Va prezentam in articolul de astazi baza legala si monografia contabila privind distribuirea dividendelor interimare.
Intrebare: "Va rog sa ma ajutati cu procedura pentru a distribui dividende pe parcursul anului. Cand se pot distribui dividendele pe parcursul anului (doar dupa data de 31.03.2024 si pana la trim. 3)? In contabiliate se inregistreaza la 31.03.2024 distribuirea de dividende sau doar la data hotararii AGA? Va rog sa ma ajutati cu ordinea cronologica in care se inregistreaza distribuirea de dividende: inregistrare contabila, bilantul interimar termen, hotatrarea AGA, plata dividendelor, plata impozitului pe dividende? De asemenea, ce alte obligatii fiscale (ce declaratii) are compania privind dividendele distribuite pe parcursul anului? Mentionez ca este vorba de o firma noua, infiintata in ianuarie 2024 si a inregistrat profit in primul trimestru. Trebuie sa retina si rezerve legale (5% din capital social)?"
Raspuns:
1. Dividendele interimare se pot distribui pe tot parcursul anului, inclusiv trimestrul 4, doar ca in practica nu se obisnuieste distribuirea dividendelor pentru trimestrul 4, avand in vedere ca este mai la indemana depunerea directa a situatiilor financiare anuale.
Cu toate acestea, am mai intalnit situatii cand asociatii aveau mare nevoie sa distribuie dividende la inceputul anului (in ianuarie spre exemplu), insa situatiile financiare anuale inca nu puteau fi depuse (nici nu aveam din pacate formularul de bilant actualizat de catre ANAF), prin urmare se depunea bilant interimar la trimestrul 4, urmand a se regulariza aceste dividende la momentul depunerii situatiilor financiare anuale.
Practic, odata ce incheiem un trimestru contabil, asociatii au dreptul sa retraga dividende (daca exista, bineinteles, profit contabil) in baza unei hotarari AGA. Daca ar fi sa punctam exact pe speta noastra, asociatii pot sa decida oricand in perioada 01.04.2024 – 30.06.2024 distribuirea de dividende in baza situatiilor financiare interimare la 31.03.2024 (sfarsitul trimestrului 1).
2. Ati mentionat foarte corect ca trebuie sa avem mare grija sa constituim rezerva legala inainte de orice alta distribuire din profit.
Baza legala:
Potrivit art. 19 alin. (3indice1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, repartizarea trimestriala a profitului catre actionari sau asociati se poate efectua optional, in cursul exercitiului financiar, in limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate si sume retrase din rezerve disponibile in acest scop, din care se scad orice pierderi reportate si sume depuse in rezerve in conformitate cu cerintele legale sau statutare, respectiv pe baza situatiilor financiare interimare aprobate de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor, dupa caz.
Prin urmare, primul pas consta sa oprim bucatica ce revine constituirii rezervei legale, urmand ca diferenta din profitul ramas sa fie acordata ca si dividende. Insa ca sa fie cat mai usor de urmarit, va propun sa parcurgem impreuna monografia contabila si sa punctam acolo unde este cazul.
1. Constituire rezerva legala:
129 = 1061
2. Suma bruta repartizata in baza situatiilor financiare interimare (in baza hotararii AGA):
463 = 456
Nota contabila de mai sus se inregistreaza la data intocmirii hotararii AGA de depunere situatii financiare interimare si distribuire de dividende.
Spre exemplu, daca se intocmeste AGA la data de 26.04.2024 pentru distribuire de dividende aferente trimestrului 1 2024, nota contabila de mai sus se va reflecta la 26.04.2024.
Mai exista opinii in practica prin care aceasta nota contabila ar trebui reflectata la sfarsitul trimestrului pentru care se face distribuirea (cum ar fi 31.03.2024), insa opinia mea este ca orice distribuire de dividende se efectueaza la data intocmirii AGA, indiferent de anul/perioada pentru care se realizeaza distribuirea, aspect ce a fost confirmat si de catre monografia propusa de catre CECCAR.
Bilantul interimar trebuie depus in termen de 30 zile de la intocmirea Hotararii AGA (daca ar fi sa continuam exemplul de mai sus, atunci bilantul trebuie depus pana pe 26.05.2024).
Baza legala:
Potrivit art ART. V din OMFP 3067/2018 Situatiile financiare interimare se depun la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, in termen de 30 de zile de la aprobarea acestora de catre adunarea generala a actionarilor/asociatilor.
3. Retinere impozit pe dividende:
456 = 446
Impozitul pe dividende il vom retine la momentul platii dividendelor si il vom declara prin intermediul declaratiei 100 pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare platii de dividende. Cota de impozit este de 8% in cazul asociatilor PF rezidenti in Romania si poate sa difere in cazul in care exista alta structura a AGA (asociati nerezidenti, asociati PJ, etc.).
Spre exemplu, daca AGA este intocmita la 26.04.2024, vom depune situatiile financiare interimare in termen de 30 zile de la data AGA (pana pe 26.05.2024), insa daca presupunem ca dividendele se platesc de abia in august 2024 catre asociati, noi trebuie sa avem mare grija sa retinem impozitul pe dividende la momentul platii (in august 2024, nu la momentul distribuirii din 26.04.2024). Impozitul astfel retinut va fi declarat prin intermediul formularului 100 pana la data de 25.09.2024 (in termen de 25 zile de la sfarsitul lunii in care s-a realizat plata de dividende).
Baza legala:
Conform prevederilor Legii 227/2015 privind Codul fiscal, art. 97 alin (7):
Veniturile sub forma de dividende, inclusiv castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare definite de legislatia in materie la organisme de plasament colectiv se impoziteaza cu o cota de 8% din suma acestora, impozitul fiind final.
Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice, odata cu plata dividendelor/sumelor reprezentand castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare de catre actionari/asociati/investitori.
Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata. in cazul dividendelor/castigurilor obtinute ca urmare a detinerii de titluri de participare, distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor/asociatilor/investitorilor pana la sfarsitul anului in care s-a aprobat distribuirea acestora, impozitul pe dividende/castig se plateste pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator distribuirii. Impozitul datorat se vireaza integral la bugetul de stat.
4. Plata impozitului pe dividende:
446=5121
5. Plata dividendelor nete catre asociati (dupa retinerea impozitului):
456=5121
Inregistrari ce le vom efectua in anul 2025 dupa depunerea situatiilor financiare anuale (momentul cand vom regulariza dividendele interimare distribuite pe parcursul anului 2024):
1171 = 457
457 = 463
Raspuns oferit in luna aprilie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pixabay.com
Esential pentru contabili - Monografii contabile complete
Monografii Contabile Institutii Publice
Institutiile publice, spre deosebire de entitatile din sectorul privat, se supun unui cadru contabil specific, reglementat de normele Ministerului Finantelor si alte acte normative in vigoare. In activitatea curenta, apar frecvent situatii contabile complexe care necesita o abordare riguroasa, in conformitate cu legislatia bugetara si fiscala aplicabila. In acest articol vom prezenta exemple concrete de monografii contabile care vizeaza situatii des intalnite in institutiile publice!Monografie -...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Colectarea Deseurilor Si Aspecte Fiscale
Activitatea de colectare a deseurilor este tot mai importanta in contextul protejarii mediului si al dezvoltarii durabile. Aceasta implica nu doar operatiuni logistice si tehnice, ci si aspecte contabile specifice. Indiferent daca este vorba despre deseuri reciclabile, menajere sau industriale, firmele care desfasoara astfel de activitati trebuie sa respecte o serie de reglementari fiscale si contabile. In aceasta monografie, prezentam modul de inregistrare in contabilitate a principalelor...
vezi AICI monografia << Monografie Gestionarea Subventiilor Si Reglementari Cheie
Subventiile sunt fonduri nerambursabile acordate de autoritati sau organizatii guvernamentale cu scopul de a sprijini diverse sectoare economice, de la agricultura si industrie pana la educatie si cercetare. O gestionare corecta este esentiala pentru conformitatea legala si pentru asigurarea transparentei si eficientei utilizarii fondurilor respective. Va prezentam in acest articol principalele reglementari contabile cu privire la gestionarea subventiilor si vom oferi o monografie contabila...
vezi AICI monografia << Monografie contabila spalatorie auto self service (cu jetoane)
Deschiderea si gestionarea unei spalatorii auto self-service implica nu doar aspecte operationale si tehnice, ci si obligatii contabile si fiscale specifice. Intrucat acest tip de afacere presupune incasari automate, este esential ca antreprenorii sa cunoasca tratamentul contabil adecvat si evidentierea corecta a veniturilor si cheltuielilor. In acest articol vom oferi informatii esentiale cu privire la inregistrarea in contabilitate a operatiunilor aferente acestei activitati...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Prosumator Si Obligatii fiscale
Avand in vedere cresterea numarului de persoane fizice si juridice care produc si consuma energie electrica este importanta cunoasterea legislatiei pentru aplicarea corecta a reglementarilor. In acest articol va prezentam principalele obligatii fiscale ale prosumatorilor si monografiia contabila aferenta.Ce este un prosumatorProsumatorii sunt persoane fizice sau juridice care produc energie din surse regenerabile pentru consumul propriu, iar surplusul il livreaza in reteaua nationala, primind in...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Reevaluare Cladiri
Reevaluarea cladirilor reprezinta un proces esential pentru reflectarea corecta a valorii acestora in evidentele contabile ale unei entitati. Aceasta procedura permite ajustarea valorii contabile a imobilizarilor in conformitate cu realitatile pietei, asigurand o imagine fidela a situatiei financiare. Va prezentam in acest articol cateva aspecte fiscale importante si monografia contabila a reevaluarii cladirilor.Aspecte fiscale importante privind reevaluare cladirilorDin punct de vedere fiscal,...
vezi AICI monografia << Monografie contabila tichete de masa si reglementari cheie
Tichetele de masa reprezinta un beneficiu extrasalarial frecvent intalnit in mediul de afaceri, oferit angajatilor pentru a sprijini costurile zilnice cu alimentatia. Din punct de vedere contabil, acestea implica inregistrari specifice atat pentru acordarea lor, cat si pentru deductibilitatea fiscala. Monografia contabila a tichetelor de masa trebuie sa respecte reglementarile in vigoare privind tratamentul lor fiscal si contabil, astfel incat firmele sa evite eventuale erori sau sanctiuni. In...
vezi AICI monografia << Monografie contabila cofetarie
Gestionarea contabila a unei cofetarii presupune o evidenta clara a tuturor operatiunilor financiare, de la achizitia ingredientelor pana la vanzarea produselor finite. Intrucat aceasta activitate implica atat productie, cat si comercializare, inregistrarile contabile trebuie sa reflecte corect toate tranzactiile, inclusiv cheltuielile, veniturile si taxele aferente. In acest articol, va prezentamdoua exemple practice de monografii contabile pentru cofetarii.Monografie contabila...
vezi AICI monografia << Monografie contabila privind depozitarea cerealelor
O monografie contabila bine structurata pentru depozitarea cerealelor este cruciala pentru a reflecta corect si transparent activitatile economice, stocurile si fluxurile financiare implicate. Prin acest articol, ne propunem sa oferim o prezentare detaliata a aspectelor contabile relevante pentru gestionarea depozitelor de cereale, incluzand evidentierea inregistrarilor contabile specifice, conform legislatiei in vigoare.Depozitarea cerealelor: aspecte legislativePotrivit pct. 284 din O.M.F.P....
vezi AICI monografia << Monografie contabila agricultura. Cultivarea cerealelor
Cultivarea cerealelor joaca un rol esential in agricultura, reprezentand o sursa importanta de hrana si materii prime la nivel global. De la grau si porumb, pana la orz si ovaz, aceste culturi sunt fundamentale atat pentru industria alimentara, cat si pentru productia de furaje sau alte produse derivate. In acest articol, vom analize aspecte contabile specifice acestei activitati si vom oferi exemplu de monografie contabile pentru cultivarea cerealelor in agricultura.Aspecte contabile pentru...
vezi AICI monografia <<