search
conta.ro cauta meniu
search

Declaratia Unica 2025 - Ghid complet: Impozit pe venit, contributii CAS si CASS

Declaratia unica (D 212) a suferit modificari semnificative pentru anul 2025. Aceste modificari au fost introduse prin Ordinul ANAF nr. 7015/2024, publicat in Monitorul Oficial in ultima zi a anului trecut, si vizeaza in principal procesul de stabilire si definitivare a obligatiilor fiscale aferente anului 2024.
 
De asemenea, modificarile au ca scop simplificarea sarcinilor declarative ale contribuabililor, eliminand necesitatea stabilirii si declararii impozitului pe veniturile estimate si a contributiilor sociale datorate pe parcursul anului fiscal.

Termenul de depunere a declaratiei este 25 mai 2025 inclusiv! Asigurati-va ca declaratia dvs. va fi completata corect! 

Versiunea electronica actualizata a formularului 212 este deja disponibila pe portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), oferind contribuabililor posibilitatea de a-l completa si depune pana la termenul limita din 25 mai 2025.

V-am pregatit un ghid practic care raspunde la absolut orice intrebare legata de Declaratia unica in 2025! Realizat de un reputat specialist (consultantul fiscal Vera Constantin), ghidul Declaratia Unica 2025. Impozit pe venit. Contributii CAS si CASS va ofera absolut toate informatiile necesare pentru a putea gestiona CORECT orice aspect legat de aceasta Declaratie:

  • notiuni teoretice si legislative
  • dificultati practice
  • posibile greseli
  • recomandari
  • studii de caz
  • exemple de completare pentru fiecare categorie de venit 

Cateva dintre noutatile legislative, cu impact asupra completarii declaratiei unice in 2025 

Modificarea salariului minim pe economie
 
Daca pentru veniturile din 2024 contributiile s-au calculate pornind de la valoarea salariului minim brut de 3.300 de lei, in 2025 salariul minim a fost majorat. Astfel, plafoanele pentru contributii sociale, CAS si CASS, se calculeaza la salariul minim brut de 4.050 de lei. Majorarea salariului duce, automat, la cresterea sumelor datorate ca impozite si contributii.
 
Eliminarea estimarii pentru anul fiscal urmator


 
Incepand cu 2025, formularul 212 nu mai include sectiunea dedicata estimarii veniturilor si taxelor pentru anul urmator. Astfel, contribuabilii vor utiliza declaratia exclusiv pentru definitivarea obligatiilor fiscale aferente anului anterior (2024).

Introducerea sistemului e-Declaratie
 
Incepand cu veniturile realizate in 2025, autoritatile fiscale vor introduce un sistem de precompletare a declaratiei unice, care va simplifica si mai mult procesul de depunere a acesteia. Sistemul de precompletare, cunoscut sub denumirea de e-Declaratie Unica, va utiliza datele disponibile in sistemele fiscale pentru a completa automat informatiile relevante privind veniturile realizate de contribuabil, precum si impozitele si contributiile aferente acestora.
 
Eliminarea deductibilitatilor din declaratia unica 2025
 
Pentru aparatele de marcat electronice fiscale, costul achizitiei acestora nu mai poate fi dedus din impozitul anual datorat. Contribuabilii nu vor mai putea aloca suma de 3,5 % din impozitul anual (directionarea impozitului) pentru entitati nonprofit, unitati de cult sau burse private, decat din impozitul pe veniturile din salarii.

...Click aici pentru explicatii detaliate >>

CASS in cazul in care se realizeaza pierdere fiscala sau venituri zero
 
Incepand cu anul fiscal 2025, se introduce o reglementare clara care stabileste ca persoanele fizice ce realizeaza venituri din activitati independente, impuse in sistem real, si care au inregistrat o pierdere fiscala sau un venit net anual egal cu zero nu datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS). 

Anularea regulii celor 5 contracte
 
Veniturile din mai mult de cinci contracte de inchiriere nu mai sunt considerate venituri din activitati independente.
 
Important!
Noile reglementari privind formularul „Declaratia Unica” reflecta un efort semnificativ de a simplifica procedurile fiscale si de a adapta documentul la modificarile legislative recente. Aceste reglementari au fost transpuse in formularul declaratiei unice prin completarea sau eliminarea unor sectiuni. Instructiuni clare privind lucrul cu noul formular gasiti in ghidul pe care vi-l punem la dispozitie.

...Click aici pentru Cuprinsul complet al ghidului "Declaratia Unica 2025. Impozit pe venit. Contributii CAS si CASS" >>

Nu uitati!
Completarea declaratiei unice fara un ajutor profesionist poate fi destul de dificila, in special in situatiile complexe, in care exista mai multe tipuri si surse de venit. In plus, si instructiunile de completare pot fi destul de greu de urmarit si chiar insuficiente pentru un contribuabil care nu are cunostinte solide de fiscalitate. Ghidul Declaratia unica in 2024 elimina complet toate dificultatile si neclaritatile!

...Click aici pentru Formularul de Comanda >>

 

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici