Vom afla din randurile urmatoare care este monografia contabila pentru o casa de amanet. Este important de specificat faptul ca unele bunuri raman pentru vanzare in situatia in care nu sunt returnati banii.
Contractul de amanet presupune acordarea unui imprumut in schimbul primirii unor obiecte. Pentru documentele justificative intocmite de o casa de amanet se au in vedere prevederile OMFP 2634/2015.
- acordarea imprumutului catre persoana fizica
2678 = 5311
Concomitent
debit cont 8033 - Valori materiale primite in pastrare sau custodie cu suma acordata ca imprumut
- daca la scadenta persoana fizica ramburseaza imprumutul si comisionul, primeste inapoi bunul
5311 = 2678 - valoare imprumut
- comision
5311 = 708
credit Cont 8033 - valoarea bunului restituit
- daca la scdenta persoana fizica nu ramburseaza imprumutul casa de amanet devine proprietara bunului
La expirarea contractelor, pentru sumele neachitate care revin casei de amanet, se intocmeste Nota de receptie si constatare diferente care reprezinta documentul justificativ pentru incarcare in gestiune si inregistrare in contabilitate.
Nota de receptie si constatare diferente se foloseste ca document de receptie obligatoriu in cazul bunurilor materiale primite spre prelucrare, in custodie sau in pastrare, bunurilor materiale procurate de la persoane fizice, marfurilor intrate in gestiunile la care evidenta se tine la pret de vanzare.
Pentru evidenta marfurilor in gestiune se intocmeste Fisa de magazie
Aceasta serveste ca document de evidenta la locul de depozitare a intrarilor, iesirilor si stocurilor bunurilor, document de contabilitate analitica in cadrul metodei operativ-contabile.
Intrarea in gestiune a bunului, in vederea revanzarii ulterioare
371 = 2678
credit Cont 8033 - valoarea bunului restituit
- Revanzarea bunurilor neridicate de proprietari
- catre alte persoane juridice
411 = 707
si descarcarea de gestiune
607 = 371
- in cazul vanzarii cu amanuntul catre persoane fizice
La vanzarea bunurilor catre populatie exista obligatia utilizarii casei de marcat electronice fiscale potrivit OuG 28/1999, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Astfel, operatorii economici care efectueaza livrari de bunuri cu amanuntul sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.
Operatorii economici au obligatia sa emita Bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale si sa le predea clientilor. La solicitarea clientilor, vor elibera acestora si factura fiscala.
-inregistrarea adaosului comercial
371 = 378
- Vanzarea
5311 = 707
- Descarcare din gestiune
607 = 371
378 = 371
- Inregistrarea primirii bunurilor
Debit 8033/ bunuri = 33.387
- Inregistrarea acordarii imprumutului
2678 = 5311 33.387
- Rambursarea imprumutului cu primirea inapoi a bunului
5311 = %
2678 36.481
708 6.502,27
758 2.133,01
Credit 8033/ bunuri 36.481
Valori materiale primite in pastrare sau custodie
Soldul debitor al contului 8033 83.740
Soldul debitor al contului 2678 83.740
La expirarea contractelor bunurile care revin casei de amanet aferente sumelor neachitate, se intocmeste Nota de receptie si constatare diferente care reprezinta documentul justificativ pentru incarcare in gestiune si inregistrare in contabilitate.
Nota de receptie si constatare diferente se foloseste ca document de receptie obligatoriu in cazul bunurilor materiale primite spre prelucrare, in custodie sau in pastrare, bunurilor materiale procurate de la persoane fizice, marfurilor intrate in gestiunile la care evidenta se tine la pret de vanzare. Pentru evidenta marfurilor in gestiune se intocmeste Fisa de magazie.
371 = 267 26.295
Inregistrarea adaosului comercial aferent
371 = 378 9.085,73
Inregistrarea TVA neexigibila
371 = 4428 1.726,27 lei
Vanzarea catre persoane fizice
5311 = % 9.084
707 8.662,97
4427 421,03
- Descarcarea de gestiune
% = 371 9.084
607 6.447
378 2.215,97
4428 421,03
2. Prin natura activitatii casele de amanet desfasoara si activitate de comert (cu bunurile care nu se mai rascumpara). Pentru desfasurarea activitatilor mentionate aceasta trebuie sa aiba in insctisa in obiectul de activitate ca activitati secundare si comertul cu metale pretioase.
Operatiunile cu metale pretioase se desfasoara cu respectarea OuG 190/2000 republicata, privind regimul metalelor pretioase si pietrelor pretioase in Romania si ale H.G. nr. 1344 din 18/11/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 190/2000 privind regimul metalelor pretioase si pietrelor pretioase in Romania, cu modificarile si completarile ulterioare.
Inregistrarea acordarii imprumutului
2678 = 5311
Concomitent debit cont 8033 cu valoarea bunului primit gaj
- Rambursarea imprumutului cu primirea inapoi a bunului
5311 = 2678
- comisionul casei de amanet
5311 = 708
si credit Cont 8033
Daca la scadenta persoana fizica nu ramburseaza imprumutul casa de amanet devine proprietara bunului
Intrarea in gestiune a bunului retinut
301 = 2678
- transmiterea pentru prelucrare catre un tert, persoana juridica
351 = 301
Primire factura manopera
628 = 401
Primire lingouri
inregistrare cheltuiala cu valoarea aurului transmis pentru prelucrare
601 = 351
si
345 = 711 la nivelul cheltuielilor inregistrate in ct.601 + ct. 628
Vanzarea lingourilor catre firma din Turcia (export aur)
Atentie la legislatia in domeniul metalelor pretioase!
411 = 701
descarcarea de gestiune
711 = 345
Achizitie bijuterii (import)
371 = 401
- plata TVA in vama
4426 = 5121
Raspuns oferit pe
portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu - Auditor financiar.
Esential pentru contabili - Monografii contabile complete
Monografii Contabile Institutii Publice
Institutiile publice, spre deosebire de entitatile din sectorul privat, se supun unui cadru contabil specific, reglementat de normele Ministerului Finantelor si alte acte normative in vigoare. In activitatea curenta, apar frecvent situatii contabile complexe care necesita o abordare riguroasa, in conformitate cu legislatia bugetara si fiscala aplicabila. In acest articol vom prezenta exemple concrete de monografii contabile care vizeaza situatii des intalnite in institutiile publice!Monografie -...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Colectarea Deseurilor Si Aspecte Fiscale
Activitatea de colectare a deseurilor este tot mai importanta in contextul protejarii mediului si al dezvoltarii durabile. Aceasta implica nu doar operatiuni logistice si tehnice, ci si aspecte contabile specifice. Indiferent daca este vorba despre deseuri reciclabile, menajere sau industriale, firmele care desfasoara astfel de activitati trebuie sa respecte o serie de reglementari fiscale si contabile. In aceasta monografie, prezentam modul de inregistrare in contabilitate a principalelor...
vezi AICI monografia << Monografie Gestionarea Subventiilor Si Reglementari Cheie
Subventiile sunt fonduri nerambursabile acordate de autoritati sau organizatii guvernamentale cu scopul de a sprijini diverse sectoare economice, de la agricultura si industrie pana la educatie si cercetare. O gestionare corecta este esentiala pentru conformitatea legala si pentru asigurarea transparentei si eficientei utilizarii fondurilor respective. Va prezentam in acest articol principalele reglementari contabile cu privire la gestionarea subventiilor si vom oferi o monografie contabila...
vezi AICI monografia << Monografie contabila spalatorie auto self service (cu jetoane)
Deschiderea si gestionarea unei spalatorii auto self-service implica nu doar aspecte operationale si tehnice, ci si obligatii contabile si fiscale specifice. Intrucat acest tip de afacere presupune incasari automate, este esential ca antreprenorii sa cunoasca tratamentul contabil adecvat si evidentierea corecta a veniturilor si cheltuielilor. In acest articol vom oferi informatii esentiale cu privire la inregistrarea in contabilitate a operatiunilor aferente acestei activitati...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Prosumator Si Obligatii fiscale
Avand in vedere cresterea numarului de persoane fizice si juridice care produc si consuma energie electrica este importanta cunoasterea legislatiei pentru aplicarea corecta a reglementarilor. In acest articol va prezentam principalele obligatii fiscale ale prosumatorilor si monografiia contabila aferenta.Ce este un prosumatorProsumatorii sunt persoane fizice sau juridice care produc energie din surse regenerabile pentru consumul propriu, iar surplusul il livreaza in reteaua nationala, primind in...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Reevaluare Cladiri
Reevaluarea cladirilor reprezinta un proces esential pentru reflectarea corecta a valorii acestora in evidentele contabile ale unei entitati. Aceasta procedura permite ajustarea valorii contabile a imobilizarilor in conformitate cu realitatile pietei, asigurand o imagine fidela a situatiei financiare. Va prezentam in acest articol cateva aspecte fiscale importante si monografia contabila a reevaluarii cladirilor.Aspecte fiscale importante privind reevaluare cladirilorDin punct de vedere fiscal,...
vezi AICI monografia << Monografie contabila tichete de masa si reglementari cheie
Tichetele de masa reprezinta un beneficiu extrasalarial frecvent intalnit in mediul de afaceri, oferit angajatilor pentru a sprijini costurile zilnice cu alimentatia. Din punct de vedere contabil, acestea implica inregistrari specifice atat pentru acordarea lor, cat si pentru deductibilitatea fiscala. Monografia contabila a tichetelor de masa trebuie sa respecte reglementarile in vigoare privind tratamentul lor fiscal si contabil, astfel incat firmele sa evite eventuale erori sau sanctiuni. In...
vezi AICI monografia << Monografie contabila cofetarie
Gestionarea contabila a unei cofetarii presupune o evidenta clara a tuturor operatiunilor financiare, de la achizitia ingredientelor pana la vanzarea produselor finite. Intrucat aceasta activitate implica atat productie, cat si comercializare, inregistrarile contabile trebuie sa reflecte corect toate tranzactiile, inclusiv cheltuielile, veniturile si taxele aferente. In acest articol, va prezentamdoua exemple practice de monografii contabile pentru cofetarii.Monografie contabila...
vezi AICI monografia << Monografie contabila privind depozitarea cerealelor
O monografie contabila bine structurata pentru depozitarea cerealelor este cruciala pentru a reflecta corect si transparent activitatile economice, stocurile si fluxurile financiare implicate. Prin acest articol, ne propunem sa oferim o prezentare detaliata a aspectelor contabile relevante pentru gestionarea depozitelor de cereale, incluzand evidentierea inregistrarilor contabile specifice, conform legislatiei in vigoare.Depozitarea cerealelor: aspecte legislativePotrivit pct. 284 din O.M.F.P....
vezi AICI monografia << Monografie contabila agricultura. Cultivarea cerealelor
Cultivarea cerealelor joaca un rol esential in agricultura, reprezentand o sursa importanta de hrana si materii prime la nivel global. De la grau si porumb, pana la orz si ovaz, aceste culturi sunt fundamentale atat pentru industria alimentara, cat si pentru productia de furaje sau alte produse derivate. In acest articol, vom analize aspecte contabile specifice acestei activitati si vom oferi exemplu de monografie contabile pentru cultivarea cerealelor in agricultura.Aspecte contabile pentru...
vezi AICI monografia <<