search
conta.ro cauta meniu
search

Noile modificari din Codul fiscal 2014: Dobanzi de intarziere mai mici si certificarea declaratiilor optionala





Prin intrarea in vigoare a OUG 8/2014, au fost aduse mai multe modificari in Codul fiscal si in continutul Codului de procedura fiscala. Se reduc astfel dobanzile de intarziere, TVA-ul aprobat la rambursare fara control de fond se majoreaza, iar abrogarea unui alineat face ca certificarea declaratiilor fiscale sa devina optionala.

Consultantul fiscal Adrian Benta a explicat pentru HotNews.ro care sunt cele mai importante modificari aduse de noul act normativ.

Sunt scutite de plata impozitului pe profit veniturile din cesiunea participatiilor la societati afiliate situate atat in Romania, cat si in alte state cu care exista, cu mentiunea adaugata ca nu se aplica scutirea daca nu exista semnata Conventie de evitare a dublei impuneri intre Romania si statele respective.

Referitor la TVA, ca urmare a modificarii Directiviei nr. 112/2006 privind regimul comun al TVA, e prevazuta obligatia persoanelor impozabile din afara Comunitatii, ce desfasoara servicii electronice in Comunitate, sa se inregistreze in scopuri de TVA intr-unul din statele comunitare.

In ce priveste certificarea declaratiilor fiscale, consultantul fiscal noteaza ca prin OUG 8/2014 se abroga alineatul (5) art. 83  din Codul de procedura fiscala, fiind astfel eliminata obligatia certificarii declaratiilor anuale de catre un consultant fiscal.

Astfel, contribuabilii au posibilitatea de a opta pentru certificarea declaratiilor depuse la autoritatile fiscale, inclusiv a declaratiilor rectificative. Certificarea nu este obligatorie, este facultativa in functie de decizia contribuabilului, mentioneaza Benta.

Certificarea declaratiilor fiscale de catre contribuabili reprezinta un criteriu de evaluare in analiza de risc fiscal, cand se va efectua selectia contribuabililor supusi inspectiei fiscale.

Se modifica si art. 49 din Codul de procedura fiscala, articol care enumera mijloacele de proba folosite de ANAF. Astfel, autoritatile fiscale pot utiliza ca mijloace de proba orice element ce dovedeste constatarea unei stari fiscale, inclusiv datele stocate pe servere, mediu on-line, insa pot fi utilizate si inregistrari audio-video.

De asemenea, se reduc dobanzile de intarziere la nivelul de 0,3% pentru fiecare zi de intarziere de la nivelul de 0,4%. Daca un contribuabil a achitat impozite si taxe in baza unui act administrativ fiscal, iar ulterior s-a demonstrat ca actul administrativ fiscal a fost eronat si s-a anulat, atunci contribuabilul are dreptul la dobanzi de intarziere de la data platii sumelor solicitate prin actul administrativ fiscal si pana la data restituirii sau compensarii sumelor, detaliaza consultantul fiscal Benta.

In plus, urmeaza sa se aplice o noua procedura de poprire a conturilor bancare. Astfel, poprirea conturilor bancare nu se mai poate face decat dupa 30 de zile de la emiterea somatiei. In practica, situatia este inversa in marea majoritate a cazurilor, intai se blocheaza conturile si apoi se emit somatiile.

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Noutati contabile 1740434400
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici