search
conta.ro cauta meniu
search

Impozitul pe chirii explicat prin doua studii de caz: Ce este important sa stiti in 2025

Daca sunteti antreprenor si inchiriati un spatiu pentru desfasurarea activitatii firmei, cu siguranta v-ati intrebat cum se calculeaza si se plateste impozitul pe chirie. Este important sa stiti exact ce sume trebuie sa platiti si cum sa le raportati corect autoritatilor fiscale.

Impozit chirii. Cheltuieli cu utilitati

Intrebare: "Avem un contract de inchiriere cu o persoana fizica. Cum se calculeaza si se plateste impozitul pe chirie? Se aplica la valoarea chiriei sau la chirie plus utilitatile achitate de noi?"
 
Raspuns:
Recuperarea cheltuielilor cu utilitatile efectuate de proprietar de la chiriasi nu vor fi incluse in venitul brut din cedarea folosintei bunurilor obtinut de proprietarul persoana fizica, daca in contractele de inchiriere incheiate se prevede ca utilitatile aferente spatiilor inchiriate sunt in sarcina chiriasilor, care sunt datori sa restituie proprietarului fix contravaloarea utilitatilor consumate de acestia in legatura cu folosinta spatiilor. Se va intocmi o dispozitie de plata pentru suma respectiva si se vor anexa copii dupa facturile platite reprezentand contravaloarea facturilor de utlitati ce vin pe numele proprietarului.

Din 2024 sunt valabile urmatoarele:
- In cazul veniturilor provenite din cedarea folosintei bunurilor, venitul net anual se determina prin deducerea cheltuielilor de la venitul brut. Cheltuielile sunt calculate aplicand o cota de 20% asupra venitului brut.
- Veniturile din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, platite de persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, sunt impozitate prin retinere la sursa. Impozitul retinut la sursa este considerat final.

Persoanele fizice care obtin venituri din aceasta categorie se incadreaza in categoria persoanelor obligate la plata contributiei sociale de sanatate CASS, daca valoarea venitului net/normei de venit estimate (cumulat si cu alte venituri obtinute de contribuabil), depaseste plafonul anual de 6/12/24 salarii minime brute pe tara.

Declarare impozit chirii. D205

Intrebare: "Firma are un spatiu inchiriat unde isi desfasoara activitatea curenta. Intrebarea este la ce rand din declaratia 205 se evidentiaza impozitul retinut pentru folosirea bunurilor (chirii)?"
 
Raspuns:
 
Formularul 205 (actualizat recent prin Ordinul ANAF nr. 102/2025) se depune pentru declararea pe fiecare beneficiar de venit:
 
-a impozitului retinut la sursa, pentru mai multe tipuri de venit, inclusiv venitul din cedarea folosintei bunurilor cu regim de retinere la sursa a impozitului;

-a castigurilor/pierderilor realizate din transferul aurului de investitii,
-a veniturilor din cedarea folosintei bunurilor platite exclusiv in natura, precum si a sumelor reprezentand garantie utilizata pentru plata chiriei stabilita prin contract, incepand cu 1 ianuarie 2024.

Avand in vedere ca impozitul retinut la sursa de catre persoana juridica in cazul veniturilor din chirii primite de o persoana fizica, se face prin declararea in formularul D100 completat la rd. 28--Impozit pe ven. din cedarea folosintei bunurilor, altele decat cele din arendarea bunurilor agricole si din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate pers.,in corespondenta societatea va depune, pana la data de 28 februarie a anului urmator celui in care a platit chiriile, respectiv 28 februarie 2025, formularul D205 cu chiria platita si impozitul retinut pentru fiecare proprietar.

Asadar, in D100 se completeaza intreaga suma pe CIF platitorului de venit, iar in D205 se individualizeaza sumele retinute si platite pe fiecare beneficiar de venit (proprietar).
In alta ordine de idei, este necesar sa asteptam si postarea formularului oficial in format pdf inteligent actualizat recent prin Ordinul ANAF nr. 102/2025, deoarece ultima varianta disponibila pe ANAF nu include acest formular.


Raspunsuri oferite in luna februarie 2025 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
 
Foto: pixabay.com
 

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici