search
conta.ro cauta meniu
search

Lipsesc leii din piata



Deficitul de lichiditate din piata monetara a continuat sa se mentina si saptamana trecuta, cand dobanzile overnight au fluctuat intre 10 si 20%.
O temperare a aparut joi si vineri, atunci cand BNR a imprumutat bancile, prin doua operatiuni de tip repo cu scadenta la o saptamana, in total cu 3 miliarde de lei, ceea ce a facut ca ieri in piata sa vedem dobanzi overnight de 7 - 10%, dupa ce in urma cu circa o luna erau atinse valori de pana la 55%.
Cu aceste valori au trebuit sa se lupte bancile comerciale, fiindca pentru cei care economisesc sau iau credite vestile nu sunt inca din cele mai bune, chiar daca BNR a redus nivelul ratei dobanzii de politica monetara la 7,25, fata de 8,50% la sfarsitul anului trecut.
Analistii Danske Bank, cea mai mare institutie de credit din Danemarca, sustin ca masura luata s-ar putea intoarce impotriva Bancii Nationale. „In primul rand, cererea interna creste in continuare intr-un ritm accelerat, la fel ca si salariile. In al doilea rand, credem ca exista riscul unor iesiri masive de valuta din Romania, pentru ca o dobanda de 7,25% pare sa nu acopere suficient riscul generat de un deficit de cont curent de peste 12% din Produsul Intern Brut", arata raportul publicat de Danske Bank.
Bancherii considera ca diminuarea dobanzii de politica monetara fara reducerea rezervelor minime obligatorii in lei, care se ridica la 20%, nu va influenta semnificativ costurile creditarii. Ei insista asupra faptului ca BNR le remunereaza depozitele obligatorii cu 1,3%, ei fiind obligati sa mentina costuri ridicate ale dobanzilor la credite si sa ofere randamente la depozitele atrase de pana la 7%/an.
Conform site-ului Conso.ro, ieri nivelul mediu al dobanzilor la creditele imobiliare era de 10,7%, al celor la creditele auto de 11,4%, la creditele pentru nevoi personale cu ipoteca de 11,4% iar la creditele pentru nevoi personale de 13,1%.
Criza de lei din piata monetara a fost generata si de faptul ca Trezoreria a atras din piata circa 7,6 miliarde de lei prin emisiuni de titluri sau obligatiuni de stat, chiar daca asa cum sustine ministrul Varujan Vosganian, bugetul public s-a intors pe excedent in aprilie, existand un surplus de 0,3% din PIB. Vosganian afirma, de asemenea, ca Finantele pot avea acum un program mai flexibil de atragere de disponibilitati, fara constrangerea unei lipse de lichiditate.
Ultima licitatie de titluri de stat a avut loc joia trecuta. Atunci Trezoreria a atras prin titluri de stat cu scadenta la un an 42,65 miliarde lei, la randamente medii de 7,20%/an. Valoarea initiala a emisiunii a fost de 500 milioane lei, iar ofertele totale ale bancilor s-au ridicat la 735,6 milioane lei.

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Noutati contabile 1740434400
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici