search
conta.ro cauta meniu
search

Forma finala a Legii Insolventei. Ce spun noile prevederi?




A fost publicata in Monitorul Oficial forma finala a Legii Insolventei si sunt astfel modificate mai multe reglementari referitoare la legea care previne insolventa si falimentul.

Noua lege a insolventei, supusa verificarii legalitatii de catre Curtea Constitutionala, nu se aplica persoanelor ce exercita profesii libere sau institutiilor de invatamant universitar si preuniversitar.

In ce priveste noile reglementari de catre trebuie sa tinem cont, consultantul fiscal Adrian Benta, intr-o analiza pentru HotNews.ro, atrage atentia asupra faptului ca odata cu noile modificari creditorul poate solicita deschiderea procedurii insolventei asupra debitorului pentru datorii neachitate la scadenta mai mari de 40.000 lei. Aceste datorii trebuie sa fie certe, lichide si exigibile, consemnate in inscrisuri.

Astfel, termenul dupa care o persoana interesata poate solicita deschiderea procedurii insolventei este de 60 de zile dupa scadenta.

Ca structura generala, legea cuprinde trei proceduri distincte, amintite de consultantul fiscal:

 a) proceduri de prevenire a insolventei, iar aici se remarca institutia juridica a:
 - mandatului ad-hoc;
 - concordatului preventiv.
 b) procedura insolventei, ce are ca scop restructurarea persoanei aflata in insolventa, pornind de la prezumtia ca insolventul isi va continua activitatea dupa restructurare;
 c) procedura falimentului, structurata pe mai multe situatii, cum ar fi falimentul institutiilor de credit, falimentul altor entitati.

In ce priveste rolul profesiei contabile in procedura insolventei, retinem ca intocmirea proiectului de concordat preventiv, situatia patrimoniului debitorului trebuie certificata de un expert contabil sau auditata de un auditor financiar.

Acelasi proiect trebuie sa prezinte o estimare a evolutiei financiar contabile pentru urmatoarele 24 de luni, noteaza Adrian Benta, precizand totodata ca i cadrul procedurii insolventei, se va aplica procedura simplificata a insolventei, daca evidenta contabila nu poate fi gasita. Administratorul judiciar poate delega anumite atributii catre persoane de specialitate, precum avocati, experti contabili, evaluatori.

De asemenea, noteaza aceeasi sursa, la cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului judiciar, persoanele vinovate pentru conducerea unei contabilitati fictive sau pentru netinerea corecta a contabilitatii, vor suporta proportional cu prejudiciul paguba produsa persoanei in insolventa, paguba in legatura cu cauza respectiva.

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Noutati contabile 1740434400
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici