Un grup este format din 2 societati, din care societatea A produce si vinde catre societatea B mobila. A este producator, B este retailer (prin magazine proprii). Pentru stimularea vanzarilor societatii B catre consumatorii finali, societatea A vrea sa ofere un bonus angajatilor societatii B, in functie de atingerea unui prag minim de vanzari (target).
Poate societatea A sa acorde tichete cadou angajatilor societatii B? Ce taxe, impozite si contributii datoreaza in acest caz societatea A? Dar daca societatea A acorda bani sau tichete cadou direct catre societatea B, urmand ca acesta sa le transmita angajatilor?
Ambele societati au acelasi asociat majoritar.
Ca principiu general, consideram ca societatea A poate acorda tichete cadou salariatilor societatii B, insa trebuie organizata foarte bine evidenta persoanelor ce primesc aceste tichete cadou, trebuie cunoscut CNP-ul beneficiarilor, datorita implicatiilor pe care le vom descrie mai jos.
Vom analiza tratamentul fiscal din punctul de vedere atat al societatii, cat si al beneficiarului de tichet, amintind faptul ca actul normativ ce reglementeaza scopul utilizarii tichetelor cadou permite utilizarea acestor titluri de valoare in actiuni de marketing si publicitate, cheltuieli sociale, cheltuieli de protocol, conform art. 2 din Legea nr. 193/2006 privind tichetele cadou, cu modificari ulterioare.
Potrivit prevederilor de la art. 21 alin. (2) lit. d) din Codul fiscal, se include in cheltuielile de reclama si publicitate si valoarea bunurilor acordate in cadrul unor promotii, bunuri acordate in scopul stimularii vanzarii, mostre, bunuri pentru incercarea unor produse, bunuri utilizate in demonstratii la punctele de vanzare.
Inregistrare contabila:
623 = 5328
"Cheltuieli cu reclama si publicitate" "Alte valori - analitic tichete cadou"
Astfel, in opinia noastra, contravaloarea acestor titluri de valoare sunt cheltuieli considerate
deductibile la determinarea impozitului pe profit.
Din punctul de vedere al TVA deduse la achizitia tichetelor consideram ca sunt aplicabile prevederile de la art. 128 alin. (8) lit. e) din Codul fiscal, ce stabileste ca nu este o livrare si implicit nu se colecteaza TVA pentru bunurile utilizate in actiuni de reclama si publicitate, marketing, mostre, pentru stimularea vanzarilor.
Potrivit art. 145 alin. (3) din Codul fiscal, este permisa deducerea TVA de la achizitia initiala a tichetelor acordate in mod gratuit in campanii de reclama si publicitate, astfel ca nu se impune ajustarea TVA de la achizitia acestora.
Ce nu precizeaza cu exactitate legea si probabil nici nu ar putea sa precizeze avand in vedere multitudinea de situatii din practica, sunt documentele ce se intocmesc cu aceasta ocazie. Astfel, consideram ca orice document corect intocmit ce atesta predarea acestor tichete la clienti este un document justificativ.
Consideram ca se pot acorda in baza unui borederou de predare - primire, ce va cuprinde numele si codul numeric personal al beneficiarilor. Pentru ca un document sa fie corect intocmit, trebuie sa contina elementele minimale prevazute in O.M.F.P. nr. 3.512/2008 privind documentele financiar-contabile.
in acelasi timp, aceste tichete sunt venituri realizate de persoana fizica, iar obligatia impozitarii este expres reglementata de normele metodologice pentru art. 78 din Codul fiscal, regasite la pct. 152 lit. b) al 3-lea alineat din H.G. nr. 44/2004.
Insa, din punct de vedere practic, este foarte putin probabil ca societatea sa poata solicita suma impozitului de la aceste persoane, avand in vedere ca nu sunt salariatii acestei societati si nici nu poate fi decontat impozitul prin tichete cadou.
Astfel, cel mai corect tratament fiscal este sa se suporte pe cheltuiala societatii acest impozit, determinat prin metoda sutei majorate, astfel incat valoarea tichetului sa reprezinte un venit net dupa determinarea impozitului. Aceasta cheltuiala este nedeductibila la calculul impozitului pe profit, conform art. 21 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal.
Inregistrare contabila:
635 = 446
"Cheltuieli cu alte impozite si taxe" "Alte impozite si taxe - analitic venit
persoane fizice"
Din punct de vedere declarativ, impozitul se declara prin declaratia 100 si se achita pana pe data de 25 a lunii urmatoare. Societatea are obligatia ca pana pe 28 februarie a anului urmator sa depuna declaratia 205 cu impozitul retinut de la persoane fizice. in cazul in care societatea B primeste din partea societatii A tichetele cadou sau bani pentru a fi acordati salariatilor, consideram urmatoarele:
a) pentru primirea tichetelor cadou, societatea trebuie sa le inregistreze in evidenta contabila la valoarea justa, conform pct. 50 din O.M.F.P. nr. 3.055/2009 privind contabilitatea.
inregistrare contabila:
5328 = 758
"Alte valori - tichete cadou "Alte venituri din exploatare"
primite gratuit"
La acordarea tichetelor catre salariatii proprii, tratamentul fiscal este:
- la persoana fizica, suma reprezinta un avantaj de natura salariala, impozitata cu procentul de 16%, conform art. 55 alin. (3) lit. h) din Codul fiscal; aceste tichete cadou se cumuleaza cu celelalte venituri de natura salariala realizate de beneficiarul tichetului in luna respectiva;
- tichetele cadou nu sunt supuse asigurarilor sociale, conform art. 29615 lit. o) din Codul fiscal.
Scaderea din gestiune a tichetelor cadou se efectueaza prin inregistrarea:
642 = 5328
"Cheltuieli cu tichete - "Alte valori - tichete
analitic tichete cadou" cadou primite gratuit"
In cazul in care societatea A transfera societatii B o suma de bani pe care aceasta o acorda propriilor salariati sub forma de prima, consideram ca aceste cheltuieli sunt de natura salariala, supuse in integralitate tuturor impozitelor si taxelor de natura salariala, iar decontarea intre cele 2 societati trebuie sa aiba ca justificare un contract de prestari servicii si, implicit, o factura.
Esential pentru contabili - Monografii contabile complete
Monografie contabila cofetarie
Gestionarea contabila a unei cofetarii presupune o evidenta clara a tuturor operatiunilor financiare, de la achizitia ingredientelor pana la vanzarea produselor finite. Intrucat aceasta activitate implica atat productie, cat si comercializare, inregistrarile contabile trebuie sa reflecte corect toate tranzactiile, inclusiv cheltuielile, veniturile si taxele aferente. In acest articol, va prezentamdoua exemple practice de monografii contabile pentru cofetarii.Monografie contabila...
vezi AICI monografia << Monografie contabila privind depozitarea cerealelor
O monografie contabila bine structurata pentru depozitarea cerealelor este cruciala pentru a reflecta corect si transparent activitatile economice, stocurile si fluxurile financiare implicate. Prin acest articol, ne propunem sa oferim o prezentare detaliata a aspectelor contabile relevante pentru gestionarea depozitelor de cereale, incluzand evidentierea inregistrarilor contabile specifice, conform legislatiei in vigoare.Depozitarea cerealelor: aspecte legislativePotrivit pct. 284 din O.M.F.P....
vezi AICI monografia << Monografie contabila agricultura. Cultivarea cerealelor
Cultivarea cerealelor joaca un rol esential in agricultura, reprezentand o sursa importanta de hrana si materii prime la nivel global. De la grau si porumb, pana la orz si ovaz, aceste culturi sunt fundamentale atat pentru industria alimentara, cat si pentru productia de furaje sau alte produse derivate. In acest articol, vom analize aspecte contabile specifice acestei activitati si vom oferi exemplu de monografie contabile pentru cultivarea cerealelor in agricultura.Aspecte contabile pentru...
vezi AICI monografia << Monografie contabila tichete cadou si aspecte fiscale importante
Tichetele cadou reprezinta un beneficiu salarial oferit de angajatori salariatilor, ca forma de recompensa sau stimulare. Pe langa avantajele pentru angajat, care primeste un supliment financiar neimpozabil in anumite limite, tichetele cadou ofera beneficii si pentru angajator, intrucat acestea pot fi scutite de taxe, in anumite conditii, conform legislatiei fiscale din Romania. Ele trebuie inregistrate corect in contabilitate avand in vedere tratamentele diferite in functie de destinatia lor....
vezi AICI monografia << Monografie contabila brutarie/panificatie
Brutariile si companiile din domeniul panificatiei au nevoie de o evidenta contabila precisa pentru a urmari costurile de productie, stocurile de materii prime, vanzarile si alte cheltuieli operationale specifice acestui sector. Activitatea unei brutarii este o activitate de productie si trebuie organizata, din punctul de vedere al monografiei contabile, ca pentru acest tip de activitate (productie). Va prezentam in acest articol cateva aspecte fiscale si contabile esentiale pentru acest tip de...
vezi AICI monografia << Monografie prestari servicii intracomunitare
Prestarea de servicii si livrarile intracomunitare reprezinta furnizarea de servicii/ livrarea de bunuri intre doua firme sau persoane impozabile din state membre ale Uniunii Europene. Exista anumite facilitati fiscale pentru acest tip de activitate si diverse inregistrari contabile specifice. Vom prezenta in acest articol cateva studii de caz reale ce contin monografii contabile pentru prestarea de servicii/livrari intracomunitare si vom face cateva precizari esentiale privind aspectele fiscale...
vezi AICI monografia << Monografii contabile sponsorizare 2025: spete utile
Sponsorizarea este actul juridic prin care doua persoane convin cu privire la transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare pentru sustinerea unor activitati fara scop lucrativ desfasurate de catre una dintre parti, denumita beneficiarul sponsorizarii. Sponsorizarea se acorda de obicei in schimbul unor beneficii, cum ar fi promovarea imaginii sau a brandului sponsorului.Contractul de sponsorizare se incheie in forma scrisa, cu specificarea obiectului,...
vezi AICI monografia << Monografie impozit chirii 2025: studii de caz utile
Inregistrarea corecta si completa a impozitului pe venituri din chirii este esentiala pentru asigurarea conformitatii cu legislatia fiscala in vigoare. In acest articol vom prezenta mai multe studii de caz cu monografii contabile pentru impozitul pe veniturile din chirii in 2025, oferindu-va detalii importante si despre modul in care se declara aceste venituri, dar si alte aspecte fiscal-contabile relevante.Impozit pe chirie - aspecte fiscale importanteIncepand cu 1 ianuarie 2024, venitul...
vezi AICI monografia << Monografie contabila investitii: aspecte fiscale si studii de caz
Investitiile reprezinta un element central in strategia de dezvoltare si crestere a oricarei entitati economice, fie ca este vorba despre extinderea capacitatilor de productie, achizitia de noi tehnologii sau diversificarea portofoliului de active. In acest articol vom prezenta diverse monografii contabile pentru investitii, evidentiind aspecte teoretice si practice ale contabilizarii diferitelor tipuri de investitii.Monografie vanzare investitie in curs si vanzare terenINTREBARE:X SRL (platitor...
vezi AICI monografia << Monografie contabila ochelari de vedere si obligatiile angajatorilor
Decontarea ochelarilor de vedere este un subiect de interes atat pentru angajatori, cat si pentru angajati, mai ales in contextul in care tot mai multe persoane isi desfasoara activitatea in fata calculatorului. Va prezentam in acest articol aspectele fiscale si contabile de care trebuie sa tina cont o societate pentru decontarea ochelarilor de vedere, inclusiv documentele justificative si inregistrarile contabile necesare pentru a asigura conformitatea cu reglementarile fiscale si contabile....
vezi AICI monografia <<