search
conta.ro cauta meniu
search

Inlocuirea unui produs aflat in perioada de garantie nu este supusa TVA si nici impozitului pe profit

In conformitate cu articolul 271 alineatul (5) litera c) din Codul Fiscal, serviciile prestate gratuit in cadrul perioadei de garantie de catre persoana care a efectuat initial livrarea, nu constituie o prestare de servicii efectuata cu plata. Acest lucru implica faptul ca atat reparatiile, cat si inlocuirea produselor sub garantie, facute fara a percepe un cost suplimentar consumatorului, nu sunt considerate operatiuni taxabile. Prin urmare, nu se emite factura pentru aceste servicii/livrari, deci nu se aplica TVA, informeaza specialistii PortalCodulFiscal.ro.
 
De asemenea, din punct de vedere al impozitului pe profit, aceste operatiuni nu genereaza venituri pentru firma, fiind realizate gratuit si fara o contraprestatie financiara, ceea ce inseamna ca nu sunt supuse impozitarii pe profit. Cheltuielile cu garantiile sunt recunoscute fiscal ca fiind cheltuieli deductibile conform reglementarilor contabile si fiscale in vigoare, avand in vedere ca acestea sunt efectuate pentru a respecta angajamentele contractuale fata de clienti.
 
Un proces-verbal incheiat intre societate si client poate oferi un cadru juridic de documentare a acestor operatiuni, confirmand ca inlocuirea produsului defect nu a fost o livrare de bunuri noua si nu a constituit o prestare de servicii cu plata.
 
Deci, inlocuirea unui produs in perioada de garantie, conform legii si reglementarilor din Codul Fiscal, nu atrage obligatii fiscale suplimentare sub forma TVA sau impozitului pe profit. Aceasta operatiune este considerata o extensie a serviciului/livrarii initiale si nu o tranzactie noua taxabila.
 
Concluzie:
 
Inlocuirea unui produs aflat in perioada de garantie:
 
- Nu este supusa TVA, deoarece nu reprezinta o noua livrare de bunuri sau o noua prestare de servicii, conform art. 270 alin. 8 lit. b) si art. 271 alin. (5) lit. c) din Codul Fiscal;


- Costurile asociate sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, deoarece sunt considerate cheltuieli necesare pentru desfasurarea activitatii economice, conform art. 25 alin. 1 din Codul fiscal.
Astfel, in cazul in care aveti un proces-verbal incheiat intre societate si client pentru a acoperi aceste operatiuni din punct de vedere juridic, nu este necesara emiterea unei facturi pentru inlocuirea produsului in garantie si nu se aplica TVA pentru aceste operatiuni. Cheltuielile suportate de societate cu inlocuirea produsului vor fi deductibile la calculul impozitului pe profit.

Temei legal

Codul fiscal
 
Art. 270. - Livrarea de bunuri
 
(1) Este considerata livrare de bunuri transferul dreptului de a dispune de bunuri ca si un proprietar.
(8) Nu constituie livrare de bunuri, in sensul alin. (1):
b) acordarea in mod gratuit de bunuri in scop de reclama sau in scopul stimularii vanzarilor sau, mai general, in scopuri legate de desfasurarea activitatii economice, in conditiile stabilite prin normele metodologice;
 
Art. 271. - Prestarea de servicii
 
(5) Nu constituie prestare de servicii efectuata cu plata in sensul alin. (4), fara a se limita la acestea, operatiuni precum:
c) serviciile prestate in mod gratuit in cadrul perioadei de garantie de catre persoana care a efectuat initial livrarea de bunuri sau prestarea de servicii.
 
Art. 25. Cheltuieli
 
(1) Pentru determinarea rezultatului fiscal sunt considerate cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice 


Foto: pixabay.com
 

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici