensie facultativa in limita a 400 euro/an, servicii medicale sub forma de abonament la o clinica privata in limita a 400 euro/an.