search
conta.ro cauta meniu
search

Creste calitatea facilitarii fondurilor structurale UE

Ministrul finantelor publice, Gheorghe Pogea, a declarat saptamana trecuta, in cadrul unui seminar pe teme de fiscalitate ca statul are nevoie de 6 miliarde de euro pentru cofinantarea proiectelor ce obtin pana in 2013 fonduri europene. "Trebuie sa gasim o solutie pentru accesarea fondurilor, deoarece statul trebuie sa vina cu o cincime din suma ceruta ca finantare".

Solutia pe care o considera guvernul: "Vrem sa largim baza de impozitare si mai avem in vedere si un alt principiu: taxe mai mici, incasate de la toata lumea", a adaugat ministrul finantelor Gheorghe Pogea.



Probleme legate de rigiditatea sistemului



Deocamdata problemele de care se lovesc IMM-urile in accesarea fondurilor europene tin mai degraba de rigiditatea sistemului de accesare. In calitate de beneficiari, au nevoie de simplificarea procedurilor de acces la finantare.


Conform declaratiei de vineri a presedintelui Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, IMM-urile fac apel la accelerarea garantarii fondurilor structurale, care sa permita totodata scurtarea termenelor si simplificarea procedurilor, adaugand ca procesul de accesare a banilor nu trebuie ingreunat doar pentru ca "niste agentii nu-si fac treaba cum trebuie". "Avem bani in banci si nu-i putem folosi", a explicat pe scurt presedintele IMM-urilor.

Asteptarile din partea IMM-urilor sunt specifice: "Capitalizarea celor doua banci a avut deja loc, de aceea dorim ca intr-o saptamana firmele sa aiba acces la fondurile CEC Bank si Eximbank. De asemenea, doresc sa subliniez ca la ora actuala, normele de finantare ale celor doua banci sunt mai exigente decat orice alta banca din tara", a precizat reprezentantul CNIPMMR.



Atentia catre beneficiari



CEC este incurajat oficial la relaxarea formulelor de sprijinire a accesarii banilor. Secretarul de stat în Ministerul Muncii Alexandru Petru Fratean a declarat, vineri, într-o conferinta de presa, ca, în prezent, comitetul interministerial pentru atragerea fondurilor europene încearca sa determine CEC sa gaseasca "o formula mai prietenoasa" pentru a sprijini accesarea acestor bani, conform MediaFax.

De asemenea, referitor la problemele de cofinantare, "s-a constatat ca beneficiarii au nevoie de prefinantare mai mare. Prefinantarea a crescut deja la 20% din valoarea proiectului. ", a declarat joi, 26 martie, Secretarul de stat responsabil cu fondurile structurale europene, Bogdan Dragoi, la o dezbatere organizata de Institutul European din Romania, citat de EurActiv.

O alta simplificare mentionata de secretarul de stat se refera la rambursarea TVA, care acum este posibila dupa fiecare factura, si nu la finalul proiectului.

Reducerea efortului premergator accesului la fonduri va aparea in noile ghiduri ale solicitantului (urmeaza sa fie publicate pe www.animmc.ro inainte de finalul lunii martie), conform reprezentatului Agentiei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mariana Spranceana. "Au fost eliminate o serie de avize si certificari,(...) de la 18 avize solicitate pana acum, numarul acestora a fost redus la 9".

In plus, "pentru a scurta procesul de evaluare, s-a decis ca primele doua etape - conformitatea administrativa si evaluarea eligibilitatii sa fie comasate", a explicat oficialul citat.

Tot in cursul acestei luni a fost lansat serviciul TelVerde pentru IMM in cadrul Ministerului Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de Afaceri. Serviciul este disponibil in cadrul Directiei Gestionarea Fondurilor Comunitare pentru IMM si poate fi accesat de luni pana joi, in intervalul 8.30 - 17.00, si vineri 8.30 - 14.00 la numarul 021.336.14.51.

Ramane de vazut daca declaratiile oficiale din luna martie, orientate in principal catre reducerea birocratiei asociate demersurilor de finantare si cresterea accesului la informatie, raspund problemelor pe care IMM-urile le intampina in intrarea in programele de finantare.

Un exercitiu pentru beneficiari: faceti o lista cu punctele din sistem sau proces in care s-a sufocat pana acum initiativa de a accede la finantare, si apoi comparati daca unul sau mai multe se regasesc in masurile numite mai sus. Sau faceti un calcul al timpului si resurselor pierdute in procesul birocratic si vedeti cat anume veti economisi prin facilitatile enumerate mai sus.

Daca rezultatul obtinut reprezinta un procent consistent din investitia de resurse pe care o faceti pentru a accesa fondurile, atunci, problemele reale au inceput sa fie adresate. Daca nu, merita cautate probleme reale.

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Noutati contabile 1740434400
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici