search
conta.ro cauta meniu
search

Giganii energiei, "curentai" de propunerile de liberalizare a pieei



Pe fondul încercărilor Comisiei Europene de a liberaliza piețele energetice, E.ON, cel mai mare grup energetic din Germania, pentru a scăpa de sub presiunea exercitată de autoritățile de la Bruxelles, a decis să renunțe la monopolul deținut asupra rețelelor de distribuție a energiei electrice, scrie Financial Times. Grupul german intenționează să vândă rețeaua de distribuție și să renunțe la modelul său de afaceri, prin care combină producția de energie și distribuție. National Grid, deținătorul rețelei electrice din întreaga Marea Britanie, este indicat ca fiind unul din potențialii cumpărători ai utilităților E.ON. Grupul german plănuiește să vândă aproximativ 20% din capacitatea de producție a energiei electrice din Germania, dar se pare că ar fi mai interesant pentru grup un schimb de aceeași măsură cu o companie din afara Germaniei.
Propunerile au stârnit reacții dure
Propunerea venită din partea autorităților din cadrul Comisiei Europene a produs consternare în rândul politicienilor din Germania. Germania și Franța sperau că poziția luată împotriva acestei propuneri ar fi fost suficientă în a determina Comisia să renunțe la planurile de a "destabiliza" astfel de grupuri energetice. Peter Hinze, ministrul german de Economie, aflat în Bruxelles, și-a exprimat uimirea la cele întâmplate, declarând: "Este incredibil ceea ce s-a întâmplat în acest moment".
În urma acestor evenimente, alte mari companii energetice din Europa a avut reacții dure la încercările CE de a liberaliza piețele energetice. EdF din Franța și RWE, alături de cei de la EnBW din Germania, au ieșit la scenă deschisă și au declarat că vor continua să se opună planurilor autorităților europene, aceste companii văzându-se pe lista companiilor ce ar urma să își vândă forțat rețelele de distribuție. Un senior executiv al unei utilități energetice importante din Europa s-a declarat uimit de felul în care E.ON a reacționat la presiunile CE. "Ceea ce a făcut E.on este să dea dreptul incredibil și a supărat pe toată lumea, iar momentul nu putea fi unul mai nepotrivit", a declarat acesta, referindu-se la faptul că nu era necesară o asemenea "capitulare" în fața CE, într-un moment în care se încerca ajungerea la un acord, caracterizând drept grăbită decizia E.ON.
Cancelarul german Angela Merkel a criticat vineri compania energetică E.ON pentru că a decis să vândă părți din rețeaua de distribuție a energiei electrice, sugerând că manevra ar putea slăbi poziția Germaniei în negocierile cu Uniunea Europeană (UE), relatează Reuters, citat de NewsIn.
Merkel a declarat în cadrul unei conferințe de presă că, anterior, guvernul german și E.ON împărtășeau același punct de vedere, bazat pe ideea că separarea producției de energie electrică de rețeaua de distribuție nu încurajează competiția. "Dacă E.on s-ar fi răzgândit și ne-ar fi informat, atunci am fi luat la cunoștință. Măsura nu ne va întări poziția în cadrul negocierilor, dar nici nu o va face imposibilă", a declarat Angela Merkel.
"Anunțul de joi al E.ON acum îngreunează încercările celorlalte companii energetice europene să-și demostreze punctul de vedere în a-și menține controlul asupra rețelelor electrice proprii", a declarat Ofgem, regulator economic din domeniul energetic din Marea Britanie, unul dintre cei mai puternici apărători a politicii duse de companiileenergetice din Europa de a împiedica intențiile CE.
E.ON încearcă să scape de amenzi?
Decizia E.ON de a renunța la rețelele proprii de distribuție a energiei electrice au avut se pare scopul de a potoli unele investigații ale CE, în urma cărora compania germană ar fi riscat să piardă prin amenzi aproximativ 7 miliarde de dolari, iar valoarea totală a utilităților E.ON valorează 5 miliarde, conform analiștilor.
Comisia Europeană a încercat să abordeze o strategie dublă prin care să se urmărească liberalizarea piețelor energetice, folosindu-se de propunerile pur legislative, dar și prin acțiuni de antitrust. CE și E.on au salutat într-o declarație comună această înțelegere, precizând că "aceste propuneri, dacă vor fi adoptate, vor schimba radical structura sectorului energiei electrice din Germania și că va ridica nivelul de competitivitate între companiile din acest sector, ceea ce va duce la un beneficiu mai mare pentru consumatori, atât pentru cei casnici, cât și pentru cei din industrie".

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Noutati contabile 1740434400
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici