search
conta.ro cauta meniu
search

Inscrierea in ROI: Obligatiile beneficiarului si ale furnizorului din Romania






Indiferent de faptul ca este un cumparator de bunuri sau un cumparator de servicii, beneficiarul din Romania, neinscris in Registrul operatorilor intracomunitari, are  urmatoarele  obligatii fiscale in situatia in care furnizorul sau prestatorul intracomunitar  colecteaza TVA prin factura emisa:

•    daca este inregistrat in scopuri de TVA in baza art. 153 din Codul fiscal:

- sa aplice regimul de taxare inversa. Baza de impozitare a TVA pentru aplicarea acestui regim este formata din valoarea totala a facturii emise de catre furnizor/prestator care cuprinde si TVA colectata in statul membru din care bunurile sunt livrate sau serviciile sunt prestate;
- sa completeze si sa depuna la organul fiscal competent: declaratia recapitulativa cod 390; decontul de TVA cod 300 prin care raporteaza suma TVA aferenta achizitiilor intracomunitare de bunuri atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila.

Persoana impozabila are drept de deducere a TVA in limitele si in conditiile stabilite la art. 145, 146 si 1471;

•    daca este inregistrat in scopuri de TVA in baza prevederilor art. 1531 sau ar fi fost obligat sa se inregistreze conform acestui articol:

- sa efectueze plata TVA datorata. Baza de impozitare a TVA datorate este formata din valoarea totala a facturii emise de catre furnizor care cuprinde si TVA colectata in statul membru din care bunurile sunt livrate sau din care serviciile sunt prestate;

- sa completeze si sa depuna la organul fiscal competent: declaratia recapitulativa cod 390; decontul special de TVA cod 301.
 
Prin aplicarea regimului de taxare inversa, apar urmatoarele efecte fiscale:

- costul bunurilor si serviciilor se majoreaza cu valoarea TVA colectata de catre partenerul extern care considera ca operatiunea este taxabila in statul sau;
- dreptul de deducere se exercita partial in cazul aplicarii pro rata.
 
Obligatiile furnizorului sau prestatorului din Romania

Din circulara M.F.P. rezulta faptul ca aplicarea regimului de scutire cu drept de deducere a TVA aferente unei livrari intracomunitare de bunuri nu este conditionata de inregistrarea furnizorilor din Romania in Registrul operatorilor intracomunitari.
 
Furnizorul bunurilor din Romania, inregistrat in scopuri de TVA in regim normal, dar neinscris in Registrul operatorilor intracomunitari, are urmatoarele obligatii:

* sa aplice regimul de scutire cu drept de deducere a TVA reglementat prin articolul 143 alin. (2) la:

- litera a) prin care se reglementeaza livrarile intracomunitare de bunuri catre o persoana care ii comunica furnizorului un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA, atribuit de autoritatile fiscale din alt stat membru;
- litera d) prin care se reglementeaza operatiunile asimilate livrarilor intracomunitare de bunuri prevazute la art. 128 alin. (10) din Codul fiscal;

* sa completeze si sa depuna la organul fiscal competent:
- declaratia recapitulativa cod 390;
- decontul de TVA cod 300;

* sa justifice aplicarea corecta a regimului de scutire cu drept de deducere a TVA prin documentele  impuse la art. 10 din Instructiunile de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 143 alin. (2) lit. a) si d).

Prestatorul serviciilor din Romania, inregistrat in scopuri de TVA in regim normal, dar neinscris in Registrul operatorilor intracomunitari, are urmatoarele obligatii:
* sa aplice regula generala de taxare de la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal;
* sa completeze si sa depuna la organul fiscal competent:
- declaratia recapitulativa  cod 390;
- decontul de TVA cod 300;
* sa justifice aplicarea corecta a regimului de neimpozitare.
 
Prestatorul serviciilor din Romania, inregistrat in scopuri de TVA doar pentru prestarea de servicii intracomunitare, are obligatia sa completeze si sa depuna la organul fiscal competent numai declaratia recapitulativa cod 390.

Neinscrierea in Registrul operatorilor intracomunitari nu afecteaza:

- aplicarea regulilor de taxare privind achizitiile de bunuri si prestarile de servicii;
- aplicarea scutirilor de TVA pentru livrari intracomunitare de bunuri;
- aplicarea regimului de neimpozitare pentru prestarile de servicii;
- aplicarea regulilor privind exigibilitatea TVA;
- cotele de TVA;
- obligatiile privind informatiile obligatorii care trebuie inscrise in facturi;
- obligatia depunerii decontului de TVA cod 300 sau a decontului special cod 301;
- obligatia depunerii declaratiei recapitulative cod 390 VIES;
- plata TVA;
- exercitarea dreptului de deducere si a oricaror drepturi reglementate prin Titlul VI Taxa pe valoarea adaugata din Codul fiscal.


Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Noutati contabile 1740434400
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici