search
conta.ro cauta meniu
search

Ministerul Finantelor: justitiar prin puterea codului fiscal

Un bun prieten contabil mi-a raspuns azi foarte scurt la ingrijorarile pe care le manifestam cu privire la proiectul de cod fiscal aflat pe masa guvernului zilele astea: "Astora le e rusine sa recunoasca ca nu pot urmari pierderile reale si s-au hotarat sa ne penalizeze pe toti."

Mie mi-a sunat a fi cea mai concisa analiza a tuturor informatiilor si declaratiilor vehiculate in ultimele zile. Aparent si Guvernul s-a hotarat sa admita acelasi lucru, conform documentului guvernamental citat de MediaFax. "Introducerea impozitului forfetar este necesara deoarece peste o treime din numarul societatilor inregistrate declara pierderi, in conditiile unei cifre de afaceri ridicate" afirma documentul citat, "iar statul nu trebuie sa permita firmelor un comportament de tip "free rider".

Conform definitiei din wikipedia, free rider-ii sunt aceia care consuma mai mult decat ar avea dreptul dintr-o resursa sau contribuie mai putin decat altii la producerea aceleiasi resurse. Ei sunt vecinii de bloc care nu ne plac pentru ca beneficiaza alaturi de noi de noul interfon, desi nu au fost de acord sa plateasca instalarea. Suna blanda (daca nu chiar incorecta) asocierea pe care o fac reprezentantii guvernului intre free rider si evitarea platii impozitului pe profit, care pana la urma e o forma de sustragere de la indeplinirea obligatiilor fiscale.

Free rider-ii produc o neplacere morala. Firmele care declara pierdere in mod nejustificat, doar pentru a evita plata impozitului pe profit, comit o infractiune. Cu free riderii problema se rezolva prin reglementare guvernamentala (nu cu vecinul, fireste), cu infractorii, ar trebui sa existe o solutie prin care nerespectarea legii sa fie gasita si pedepsita.


Asadar sa recapitulam: aparent problema pe care o avem e de respectare a legii. Alegem sa o rezolvam prin penalizarea in comun indiferent de gradul de respectare a legii (in Romania, fiind interpretabila, legea e si respectabila gradual, de la deloc pana la foarte tare).


Declaratiile zilei de ieri, 6 aprilie, din partea presedintelui UGIR 1903 (Uniunea Generala a Industriasilor din Romania) in urma discutiilor cu Guvernul, sindicatele si patronatele, indulcesc necazul de a fi obligat sa platesti o penalitate pentru ca sistemul e destul de slab cat sa nu-i poata diferentia pe cei pe care in mod real ar trebui sa ii penalizeze. El declara ca Ministerul Finatelor ia in considerare raportarea impozitului forfetar la dimensiunea cifrei de afaceri, asa incat firmele cu cifra de afaceri mai mica de 15.000 de euro ar urma sa plateasca numai 500 de euro impozit forfetar.


Guvernul s-a hotarat sa actioneze pe termen scurt in spiritul "fondul clasei". Punem toti bani ca sa avem creta, perdele si muscate la ferestre, indiferent cat de inegale sunt veniturile parintilor, sau cat de imoral ar fi sa dotam scoala cu perdele pe banii elevilor. Ceea ce face acum, e ca incepe o negociere, sa vedem daca nu putem sa luam mai multi bani de la copiii cu parinti mai bine situati, si mai putini de la cei cu parinti someri.


Concluzia, revenind la parerile prietenului contabil, ar fi ca ori asteptam suferind in tacere urmatorul cod fiscal, ori, dupa 1 Mai, cu codul implementat cu tot, asteptam sa ajunga si in Parlament, "ca poate totusi se organizeaza careva sa il conteste".

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Noutati contabile 1740434400
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici