search
conta.ro cauta meniu
search

Defiscalizarea casei de marcat la un punct de lucru: ce etape trebuie sa urmati

Procedura contabila de inregistrare a elementelor extrabilantiere
In contextul in care o societate decide sa inchida unul dintre punctele de lucru, se impun o serie de masuri legale referitoare la casa de marcat. Astfel, in continuare, vom analiza pasii legali si documentele necesare pentru a asigura o tranzitie corecta si conforma cu normele legale in vigoare.
 
Intrebare: "Societatea noastra a inchis unul din punctele de lucru si urmare acestui fapt casa de marcat de la acest punct de lucru a fost trimisa la sediul central si nu va mai fi folosita.
 
Ce trebuie sa facem din punct de vedere legal cu casa de marcat, ce declaratii trebuie sa intocmim si in cat timp?"
 
Raspuns: Pentru procedura necesara in aceasta situatie este necesa sa luati legatura cu prestatorul dvs. de servicii cu care aveti incheiat contract de interventii casa de marcat cu care veti colabora in aceasta etapa.
 
Aveti 2 posibilitati, in functie de ce doriti mai exact:
 
- Schimbarea casei de marcat la o alta adresa in ideea ca o veti folosi la o alta adresa a firmei
 
- Defiscalizarea casei de marcat
 
1. Procedura de schimbare adresa punct de lucru
 
Pentru schimbarea unui AMEF la un alt punct de lucru al aceluiasi utilizator, nu se inlocuieste memoria fiscala daca exista posibiltatea sa se programeze noua adresa in antetul fiscal .
 
Sunt necesare urmatoarele:
 
Formularul F4105 semnat cu semnatura electronica prin care sa se bifeze E.1 SCHIMBAREA LOCULUI DE UTILIZARE AMEF impreuna cu recipisa care dovedeste depunerea acestuia
 
Certificatul constatator emis de Registrul Comertului cu noua adresa a punctului de lucru
 
Casa de marcat pe care tehnicianul de service va programa noua adresa in antetul fiscal. Aparatul trebuie sa fie sigilat si in stare de functionare
 
Cartea de interventii si Registrul special a casei de marcat unde tehnicianul de service va inregistra obligatoriu modificarile aduse
 
Ulterior firma de service casa de marcat, va depune formularul F4102 cu modificare de antet.
 
2. Defiscalizarea casei de marcat este un proces prin care se anuleaza inregistrarea fiscala a unei case de marcat, fie din cauza inchiderii afacerii, fie din cauza inlocuirii sau defectarii dispozitivului.
 
Este o procedura reglementata strict de legislatia fiscala, menita sa se asigure ca toate tranzactiile anterioare efectuate de casa de marcat sunt inregistrate si raportate corespunzator autoritatilor fiscale. Procesul de defiscalizare cuprinde mai multe etape esentiale si necesita o serie de documente pentru a fi complet conform cerintelor legale.
 
Ce cuprinde dosarul cu documente necesare pentru defiscalizarea aparaturii fiscale
 
Prima etapa presupune pregatirea unui dosar cu documente necesare pentru defiscalizarea aparaturii fiscale.

 
Dosarul ar trebui sa includa: cartea de interventii a casei de marcat, declaratie de instalare, certificatul NUI primit de la ANAF, copie a certificatului de inmatriculare, certificatul CIF (daca este cazul), actul de identitate al administratorului/ persoanei imputernicite etc.
 
Depunerea declaratiei F4105 la ANAF
 
Urmeaza completarea si depunerea Declaratiei F4105 declaratie pe propria raspundere pentru predarea memoriei fiscale si o copie dupa buletin. Declaratie poate fi semnata de persoana care se ocupa de defiscalizare sau de contabilul firmei.
 
Extragerea si sigilarea memoriei fiscale
 
In cadrul acestei etape, se listeaza un raport al memoriei fiscale de la primul pana la ultimul raport Z, se extrage memoria fiscala si jurnalul electronic, care sunt apoi sigilate si pastrate de catre proprietarul casei de marcat pentru o perioada de 10 ani.
 
Se intocmesc procese verbale cu predarea memoriei fiscale si se completeaza din nou Declaratia F4105 cu mentiunea Instrainare AMEF pentru a marca finalizarea procesului de defiscalizare si instrainarea casei de marcat.
 
Anularea seriei fiscale (NUI)
 
Ultima etapa implica completarea Declaratiei F4103 pentru a anula seria fiscala a casei de marcatt.
 
Memoria fiscala este o componenta cheie a unei case de marcat electronice, deoarece inregistreaza informatii esentiale, invariabile, care nu pot fi sterse, si care trebuie pastrate pentru o durata de 10 ani.
 
Printre informatiile memorate se afla numele si codul fiscal al emitentului, adresa unde este instalata casa de marcat, logo-ul companiei, seria fiscala, alaturi de sumarele fiscale relevante.
 
Memoria trebuie extrasa de catre experti, deoarece asa sunt eliminate riscuri precum alterarea memoriei fiscale.



Raspuns oferit in luna octombrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Noutati contabile 1745701200
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici