O persoana juridica, care isi desfasoara activitatea conform codului CAEN 5610 – Restaurante, achizitioneaza un autoturism second-hand de la o persoana fizica, in baza unui contract semnat intre parti. In acest context, intrebarea principala se refera la modul corect de inregistrare in contabilitate a acestei achizitii.
In primul rand avem in vedere prevederile art. 6 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, cu modificarile ulterioare, care stabilesc ca orice operatiune economico-financiara efectuata se consemneaza in momentul efectuarii ei intr-un document care sta la baza inregistrarilor in contabilitate, dobandind astfel calitatea de document justificativ. Aceste documentele justificative angajeaza raspunderea persoanelor care le-au intocmit, vizat si aprobat, precum si a celor care le-au inregistrat in contabilitate, dupa caz.
Pentru achizitia de bunuri de la persoane fizice se intocmeste Borderoul de achizitie (Cod 14-4-13), care, potrivit dispozitiilor Omfp nr. 2634/2015 privind documentele financiar contabile, cu modificarile ulterioare, serveste ca:
- document de inregistrare in gestiune a bunurilor cumparate de la persoane fizice;
- document justificativ de inregistrare in contabilitate a valorii bunurilor cumparate;
- document pentru justificarea sumelor primite ca avans spre decontare pentru achizitii sau pentru decontarea sumelor platite pentru achizitii de la persoane fizice.
Potrivit acelorasi prevederi, inregistrarea in evidenta contabila se poate efectua numai atunci cand se face dovada intrarii in gestiune a bunurilor respective.
Inregistrarea in evidenta contabila a intrarii autoturismului se efectueaza:
2133 = 462
Mijloace de Creditori diversi
transport
Inscrierea se face pe baza valorii trecute in contractul incheiat, care, impreuna cu borderoul de achizitii si cu procesul verbal de receptie a mijlocului fix, reprezinta documentele justificative pentru inregistrarea in contabilitate.
Plata sumelor catre persoana fizica se inregistreaza:
462 = 5311/5121
Creditori diversi Casa in lei /Conturi la banci in lei
Inregistrarea achizitiei trebuie sa aiba la baza si o declaratie a persoanei fizice din care sa rezulte ca autoturismul face parte din patrimoniul personal.
Aceasta este necesara ca sa se stabileasca ca persoana fizica nu se ocupa in mod curent de comertul cu masini.
Urmatorul pas este cel privind intocmirea fisei mijlocului fix.
Recuperarea sumelor platite pentru achizitionarea autoturismului se efectueaza prin inregistrarea cheltuielilor cu amortizarea. Pentru recunoasterea cheltuielilor de aceasta natura trebuie ca activul respectiv sa fie utilizat in desfasurarea activitatii societatii.
La stabilirea amortizarii sunt avute in vedere duratele de utilizare economica prevazute de Catalogul privind clasificarea mijloacelor fixe, aprobat prin HG nr. 2139/2004 si conditiile de folosire ale acestuia, iar duratele de amortizare din contabilitate, se stabilesc potrivit politicilor contabile aprobate.
Durata de utilizare economica se stabileste in functie de perioada preconizata in care acesta poate fi exploatat economic si de timpul cat a fost utilizat anterior de catre persoana fizica. In cazul autoturismelor amortizate integral, noua durata normala de functionare se va stabili de catre un expert tehnic sau de catre o comisie de specialitate din cadrul societatii.
La capitolul I pct. 4 din Catalog se precizeaza posibilitatea alegerii duratei normale de functionare cuprinsa intre limita minima si limita maxima, durata care ramane neschimbata pana la recuperarea integrala a valorii de intrare a acestuia sau scoaterea sa din functiune, dupa caz.
Cheltuielile cu amortizarea se inregistreaza in contabilitate incepand cu luna urmatoare punerii in functiune.
Inregistrarea cheltuielilor cu amortizarea se efectueaza:
6811 = 2813
Din punct de vedere al determinarii rezultatului fiscal sunt recunoscute cheltuielile cu amortizarea fiscala stabilite potrivit art. 28 din Codul fiscal.
Asa cum se prevede la alin. (14) al art. 28, anterior mentionat, pentru mijloacele de transport de persoane care au cel mult 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, din categoria M1, cheltuielile cu amortizarea sunt deductibile in limita a 1.500 lei/luna. Ceea ce depaseste aceasta suma este considerata cheltuiala nedeductibila .
Societatea are obligatia inregistrarii autovehiculului la organul fiscal local (DITL) pentru stabilirea impozitului pe masini (art. 468 alin. (1) din Codul fiscal).
Raspuns oferit in luna noiembrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pixabay.com
Esential pentru contabili - Monografii contabile complete
Monografii Contabile Institutii Publice
Institutiile publice, spre deosebire de entitatile din sectorul privat, se supun unui cadru contabil specific, reglementat de normele Ministerului Finantelor si alte acte normative in vigoare. In activitatea curenta, apar frecvent situatii contabile complexe care necesita o abordare riguroasa, in conformitate cu legislatia bugetara si fiscala aplicabila. In acest articol vom prezenta exemple concrete de monografii contabile care vizeaza situatii des intalnite in institutiile publice!Monografie -...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Colectarea Deseurilor Si Aspecte Fiscale
Activitatea de colectare a deseurilor este tot mai importanta in contextul protejarii mediului si al dezvoltarii durabile. Aceasta implica nu doar operatiuni logistice si tehnice, ci si aspecte contabile specifice. Indiferent daca este vorba despre deseuri reciclabile, menajere sau industriale, firmele care desfasoara astfel de activitati trebuie sa respecte o serie de reglementari fiscale si contabile. In aceasta monografie, prezentam modul de inregistrare in contabilitate a principalelor...
vezi AICI monografia << Monografie Gestionarea Subventiilor Si Reglementari Cheie
Subventiile sunt fonduri nerambursabile acordate de autoritati sau organizatii guvernamentale cu scopul de a sprijini diverse sectoare economice, de la agricultura si industrie pana la educatie si cercetare. O gestionare corecta este esentiala pentru conformitatea legala si pentru asigurarea transparentei si eficientei utilizarii fondurilor respective. Va prezentam in acest articol principalele reglementari contabile cu privire la gestionarea subventiilor si vom oferi o monografie contabila...
vezi AICI monografia << Monografie contabila spalatorie auto self service (cu jetoane)
Deschiderea si gestionarea unei spalatorii auto self-service implica nu doar aspecte operationale si tehnice, ci si obligatii contabile si fiscale specifice. Intrucat acest tip de afacere presupune incasari automate, este esential ca antreprenorii sa cunoasca tratamentul contabil adecvat si evidentierea corecta a veniturilor si cheltuielilor. In acest articol vom oferi informatii esentiale cu privire la inregistrarea in contabilitate a operatiunilor aferente acestei activitati...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Prosumator Si Obligatii fiscale
Avand in vedere cresterea numarului de persoane fizice si juridice care produc si consuma energie electrica este importanta cunoasterea legislatiei pentru aplicarea corecta a reglementarilor. In acest articol va prezentam principalele obligatii fiscale ale prosumatorilor si monografiia contabila aferenta.Ce este un prosumatorProsumatorii sunt persoane fizice sau juridice care produc energie din surse regenerabile pentru consumul propriu, iar surplusul il livreaza in reteaua nationala, primind in...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Reevaluare Cladiri
Reevaluarea cladirilor reprezinta un proces esential pentru reflectarea corecta a valorii acestora in evidentele contabile ale unei entitati. Aceasta procedura permite ajustarea valorii contabile a imobilizarilor in conformitate cu realitatile pietei, asigurand o imagine fidela a situatiei financiare. Va prezentam in acest articol cateva aspecte fiscale importante si monografia contabila a reevaluarii cladirilor.Aspecte fiscale importante privind reevaluare cladirilorDin punct de vedere fiscal,...
vezi AICI monografia << Monografie contabila tichete de masa si reglementari cheie
Tichetele de masa reprezinta un beneficiu extrasalarial frecvent intalnit in mediul de afaceri, oferit angajatilor pentru a sprijini costurile zilnice cu alimentatia. Din punct de vedere contabil, acestea implica inregistrari specifice atat pentru acordarea lor, cat si pentru deductibilitatea fiscala. Monografia contabila a tichetelor de masa trebuie sa respecte reglementarile in vigoare privind tratamentul lor fiscal si contabil, astfel incat firmele sa evite eventuale erori sau sanctiuni. In...
vezi AICI monografia << Monografie contabila cofetarie
Gestionarea contabila a unei cofetarii presupune o evidenta clara a tuturor operatiunilor financiare, de la achizitia ingredientelor pana la vanzarea produselor finite. Intrucat aceasta activitate implica atat productie, cat si comercializare, inregistrarile contabile trebuie sa reflecte corect toate tranzactiile, inclusiv cheltuielile, veniturile si taxele aferente. In acest articol, va prezentamdoua exemple practice de monografii contabile pentru cofetarii.Monografie contabila...
vezi AICI monografia << Monografie contabila privind depozitarea cerealelor
O monografie contabila bine structurata pentru depozitarea cerealelor este cruciala pentru a reflecta corect si transparent activitatile economice, stocurile si fluxurile financiare implicate. Prin acest articol, ne propunem sa oferim o prezentare detaliata a aspectelor contabile relevante pentru gestionarea depozitelor de cereale, incluzand evidentierea inregistrarilor contabile specifice, conform legislatiei in vigoare.Depozitarea cerealelor: aspecte legislativePotrivit pct. 284 din O.M.F.P....
vezi AICI monografia << Monografie contabila agricultura. Cultivarea cerealelor
Cultivarea cerealelor joaca un rol esential in agricultura, reprezentand o sursa importanta de hrana si materii prime la nivel global. De la grau si porumb, pana la orz si ovaz, aceste culturi sunt fundamentale atat pentru industria alimentara, cat si pentru productia de furaje sau alte produse derivate. In acest articol, vom analize aspecte contabile specifice acestei activitati si vom oferi exemplu de monografie contabile pentru cultivarea cerealelor in agricultura.Aspecte contabile pentru...
vezi AICI monografia <<