search
conta.ro cauta meniu
search

Kazahstanul vrea mai mult putere asupra zcmntului Kaagan

Statul Kazahstan a cerut mai mult control asupra zăcământului uriaș de petrol Kașagan din Marea Caspică în cursul zilei de ieri, spunând că managementul inadecvat al proiectului deținut de consorțiul străin condus de compania italiană Eni a degradat economia republicii din Asia Centrală și reputația sa ca fiind un furnizor global de energie de încredere, relatează Financial Times în ediția sa electronică.

Prim-ministrul kazah, Karim Massimov, a declarat că KazMunaiGas, compania de petrol controlată de stat, ar trebui să fie numită co-operator al zăcământului Kașagan pentru situațiile unde compania Eni s-a dovedit "incapabilă să își îndeplinească câteva din obligații. KazMunaiGas deține în acest moment o participație de 8,33% în cadrul zăcământului, pe lângă partenerii Eni, Shell, ExxonMobil, Total, ConocoPhillips și Inpex of Japan".

 

Totul a început de la întârzierea proiectului grupului Eni

 

Disputa legată de zăcământ a apărut după ce Eni a spus Guvernului kazah că prima producție din Kașagan a fost întârziată cu 2 ani, până în 2010, când de fapt trebuia să înceapă din 2005, iar costul celor 300.000 de barili pe zi ai exploatării s-a dublat la 19 miliarde de dolari. Costurile dezvoltării proiectului au urcat până la 136 miliarde dolari, cu mult peste suma stabilită inițial, de 56 miliarde dolari, potrivit Ministerului kazah al Energiei.

Kazahstanul a oprit lucrările în data de 27 august, declarând că grupul condus de Eni a încălcat reglementările de mediu în cadrul zonei, unul dintre cele mai mari depozite de petrol din lume. Massimov a declarat că întârzierea începerii producției va produce o pierdere substanțială a venitului anual al statului. "Școli și drumuri nu vor fi construite... acest lucru va face dificilă împlinirea tuturor obligațiilor pe care Guvernul și le-a propus în fața alegătorilor", a mai subliniat acesta. Statul kazah a anunțat marți că vrea "mai mult de zece miliarde de dolari" de la grupul condus de compania italiană pentru întârzierea legată de dezvoltarea câmpului petrolier. Zăcământul Kașagan conține, conform estimărilor, rezerve de 38 miliarde barili de petrol, dintre care 13 miliarde barili pot fi recuperate prin folosirea unei tehnici extractive bazate pe injecția de gaze. Acest zăcământ stă la baza strategiei Kazahstanului de a-și tripla producția de petrol până în 2015, statul ex-sovietic devenind astfel o sursă din ce în ce mai importantă de petrol din afara Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).

 

Companiile se tem de un eventual protecționism al Kazahstanului

 

Companiile petroliere sunt îngrijorate de faptul că poziția dură a Kazahstanului față de exploatarea zăcământului Kașagan s-ar putea transforma într-o politică amplă de a lua controlul celor mai mari proiecte de petrol și gaze naturale ale statului din mâinile companiilor străine. Kazahstan este cunoscut drept un partener de încredere care oferă "cele mai bune condiții" pentru investitori de când și-a obținut independența, și nu a căutat până acum să-și naționalizeze resursele de energie.

Massimov l-a invitat pe șeful executiv al Eni, Paolo Scaroni, în Astana pentru a discuta problemele legate de Kașagan. Acesta l-a invitat, de asemenea, pe comisarul european de energie, Andris Piebalgs. Uniunea Europeană a declarat săptămâna trecută că va supraveghea conflictul apărut între negocierile țării asiatice cu Eni pentru a se asigura că drepturile investitorilor străini sunt respectate. Zăcămintele petrolifere din Marea Caspică ar putea juca un rol important pentru atingerea țintei statului de a mări producția de petrol la 140 de milioane de tone pe an în 2015 de la 67 milioane de tone din acest an, a mai declarat Massimov. Majoritatea petrolului obținut va fi exportat. Statul kazah aproape și-a triplat producția de petrol odată cu obținerea independenței, în timp ce producția globală de petrol a crescut doar cu o treime.

 

KazMunaiGas, prezentă și pe piața autohtonă

 

Compania controlată de statul kazah a intrat și pe piața românească în 27 august, după cumpărarea a 75% din acțiunile companiei The Rompetrol Group (TRG), înregistrată în Olanda, deținută de Dinu Patriciu, printr-o înțelegere estimată la 2,7 miliarde dolari. Proprietarul și președintele TRG, Patriciu, a precizat că valoarea grupului este de 3,616 mld. dolari. Tranzacția a fost finalizată după șapte luni de negocieri, consiliate de banca de investiții Morgan Stanley. O sursă internă din cadrul companiei kazahe a declarat pe 29 august că KazMunaiGas ia în considerare posibilitatea de a cumpăra și restul de 25% din acțiunile rămase din Rompetrol Group NV.


Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Noutati contabile 1740434400
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici