Prosumatorul este o persoana fizica sau juridica care produce energie din surse regenerabile si o livreaza in reteaua electrica.
Conform legislatiei in vigoare, persoanele juridice care produc energie electrica sunt obligate sa se inregistreze ca platitori de accize doar daca productia de energie este supusa accizelor. In cazul prosumatorilor, productia de energie pentru autoconsum nu este supusa accizelor. Totusi cu aceasta ocazie se depune D100 pe zero.
Operatorii economici autorizati in domeniul energiei electrice au obligatia de a se inregistra la autoritatea competenta inainte de desfasurarea activitatii cu energie electrica.
In cazul operatorilor economici care produc energie electrica pentru consum propriu, accizele devin exigibile la momentul consumului. Operatorii economici aflati in aceasta situatie au obligatia sa intocmeasca o autofactura in scopuri de accize pana pe data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost inregistrat consumul propriu.
Potrivit art.358 din Codul fiscal, energia electrica, cu codul NC 2716, este supusa accizelor, accizele devenind exigibile la momentul furnizarii de producator, distribuitor sau redistribuitor direct catre consumatorul final din Romania.
In conformitate cu precizarile pct.17 alin.(1) de la titlul VIII din Normele metodologice, prin producator, distribuitor sau redistribuitor de energie electrica se intelege operatorul economic autorizat de autoritatea competenta in domeniu sa furnizeze energia electrica direct consumatorilor finali prevazuti la art.336 pct.6 din Codul fiscal.
Autoritatea competenta in domeniu este ANRE Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, autoritate de la care trebuie sa obtineti, mai intai, licenta/autorizatia necesara desfasurarii activitatii dumneavoastra.
Baza legala: Ordinul nr. 2482/2017 privind procedura si conditiile in care se realizeaza autorizarea antrepozitelor fiscale, a destinatarilor inregistrati, a expeditorilor inregistrati si a importatorilor autorizati
Solutia simpla pentru a va reduce la ZERO factura la energie electrica: deveniti prosumator! Lucrarea Prosumatori. Energie electrica. Accize. Obligatii fiscale explica limpede notiunea de prosumator, conditiile pe care ar trebui sa le bifeze noii utilizatori si obligatiile declarative si care, in plus, prezinta 30 de studii de caz extrem de relevante. Detalii aici >>
Intrebare: "Administratorul societatii achizitioneaza panouri fotovoltaice. Furnizorul de energie emite facturi atat pentru consumul de energie pe societate, cat si pentru productia acesteia in numele societatii. Societatea are calitatea de prosumator.
Va rog sa ma ajutati cu informatii privind cadrul legal si contabil referitor la producerea de energie electrica, in calitate de prosumator, mentionand ca sistemul fotovoltaic nu este facturat pe societate, ci pe administrator.
De asemenea, exista obligatia depunerii Declaratiei Vamale privind accizele pentru energia produsa si anuntarea Autoritatii Vamale?"
Ulterior obtinerii licentei de la ANRE, societatea dumneavoastra se va inregistra la autoritatea fiscala teritoriala (biroul/compartimentul avize si autorizatii (case de marcat) din cadrul directiei generale regionale a finantelor publice in raza careia societatea isi are sediul social art.3 alin.(2) din Anexa 2 la OMFP 2482/2017, cu modificarile si completarile ulterioare) prin depunerea unei cereri, al carei model este prevazut in Anexa 5 la titlul VIII din Normele metodologice.
Conform prevederilor art.399 alin.(1) lit.m) din Codul fiscal potrivit carora energia electrica produsa din surse regenerabile de energie este scutita de la plata accizelor, modalitatea si conditiile de acordare a scutirii respective fiind reglementate la pct.114 de la titlul VIII din Normele metodologice, redat in cele ce urmeaza:
114. (1) In situatia prevazuta la art. 399 alin. (1) lit. m) din Codul fiscal, scutirea de la plata accizelor se acorda direct pentru energia electrica produsa din surse regenerabile de energie care este furnizata direct unui consumator final.
(2) In intelesul art. 399 alin. (1) lit. m) din Codul fiscal, prin surse regenerabile de energie se intelege surse precum: eoliana, solara, geotermala, a valurilor, a mareelor, energia hidro, biomasa, gaz de fermentare a deseurilor, gaz de fermentare a namolurilor din instalatiile de epurare a apelor uzate, biogaz si altele asemenea.
(3) Scutirea prevazuta la alin. (1) se acorda in baza notificarii transmise de producatorul de energie electrica la autoritatea vamala teritoriala. Consumatorii casnici producatori de energie electrica care beneficiaza de scutirea prevazuta la alin. (1) nu au obligatia de a notifica autoritatea vamala teritoriala.
(4) Notificarea prevazuta la alin. (3) se intocmeste potrivit modelului prevazut in anexa nr. 23.
(5) In termen de 5 zile lucratoare de la transmiterea notificarii, autoritatea vamala teritoriala comunica solicitantului inregistrarea in registrul special creat in acest scop la nivelul autoritatii vamale competente, daca au fost prezentate documentele prevazute in notificare.
(6) Scutirea de la plata accizelor pentru energia electrica supusa notificarii produce efecte de la data inregistrarii in registrul prevazut la alin. (5). Data inregistrarii se inscrie pe notificare. Termenul de valabilitate a notificarii este de un an de la data inregistrarii.
(7) Autoritatile vamale teritoriale tin evidenta operatorilor economici care au transmis notificari, prin inscrierea acestora in registre speciale, si asigura publicarea pe pagina web a autoritatii vamale a listei cuprinzand acesti operatori economici, lista care se actualizeaza lunar pana la data de 15 a fiecarei luni.
(8) Dupa inregistrarea notificarii, o copie a acestei notificari cu numarul de inregistrare va fi pastrata de producatorul de energie electrica.
Prin urmare, pentru a putea beneficia de scutire de la plata accizelor, societatea trebuie sa depuna la autoritatea vamala teritoriala o Notificare Anexa 23 la titlul VIII din Normele metodologice si sa obtina un numar de inregistrare in Registrul special creat de autoritate.
Obligatii ce decurg din aplicarea regimului accizelor
Societatea dvs. avand calitate de prosumator, are obligatii ce decurg din aplicarea regimului accizelor urmatoarele :
- inregistrarea ca platitor de accize la autoritatea fiscala teritoriala (D700);
- depunerea lunara a declaratiei de accize (formularul 100) pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare;
- depunerea anuala a decontului de accize (formularul 120).
- Plata accizelor la bugetul de stat se efectueaza lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a avut loc facturarea catre consumatorul final, respectiv pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a avut loc autoconsumul art. 345 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal.
In declaratia 100 se trece valoarea zero la randurile suma datorata si suma de plata aferente accizelor, daca este respectata procedura de scutire amintita mai sus.
Doar daca nu exista Notificare valabila, atunci se trece valoarea accizelor percepute pentru cantitatea de energie electrica utilizata de societatea dumneavoastra.
De asemenea, in decontul de accize veti trece la coloana cantitatea eliberata pentru consum cantitatea de energie electrica furnizata direct consumatorului final din Romania [o entitate care produce energie electrica pentru uz propriu este considerata atat producator cat si consumator final art. 358 alin. (3) din Codul fiscal].
Lucrarea Prosumatori. Energie electrica. Accize. Obligatii fiscale va furnizeaza toate raspunsurile legate de implicatiile contabile si fiscale ale activitatii prosumatorilor. Ea evidentiaza beneficiile si provocarile asociate cu productia proprie de energie electrica din surse regenerabile si va atrage atentia, cu profesionalism, asupra dificultatilor practice care pot aparea. Click aici pentru a obtine exemplarul dvs.!
Monografie contabila prosumator: Inregistrarile contabile sunt cele specifice activitatii de productie
Cheltuielile societatii se inregistreaza dupa natura si, daca se poate, pe analitice distincte privind participarea lor la procesul de productie (directe, indirecte si administrative):
3xx = 401
6xx = 3xx
6811 = 28xx
641 = 421
646 = 436
Obtinerea energiei:
345=711
Vanzarea catre furnizorul de energie:
4111=701
Inregistrarea facturii emisa de furnizorul de energie:
605=401
Compensarea sumelor:
401=4111
Este necesar sa determinati costul de productie aferent energiei electrice produse de societatea dvs.
Asa cum rezulta din insumarea costurilor directe si indirecte de productie.
Costul stocurilor trebuie sa cuprinda toate costurile aferente achizitiei, productiei, prelucrarii, precum si alte costuri suportate pentru a aduce bunurile, lucrarile, serviciile in forma si in locul in care se gasesc in prezent.
Pentru calculul costurilor bunurilor, lucrarilor, serviciilor si al costurilor perioadei, cheltuielile inregistrate in contabilitatea financiara dupa natura lor se grupeaza in contabilitatea de gestiune astfel:
o Cheltuieli directe
Cheltuielile directe = acele cheltuieli care se identifica pe un anumit obiect de calculatie inca din momentul efectuarii lor si se includ direct in costul obiectelor respective.
Cheltuielile directe cuprind:
- costul de achizitie al materiilor prime si materialelor directe consumate,
- energia consumata in scopuri tehnologice,
- manopera directa
- alte cheltuieli directe.
o Cheltuieli indirecte
Aceste cheltuieli privesc obtinerea mai multor produse, executarea mai multor lucrari, servicii sau comenzi, respectiv faze, activitati.
Includerea cheltuielilor indirecte in costul obiectelor de calculatie/ purtatorilor de cost se realizeaza in mod indirect, prin repartizare, pe baza unor procedee rationale, aplicate cu consecventa, adecvate tipului de cheltuieli care urmeaza a fi repartizate si obiectelor/purtatorilor de costuri asupra carora se repartizeaza.
In acesta categorie se includ cheltuieli, cum ar fi:
- materii prime si materiale indirecte;
- cheltuieli indirecte privind forta de munca;
- alte cheltuieli atribuibile obiectului de calculatie.
In varianta producerii de energie pentru consumul propriu:
Inregistrarea produsului finit (energie electrica) la costul de productie determinat:
345 = 711
Inregistrarea consumului pentru necesitati proprii:
711 = 345
Energia electrica produsa este inregistrata la cost iar consumul acesteia presupune inregistrarea descarcarii din gestiune la costul de productie, contul 711 neavand in acest caz sold care sa aiba implicatii de natura fiscala.
Raspuns oferit in luna martie 2025 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.