Potrivit art. 76 alineatul (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si pentru orice alte sume sau avantaje in bani ori in natura, considerate asimilate salariilor.
Potrivit art. 76 alineatul (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, avantajele, in bani sau in natura, cu exceptia celor prevazute la alineatul (4) al aceluiasi articol includ utilizarea oricarui bun, inclusiv a unui vehicul de orice tip, din patrimoniul afacerii sau inchiriat de la o terta persoana, in scop personal, cu exceptia deplasarii pe distanta dus-intors de la domiciliu sau resedinta la locul de munca/locul desfasurarii activitatii.
De asemenea, potrivit art. 76 alineatul (4) litera a), nu sunt impoza bile, in intelesul impozitului pe venit, ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, cat si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca.
Contravaloarea cheltuielilor de deplasare pentru transportul intre localitatea in care angajatii isi au resedinta si localitatea unde se afla locul de munca al acestora, pentru situatiile in care nu se asigura locuinta sau nu se suporta contravaloarea chiriei, conform legii, sunt considerate venituri neimpozabile potrivit art. 76 alineatul (4) litera g).
In ceea ce priveste contributiile aferente veniturilor din salarii, contravaloarea transportului salariatilor la si de la locul de munca suportata de angajator nu se cuprinde nici in baza de calcul al celorlalte contributii sociale, daca este suportata in conditiile prevazute de contractul de munca.
Pentru a nu intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale, modalitatea de decontare a transportului trebuie sa fie prevazuta in contractul de munca.
Astfel, in contractul de munca (colectiv sau individual) sau in re gulamentul intern se va preve dea ca salariatului i se deconteaza transportul la si de la locul de munca sub forma decontarii combustibilului folosit pentru deplasarea cu autoturismul propriu. Daca decontarea transportului la si de la locul de munca nu este prevazuta in contractul de munca, contravaloarea va intra in baza de calcul al impozitului pe venit.
Nu este necesar sa se incheie contract de comodat. Se vor intocmi foi de parcurs sau un decont lunar al salariatului din care sa rezulte numarul de km parcursi de acasa la locul de munca, precum si numarul de zile in care s-a deplasat la locul de munca. De asemenea, este necesar documentul justificativ – bonul fiscal privind achizitionarea combustibilului.
Decontarea cheltuielilor de deplasare la si de la locul de munca - studiu de caz
Societatea ASDECONT SRL, avand ca obiect de activitate productie de materiale plastice, potrivit regulamentului intern, transportul angajatilor, prin intermediul unei firme de transport care aduce muncitorii si ii duce inapoi in mai multe sate.
Vom stabili care este monografia contabila in acest caz si care este incadrarea cheltuielii cu serviciile de transport.
De asemenea, directorul tehnic foloseste masina firmei pentru transport la si de la locul de munca deoarece este necesara prezenta acestuia in fabrica, la orice ora, daca sunt probleme tehnice.
Vom stabili daca cheltuiala cu combustibilul este deductibila integral sau numai in proportie de 50%. Directorul tehnic intocmeste foaie de parcurs zilnic.
Contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salaria tului este considerat venit neimpozabil la nivelul salariatilor, potrivit art. 76 alin. (4) lit. a) si g).
De asemenea, utilizarea unui vehicul pe distanta dus-intors de la domiciliu sau resedinta la locul de munca/locul desfasurarii activitatii este exceptat de la avantajele in natura impozabile prevazute la art. 76 alin. (3) lit. a).
Totusi, pentru a demonstra ca autoturismul a fost utilizat in acest scop, justificarea cu foi de parcurs este obligatorie. Se poate intocmi si un referat de necesitate in care sa se mentioneze ca este necesara prezenta la serviciu, la orice ora, a directorului, daca sunt probleme tehnice in fabrica.
Nota: Autoturismul va fi utilizat strict in interesul firmei. Transportul la si de la locul de domiciliu este considerat in interesul firmei.
In concluzie, cheltuielile cu transportul angajatilor la si de la locul de munca, in situatiile prezentate, sunt cheltuieli efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice si sunt deductibile integral.
Inregistrarea facturii reprezentand servicii de transport pentru muncitori se efectueaza utilizand urmatoarea formula contabila:
Decontarile sunt omniprezente in activitatea dvs. profesionala.
Va intalniti practic cu decontarile in fiecare zi, indiferent ca ele se refera la un simplu bon de benzina, la un avans catre un furnizor sau la operatiuni in participatie. Iar gestionarea lor corecta este vitala.
Orice greseli care apar aici duc automat la calculul eronat al impozitului pe profit si implicit la penalitati, majorari de intarziere si, desigur, amenzi. Va reamintim, conform art. 41 din Legea contabilitatii, nerespectarea reglementarilor cu privire la intocmirea si utilizarea documentelor justificative se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 4.000 lei.
Dar, ca de obicei, avem solutia care va scapa de incertitudini, greseli si sanctiuni!
Lucrarea
Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari:
- Decontari cu asociatii, privind capitalul, dividendele
- Decontari cu societati afiliate
- Decontari ale operatiunilor in curs de clarificare
- Decontari cu tertii ... etc.
Foto: pexels.com
Esential pentru contabili - Monografii contabile complete
Monografii Contabile Institutii Publice
Institutiile publice, spre deosebire de entitatile din sectorul privat, se supun unui cadru contabil specific, reglementat de normele Ministerului Finantelor si alte acte normative in vigoare. In activitatea curenta, apar frecvent situatii contabile complexe care necesita o abordare riguroasa, in conformitate cu legislatia bugetara si fiscala aplicabila. In acest articol vom prezenta exemple concrete de monografii contabile care vizeaza situatii des intalnite in institutiile publice!Monografie -...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Colectarea Deseurilor Si Aspecte Fiscale
Activitatea de colectare a deseurilor este tot mai importanta in contextul protejarii mediului si al dezvoltarii durabile. Aceasta implica nu doar operatiuni logistice si tehnice, ci si aspecte contabile specifice. Indiferent daca este vorba despre deseuri reciclabile, menajere sau industriale, firmele care desfasoara astfel de activitati trebuie sa respecte o serie de reglementari fiscale si contabile. In aceasta monografie, prezentam modul de inregistrare in contabilitate a principalelor...
vezi AICI monografia << Monografie Gestionarea Subventiilor Si Reglementari Cheie
Subventiile sunt fonduri nerambursabile acordate de autoritati sau organizatii guvernamentale cu scopul de a sprijini diverse sectoare economice, de la agricultura si industrie pana la educatie si cercetare. O gestionare corecta este esentiala pentru conformitatea legala si pentru asigurarea transparentei si eficientei utilizarii fondurilor respective. Va prezentam in acest articol principalele reglementari contabile cu privire la gestionarea subventiilor si vom oferi o monografie contabila...
vezi AICI monografia << Monografie contabila spalatorie auto self service (cu jetoane)
Deschiderea si gestionarea unei spalatorii auto self-service implica nu doar aspecte operationale si tehnice, ci si obligatii contabile si fiscale specifice. Intrucat acest tip de afacere presupune incasari automate, este esential ca antreprenorii sa cunoasca tratamentul contabil adecvat si evidentierea corecta a veniturilor si cheltuielilor. In acest articol vom oferi informatii esentiale cu privire la inregistrarea in contabilitate a operatiunilor aferente acestei activitati...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Prosumator Si Obligatii fiscale
Avand in vedere cresterea numarului de persoane fizice si juridice care produc si consuma energie electrica este importanta cunoasterea legislatiei pentru aplicarea corecta a reglementarilor. In acest articol va prezentam principalele obligatii fiscale ale prosumatorilor si monografiia contabila aferenta.Ce este un prosumatorProsumatorii sunt persoane fizice sau juridice care produc energie din surse regenerabile pentru consumul propriu, iar surplusul il livreaza in reteaua nationala, primind in...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Reevaluare Cladiri
Reevaluarea cladirilor reprezinta un proces esential pentru reflectarea corecta a valorii acestora in evidentele contabile ale unei entitati. Aceasta procedura permite ajustarea valorii contabile a imobilizarilor in conformitate cu realitatile pietei, asigurand o imagine fidela a situatiei financiare. Va prezentam in acest articol cateva aspecte fiscale importante si monografia contabila a reevaluarii cladirilor.Aspecte fiscale importante privind reevaluare cladirilorDin punct de vedere fiscal,...
vezi AICI monografia << Monografie contabila tichete de masa si reglementari cheie
Tichetele de masa reprezinta un beneficiu extrasalarial frecvent intalnit in mediul de afaceri, oferit angajatilor pentru a sprijini costurile zilnice cu alimentatia. Din punct de vedere contabil, acestea implica inregistrari specifice atat pentru acordarea lor, cat si pentru deductibilitatea fiscala. Monografia contabila a tichetelor de masa trebuie sa respecte reglementarile in vigoare privind tratamentul lor fiscal si contabil, astfel incat firmele sa evite eventuale erori sau sanctiuni. In...
vezi AICI monografia << Monografie contabila cofetarie
Gestionarea contabila a unei cofetarii presupune o evidenta clara a tuturor operatiunilor financiare, de la achizitia ingredientelor pana la vanzarea produselor finite. Intrucat aceasta activitate implica atat productie, cat si comercializare, inregistrarile contabile trebuie sa reflecte corect toate tranzactiile, inclusiv cheltuielile, veniturile si taxele aferente. In acest articol, va prezentamdoua exemple practice de monografii contabile pentru cofetarii.Monografie contabila...
vezi AICI monografia << Monografie contabila privind depozitarea cerealelor
O monografie contabila bine structurata pentru depozitarea cerealelor este cruciala pentru a reflecta corect si transparent activitatile economice, stocurile si fluxurile financiare implicate. Prin acest articol, ne propunem sa oferim o prezentare detaliata a aspectelor contabile relevante pentru gestionarea depozitelor de cereale, incluzand evidentierea inregistrarilor contabile specifice, conform legislatiei in vigoare.Depozitarea cerealelor: aspecte legislativePotrivit pct. 284 din O.M.F.P....
vezi AICI monografia << Monografie contabila agricultura. Cultivarea cerealelor
Cultivarea cerealelor joaca un rol esential in agricultura, reprezentand o sursa importanta de hrana si materii prime la nivel global. De la grau si porumb, pana la orz si ovaz, aceste culturi sunt fundamentale atat pentru industria alimentara, cat si pentru productia de furaje sau alte produse derivate. In acest articol, vom analize aspecte contabile specifice acestei activitati si vom oferi exemplu de monografie contabile pentru cultivarea cerealelor in agricultura.Aspecte contabile pentru...
vezi AICI monografia <<