Prezentam astazi cazul unei societati care a inregistrat pierdere pe primele II trimestre ale anului 2018. Aceasta are cheltuieli de protocol in fiecare luna a lui 2018 din ianuarie pana acum. Vom afla de la specialist cum se trateaza aceste cheltuileli din punctul de vedere al calcului impozitului pe profit. TVA aferent acestor cheltuieli este deductibil? In cazul in care am considerat TVA deductibil luna de luna, cum se corecteaza deconturile de TVA pentru lunile ianuarie-august 2018? Este important de aflat daca se fac declaratii rectificative pentru fiecare luna care a trecut. Societatea declara TVA lunar. Mai mult de atat, daca firma are cheltuieli de protocol in luna ianuarie, cum se trateaza TVA-ul aferent acestor cheltuieli, nestiind in prima luna a anului ca societatea va inregistra pierdere pe primul trimestru?
Incepand cu anul 2013, exercitarea dreptului de deducere a TVA aferenta achizitiilor de bunuri si servicii destinate actiunilor de protocol nu mai este conditionata de incadrarea in plafonul cheltuielilor deductibile la calculul impozitului pe profit. Deducerea este conditionata doar de natura activitatilor efectuate de catre persoana impozabila pentru care s-au inregistrat cheltuieli de protocol de natura bunurilor sau de natura serviciilor (oferirea meselor la restaurant sau a serviciilor de catering): operatiuni taxabile sau operatiuni scutite cu drept de deducere (exporturi, livrari intracomunitare de bunuri, etc.) sau operatiuni neimpozabile (prestari intracomunitare de servicii, prestari catre beneficiari din state terte).
Daca persoana impozabila realizeaza astfel de operatiuni din sfera de aplicare a TVA, isi exercita, integral, dreptul de deducere a TVA aferenta achizitiilor de bunuri si servicii efectuate in scop de protocol, fara ca suma TVA sa fie limitata la deducere in situatia in care persoana impozabila:
- inregistreaza pierdere fiscala;
- realizeaza profit impozabil, dar depaseste limita legala de 2%.
In ceea ce priveste bunurile oferite cadou, bunurile de mica valoare acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol nu sunt considerate livrari de bunuri si nu se colecteaza TVA la data oferirii acestora catre diversi clienti/furnizori ai persoanei impozabile, daca valoarea fiecarui cadou oferit este mai mica sau egala cu plafonul de 100 lei, exclusiv TVA. In acest sens, am in vedere prevederile pct. 7 alin. (12) lit. a) din normele de aplicare ale art. 270 din Codul fiscal "In sensul art. 270 alin. (8) lit. c) din Codul fiscal:
a) bunurile de mica valoare acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol nu sunt considerate livrari de bunuri daca valoarea fiecarui cadou oferit este mai mica sau egala cu plafonul de 100 lei, exclusiv TVA. Cadoul cuprinde unul sau mai multe bunuri oferite gratuit. In situatia in care persoana impozabila a oferit si cadouri care depasesc individual plafonul de 100 lei, exclusiv TVA, insumeaza valoarea depasirilor de plafon aferente unei perioade fiscale, care constituie livrare de bunuri cu plata, si colecteaza taxa, daca taxa aferenta bunurilor respective este deductibila total sau partial. Se considera ca livrarea de bunuri are loc in ultima zi lucratoare a perioadei fiscale in care au fost acordate bunurile gratuit si a fost depasit plafonul. Baza impozabila, respectiv valoarea depasirilor de plafon, si taxa colectata aferenta se inscriu in autofactura prevazuta la art. 319 alin. (8) din Codul fiscal, care se include in decontul intocmit pentru perioada fiscala in care persoana impozabila a acordat bunurile gratuit in cadrul actiunilor de protocol si a depasit plafonul;"
Deci, pentru toate bunurile oferite drept cadou, suma TVA deductibila inscrisa in factura furnizorului se deduce integral, dar se colecteaza pentru ceea ce depaseste 100 lei. Pentru autocolectare se emite autofactura a carei valoare se raporteaza, atat prin decontul de TVA cod 300, cat si prin declaratia informativa cod 394.
In ceea ce priveste mesele de protocol oferite la un restaurant sau serviciile de catering comandate in cadrul unei intalniri de afaceri, nu:
- reprezinta cadou indiferent de valoarea acestora;
- intra sub incidenta plafonului de 100 lei.
Astfel, suma TVA deductibila inscrisa in factura prestatorului poate fi dedusa.
In acest context, am in vedere si prevederile cuprinse in Circulara nr. 408538 din 12.09.2013 cu privire la aplicarea unui tratament fiscal corect al cheltuielilor de protocol in contextul introducerii de la data de 1 ianuarie 2013 a plafonului de 100 de lei pentru cadourile de mica valoare acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol. Astfel, avand in vedere ca sunt considerate prestari de servicii d.p.d.v. al TVA, serviciile de restaurant, echivalente cu serviciile de catering, acordate gratuit, nu intra sub incidenta plafonului de 100 de lei pentru cadourile de mica valoare acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol, prevazut la "pct. 6 alin. (10) lit. a) din Normele metodologice date in aplicarea art. 128 alin. (8) lit. f) din Codul fiscal adoptat prin Legea nr. 571/2003, asa cum se mentioneaza de altfel si la pct. 7 alin. (7) din norme". Aceste precizari sunt aplicabile si dupa intrarea in vigoare a Codului fiscal adoptat prin Legea nr. 227/2015 care a intrat in vigoare la data de 1 ianuarie 2016, respectiv prevederile pct. 7 alin. (12) lit. a) din normele de aplicare ale art. art. 270 alin. (8) lit. c): " (8) Nu constituie livrare de bunuri, in sensul alin. (1): …. c) acordarea de bunuri de mica valoare, in mod gratuit, in cadrul actiunilor de sponsorizare, de mecenat, de protocol/reprezentare, in conditiile stabilite prin normele metodologice. "
Deci, depasirea cheltuielilor de protocol inregistrate cu bunurile oferite cadou si/sau cu valoarea meselor servite afecteaza doar impozitul pe profit deoarece deducerea acestora se limiteaza prin aplicarea cotei de 2% asupra profitului contabil la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit si cheltuielile de protocol. In cadrul cheltuielilor de protocol se includ si cheltuielile inregistrate cu taxa pe valoarea adaugata colectata potrivit prevederilor titlului VII, pentru cadourile oferite de contribuabil, cu valoare mai mare de 100 lei. Conform prevederilor art. 25 alin. (3) lit. a) " (3) Urmatoarele cheltuieli au deductibilitate limitata:
a) cheltuielile de protocol in limita unei cote de 2% aplicata asupra profitului contabil la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit si cheltuielile de protocol. In cadrul cheltuielilor de protocol se includ si cheltuielile inregistrate cu taxa pe valoarea adaugata colectata potrivit prevederilor titlului VII, pentru cadourile oferite de contribuabil, cu valoare mai mare de 100 lei; "
In situatia in care societatea inregistreaza pierdere fiscala, cheltuielile de protocol sunt nedeductibile d.p.d.v. al impozitului pe profit deoarece cota de 2% nu se poate aplica asupra unei baze negative (cheltuieli mai mari decat veniturile).
Practic, baza de calcul a cheltuielilor de protocol deductibile se determina ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile totale deductibile din care se scad cheltuielile de sponsorizare, mecenat, burse private, protocol (la care se adauga suma TVA autocolectata), suma la care se aplica cota de 2%.
Referitor la cheltuielile de protocol din luna ianuarie a anului, TVA-ul dedus nu afecteaza modul de calcul al sumei rezultate din aplicarea cotei de 2%, nici la trim. I, nici la trim. II, dar nici la trim. IV 2018 deoarece suma TVA deductibila aferenta poate fi dedusa.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal. Esential pentru contabili - Monografii contabile complete
Monografie contabila cofetarie
Gestionarea contabila a unei cofetarii presupune o evidenta clara a tuturor operatiunilor financiare, de la achizitia ingredientelor pana la vanzarea produselor finite. Intrucat aceasta activitate implica atat productie, cat si comercializare, inregistrarile contabile trebuie sa reflecte corect toate tranzactiile, inclusiv cheltuielile, veniturile si taxele aferente. In acest articol, va prezentamdoua exemple practice de monografii contabile pentru cofetarii.Monografie contabila...
vezi AICI monografia << Monografie contabila privind depozitarea cerealelor
O monografie contabila bine structurata pentru depozitarea cerealelor este cruciala pentru a reflecta corect si transparent activitatile economice, stocurile si fluxurile financiare implicate. Prin acest articol, ne propunem sa oferim o prezentare detaliata a aspectelor contabile relevante pentru gestionarea depozitelor de cereale, incluzand evidentierea inregistrarilor contabile specifice, conform legislatiei in vigoare.Depozitarea cerealelor: aspecte legislativePotrivit pct. 284 din O.M.F.P....
vezi AICI monografia << Monografie contabila agricultura. Cultivarea cerealelor
Cultivarea cerealelor joaca un rol esential in agricultura, reprezentand o sursa importanta de hrana si materii prime la nivel global. De la grau si porumb, pana la orz si ovaz, aceste culturi sunt fundamentale atat pentru industria alimentara, cat si pentru productia de furaje sau alte produse derivate. In acest articol, vom analize aspecte contabile specifice acestei activitati si vom oferi exemplu de monografie contabile pentru cultivarea cerealelor in agricultura.Aspecte contabile pentru...
vezi AICI monografia << Monografie contabila tichete cadou si aspecte fiscale importante
Tichetele cadou reprezinta un beneficiu salarial oferit de angajatori salariatilor, ca forma de recompensa sau stimulare. Pe langa avantajele pentru angajat, care primeste un supliment financiar neimpozabil in anumite limite, tichetele cadou ofera beneficii si pentru angajator, intrucat acestea pot fi scutite de taxe, in anumite conditii, conform legislatiei fiscale din Romania. Ele trebuie inregistrate corect in contabilitate avand in vedere tratamentele diferite in functie de destinatia lor....
vezi AICI monografia << Monografie contabila brutarie/panificatie
Brutariile si companiile din domeniul panificatiei au nevoie de o evidenta contabila precisa pentru a urmari costurile de productie, stocurile de materii prime, vanzarile si alte cheltuieli operationale specifice acestui sector. Activitatea unei brutarii este o activitate de productie si trebuie organizata, din punctul de vedere al monografiei contabile, ca pentru acest tip de activitate (productie). Va prezentam in acest articol cateva aspecte fiscale si contabile esentiale pentru acest tip de...
vezi AICI monografia << Monografie prestari servicii intracomunitare
Prestarea de servicii si livrarile intracomunitare reprezinta furnizarea de servicii/ livrarea de bunuri intre doua firme sau persoane impozabile din state membre ale Uniunii Europene. Exista anumite facilitati fiscale pentru acest tip de activitate si diverse inregistrari contabile specifice. Vom prezenta in acest articol cateva studii de caz reale ce contin monografii contabile pentru prestarea de servicii/livrari intracomunitare si vom face cateva precizari esentiale privind aspectele fiscale...
vezi AICI monografia << Monografii contabile sponsorizare 2025: spete utile
Sponsorizarea este actul juridic prin care doua persoane convin cu privire la transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare pentru sustinerea unor activitati fara scop lucrativ desfasurate de catre una dintre parti, denumita beneficiarul sponsorizarii. Sponsorizarea se acorda de obicei in schimbul unor beneficii, cum ar fi promovarea imaginii sau a brandului sponsorului.Contractul de sponsorizare se incheie in forma scrisa, cu specificarea obiectului,...
vezi AICI monografia << Monografie impozit chirii 2025: studii de caz utile
Inregistrarea corecta si completa a impozitului pe venituri din chirii este esentiala pentru asigurarea conformitatii cu legislatia fiscala in vigoare. In acest articol vom prezenta mai multe studii de caz cu monografii contabile pentru impozitul pe veniturile din chirii in 2025, oferindu-va detalii importante si despre modul in care se declara aceste venituri, dar si alte aspecte fiscal-contabile relevante.Impozit pe chirie - aspecte fiscale importanteIncepand cu 1 ianuarie 2024, venitul...
vezi AICI monografia << Monografie contabila investitii: aspecte fiscale si studii de caz
Investitiile reprezinta un element central in strategia de dezvoltare si crestere a oricarei entitati economice, fie ca este vorba despre extinderea capacitatilor de productie, achizitia de noi tehnologii sau diversificarea portofoliului de active. In acest articol vom prezenta diverse monografii contabile pentru investitii, evidentiind aspecte teoretice si practice ale contabilizarii diferitelor tipuri de investitii.Monografie vanzare investitie in curs si vanzare terenINTREBARE:X SRL (platitor...
vezi AICI monografia << Monografie contabila ochelari de vedere si obligatiile angajatorilor
Decontarea ochelarilor de vedere este un subiect de interes atat pentru angajatori, cat si pentru angajati, mai ales in contextul in care tot mai multe persoane isi desfasoara activitatea in fata calculatorului. Va prezentam in acest articol aspectele fiscale si contabile de care trebuie sa tina cont o societate pentru decontarea ochelarilor de vedere, inclusiv documentele justificative si inregistrarile contabile necesare pentru a asigura conformitatea cu reglementarile fiscale si contabile....
vezi AICI monografia <<