search
conta.ro cauta meniu
search

Distribuire dividende interimare: baza legala si monografia contabila

Va prezentam in articolul de astazi baza legala si monografia contabila privind distribuirea dividendelor interimare.

Intrebare: "Va rog sa ma ajutati cu procedura pentru a distribui dividende pe parcursul anului. Cand se pot distribui dividendele pe parcursul anului (doar dupa data de 31.03.2024 si pana la trim. 3)? In contabiliate se inregistreaza la 31.03.2024 distribuirea de dividende sau doar la data hotararii AGA? Va rog sa ma ajutati cu ordinea cronologica in care se inregistreaza distribuirea de dividende: inregistrare contabila, bilantul interimar termen, hotatrarea AGA, plata dividendelor, plata impozitului pe dividende? De asemenea, ce alte obligatii fiscale (ce declaratii) are compania privind dividendele distribuite pe parcursul anului? Mentionez ca este vorba de o firma noua, infiintata in ianuarie 2024 si a inregistrat profit in primul trimestru. Trebuie sa retina si rezerve legale (5% din capital social)?"
 
Raspuns:

1. Dividendele interimare se pot distribui pe tot parcursul anului, inclusiv trimestrul 4, doar ca in practica nu se obisnuieste distribuirea dividendelor pentru trimestrul 4, avand in vedere ca este mai la indemana depunerea directa a situatiilor financiare anuale.
 
Cu toate acestea, am mai intalnit situatii cand asociatii aveau mare nevoie sa distribuie dividende la inceputul anului (in ianuarie spre exemplu), insa situatiile financiare anuale inca nu puteau fi depuse (nici nu aveam din pacate formularul de bilant actualizat de catre ANAF), prin urmare se depunea bilant interimar la trimestrul 4, urmand a se regulariza aceste dividende la momentul depunerii situatiilor financiare anuale.
 
Practic, odata ce incheiem un trimestru contabil, asociatii au dreptul sa retraga dividende (daca exista, bineinteles, profit contabil) in baza unei hotarari AGA. Daca ar fi sa punctam exact pe speta noastra, asociatii pot sa decida oricand in perioada 01.04.2024 – 30.06.2024 distribuirea de dividende in baza situatiilor financiare interimare la 31.03.2024 (sfarsitul trimestrului 1).
 
2. Ati mentionat foarte corect ca trebuie sa avem mare grija sa constituim rezerva legala inainte de orice alta distribuire din profit.
 
Baza legala:
 
Potrivit art. 19 alin. (3indice1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, repartizarea trimestriala a profitului catre actionari sau asociati se poate efectua optional, in cursul exercitiului financiar, in limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate si sume retrase din rezerve disponibile in acest scop, din care se scad orice pierderi reportate si sume depuse in rezerve in conformitate cu cerintele legale sau statutare, respectiv pe baza situatiilor financiare interimare aprobate de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor, dupa caz.
 
Prin urmare, primul pas consta sa oprim bucatica ce revine constituirii rezervei legale, urmand ca diferenta din profitul ramas sa fie acordata ca si dividende. Insa ca sa fie cat mai usor de urmarit, va propun sa parcurgem impreuna monografia contabila si sa punctam acolo unde este cazul.
 
1. Constituire rezerva legala:
129 = 1061  
 
2. Suma bruta repartizata in baza situatiilor financiare interimare (in baza hotararii AGA):
463 = 456
 
Nota contabila de mai sus se inregistreaza la data intocmirii hotararii AGA de depunere situatii financiare interimare si distribuire de dividende.
 
Spre exemplu, daca se intocmeste AGA la data de 26.04.2024 pentru distribuire de dividende aferente trimestrului 1 2024, nota contabila de mai sus se va reflecta la 26.04.2024.
 
Mai exista opinii in practica prin care aceasta nota contabila ar trebui reflectata la sfarsitul trimestrului pentru care se face distribuirea (cum ar fi 31.03.2024), insa opinia mea este ca orice distribuire de dividende se efectueaza la data intocmirii AGA, indiferent de anul/perioada pentru care se realizeaza distribuirea, aspect ce a fost confirmat si de catre monografia propusa de catre CECCAR.
 
Bilantul interimar trebuie depus in termen de 30 zile de la intocmirea Hotararii AGA (daca ar fi sa continuam exemplul de mai sus, atunci bilantul trebuie depus pana pe 26.05.2024).

 
Baza legala:
 
Potrivit art ART. V din OMFP 3067/2018 Situatiile financiare interimare se depun la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, in termen de 30 de zile de la aprobarea acestora de catre adunarea generala a actionarilor/asociatilor.
 
3. Retinere impozit pe dividende:
456 = 446
 
Impozitul pe dividende il vom retine la momentul platii dividendelor si il vom declara prin intermediul declaratiei 100 pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare platii de dividende. Cota de impozit este de 8% in cazul asociatilor PF rezidenti in Romania si poate sa difere in cazul in care exista alta structura a AGA (asociati nerezidenti, asociati PJ, etc.).
 
Spre exemplu, daca AGA este intocmita la 26.04.2024, vom depune situatiile financiare interimare in termen de 30 zile de la data AGA (pana pe 26.05.2024), insa daca presupunem ca dividendele se platesc de abia in august 2024 catre asociati, noi trebuie sa avem mare grija sa retinem impozitul pe dividende la momentul platii (in august 2024, nu la momentul distribuirii din 26.04.2024). Impozitul astfel retinut va fi declarat prin intermediul formularului 100 pana la data de 25.09.2024 (in termen de 25 zile de la sfarsitul lunii in care s-a realizat plata de dividende).
 
Baza legala:
 
Conform prevederilor Legii 227/2015 privind Codul fiscal, art. 97 alin (7):
 
Veniturile sub forma de dividende, inclusiv castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare definite de legislatia in materie la organisme de plasament colectiv se impoziteaza cu o cota de 8% din suma acestora, impozitul fiind final.
 
Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice, odata cu plata dividendelor/sumelor reprezentand castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare de catre actionari/asociati/investitori.
 
Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata. in cazul dividendelor/castigurilor obtinute ca urmare a detinerii de titluri de participare, distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor/asociatilor/investitorilor pana la sfarsitul anului in care s-a aprobat distribuirea acestora, impozitul pe dividende/castig se plateste pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator distribuirii. Impozitul datorat se vireaza integral la bugetul de stat.
 
4. Plata impozitului pe dividende:
446=5121
 
5. Plata dividendelor nete catre asociati (dupa retinerea impozitului):
456=5121
 
Inregistrari ce le vom efectua in anul 2025 dupa depunerea situatiilor financiare anuale (momentul cand vom regulariza dividendele interimare distribuite pe parcursul anului 2024):
1171 = 457
457 = 463
 

Raspuns oferit in luna aprilie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com


Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Noutati contabile 1745701200
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici