search
conta.ro cauta meniu
search

Legea nr. 127/2019: Putem angaja un pensionar cu 4 ore/zi de la 1 ianuarie 2024?

Cum poate o persoana fizica sa imprumute o societate: Conditii necesare
Legislatia trateaza diferit diversele categorii de pensionari si fiecare situatie are particularitatile sale. In continuare vom afla daca un ONG cu cod CAEN 9411 poate angaja de la 1 ianuarie 2024, cu o norma de 4 ore/zi, un pensionar beneficiar al unei pensii anticipate. 

Pensionar beneficiar al unei pensii anticipate: il putem angaja de la 1 ianuarie 2024?

Temeiul legal aplicabil este:
 
1. Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (in vigoare de la 01 ianuarie 2011 pana la 31 decembrie 2023, fiind inlocuita partial prin Legea 223/2015 si abrogata si inlocuita prin Legea 127/2019);
 
2. Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii (va intra in vigoare la 01 ianuarie 2024).
 
Avand in vedere prevederile legale prezentate:
 
1. Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
Conform acestei legi, care este in vigoare pana la 31 decembrie 2023, pensionarii pot cumula pensia cu venituri realizate din activitati dependente, cu exceptia situatiilor in care pensionarul este beneficiar al unei pensii anticipate sau anticipate partiale si isi desfasoara activitatea pe baza de contract individual de munca sau este functionar public (conform art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) si b)). In aceste cazuri, plata pensiei se suspenda (art. 114).
 
Art. 114. Din Legea 263/2010 in vigoare pana la 31.12.2023
 
(1) In sistemul public de pensii, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una dintre urmatoarele cauze:
b) pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate partiale, realizeaza venituri lunare aflandu-se in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) si b) sau pct. II;
f) pensionarul de invaliditate, incadrat in gradul III de invaliditate, precum si copilul pensionar de urmas, incadrat in gradul III de invaliditate, realizeaza venituri lunare aflandu-se in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) si b) sau pct. II, depasind jumatate din programul normal de lucru al locului de munca respectiv;
 
Art. 6. - (1) In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii: I
 
a) persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca;
b) functionarii publici;
 
Art. 6. - (1) In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
 
II. persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti;
 
Art. 118. -
 
(1) In sistemul public de pensii pot cumula pensia cu venituri realizate din activitati dependente, asa cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).
e) pensionarii care realizeaza venituri in calitate de consilieri locali sau judeteni.
(11) In sistemul public de pensii pot cumula pensia cu venituri realizate din activitati dependente, astfel cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora, cu exceptia celor realizate din situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) si b) sau pct. II, urmatoarele categorii de pensionari:

a) pensionarii de invaliditate incadrati in gradul I sau II de invaliditate, precum si pensionarii de urmas incadrati in gradul I sau II de invaliditate;
b) pensionarii de invaliditate incadrati in gradul III de invaliditate, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
c) pensionarii beneficiari ai unei pensii anticipate sau ai unei pensii anticipate partiale;
d) sotul supravietuitor, beneficiar al unei pensii de urmas.
(12) In sistemul public de pensii, pensionarii pot cumula pensia cu venituri realizate din activitati independente si din drepturi de proprietate intelectuala, astfel cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora.
(2) Sotul supravietuitor, beneficiar al unei pensii de urmas, poate cumula pensia cu venituri din activitati dependente, aflandu-se in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) si b) sau pct. II, daca acestea nu depasesc 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.
 
 
2. Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii:
 
Atentie! Aceasta lege va intra in vigoare la 1 ianuarie 2024. Conform prevederilor acesteia, pensionarii care sunt beneficiari ai unei pensii anticipate nu vor putea cumula pensia cu venituri obtinute din activitatea pe baza de contract individual de munca sau ca functionar public (conform art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) si b)). Daca un astfel de pensionar va fi angajat, plata pensiei sale se va suspenda (art. 105).
 
Art. 105. Din legea 127/2019 in vigoare de la 01.01.2024
 
(1) In sistemul public de pensii plata pensiei/indemnizatiei pentru insotitor se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una dintre urmatoarele cauze:
j) pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate, realizeaza venituri lunare aflandu-se in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) si b) sau pct. II .
 
Art. 109. -
 
In sistemul public de pensii, pensionarii pot cumula pensia cu venituri dintr-o activitate pentru care asigurarea este obligatorie potrivit Legii nr. 227/2015, indiferent de nivelul acestora, cu exceptia:
b) pensionarului, beneficiar al unei pensii anticipate, care realizeaza venituri lunare aflandu-se in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) si b) sau pct. II.
 
Astfel, avand in vedere ambele temeiuri legale, concluzia este ca de la 1 ianuarie 2024 nu veti putea angaja un pensionar care este beneficiar al unei pensii anticipate, cu o norma de 4 ore pe zi, fara ca plata pensiei acestuia sa fie suspendata.
 

Raspuns oferit in luna octombrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com
 

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici