search
conta.ro cauta meniu
search

Preluarea Rompetrol, jumtate din investiiile strine n Romnia n 2007



Valoarea achizițiilor si fuziunilor realizate pe piața românească a depăsit anul trecut cinci miliarde de euro, cea mai mare parte a tranzacțiilor fiind înregistrate în sectorul imobiliar, potrivit unui studiu al companiei de consultanță si audit KPMG prezentat în cadrul seminarului de ieri "Valoarea companiilor românesti".
Jumătate din valoarea totală a investițiilor străine a fost reprezentată de preluarea a 75% din grupul Rompetrol de către compania KazMunaiGaz, pentru 2,5 miliarde de euro. Alte tranzacții semnificative au fost achiziția Petromservice de către Petrom pentru circa 300 milioane de euro si preluarea uzinei Automobile Craiova de către constructorul american de masini Ford pentru 57 milioane de euro. Anul trecut s-a încheiat si preluarea retailerului Domo de către fondul Equest, într-o tranzacție de 60 de milioane de euro, si a societății de asigurări BT Insurance de către compania Groupama, în schimbul a 90 de milioane de euro. De asemenea, societatea Tractorul a fost achiziționată de Flavus Investiții pentru circa 90 milioane de euro.
"Cele mai multe tranzacții au fost atrase de sectorul imobiliar. Dintre primele 20 cele mai importante tranzacții încheiate în 2007, jumătate sunt în domeniul imobiliar. Alte sectoare care au atras investitori au fost serviciile financiare, retail si farmaceutic", a declarat Wilson Balachandra, partener în cadrul KPMG. Acesta a mai precizat că si sectorul tehnologiei, cel al clinicilor private si al materialelor de construcții au reprezentat ținte pentru investitori.
Reprezentantul KPMG: companiile românesti nu sunt evaluate realist
"Dificultățile de pe piețele externe nu se resimt în România, poate doar puțin pe sectorul imobiliar. Pe acest segment numărul tranzacțiilor din ultimele luni a fost mai redus față de perioada anterioară. Nu stiu dacă se va simți criza internațională si în perioada următoare pe piața românească", a adăugat Balachandra. În ceea ce priveste activitatea pe piața fuziunilor si achizițiilor în 2008, reprezentantul KPMG a precizat că va fi în continuare foarte intensă. În studiul KPMG se recomandă investițiile pe termen lung din cauză că economia românească are probleme structurale care ar putea cauza dificultăți anul acesta, cum ar fi deficitul de cont curent prea mare si fluctuația monedei naționale.
Balachandra a precizat că în acest an vor fi încheiate foarte multe tranzacții de tip private equity (acțiuni), multe firme internaționale de acest tip fiind interesate de companii românesti.
"Este un interes foarte mare din partea acestor firme. Estimez că în acest an vom vedea pe piața românească mai multe tranzacții private equity. De asemenea, va avea loc o maturizare a prețurilor de vânzare a companiilor. Astfel că prețurile vor fi corelate cu valoarea companiei, iar vânzătorii si cumpărătorii vor fi mai realisti", a punctat Balachandra. În opinia sa, până acum companiile românesti au fost evaluate "nerealist".
Perspective bune pentru 2008
Potrivit reprezentantului companiei de consultanță si audit, în 2008 domeniile de interes pentru achiziții si fuziuni vor fi cel imobiliar, farmaceutic, distribuție, servicii financiare-asigurări si leasing, materiale de construcții. "Pentru anul 2008 estimăm că valoarea fuziunilor si a achizițiilor va fi cu circa 20% mai mare față de nivelul de 2,2 miliarde de euro înregistrat în 2007, dacă excludem tranzacțiile Rompetrol si Petromservice", a menționat Balachandra. Astfel, în acest an piața de profil se va situa la circa 2,6 miliarde de euro.
"Până acum au intrat în România investitori britanici, austrieci sau germani. Avem deja solicitări de evaluare a companiilor din partea unor investitori din Polonia si Ungaria. Cred că numărul acestor companii va creste în perioada următoare si, de asemenea, poate vom vedea si firme românesti care să facă achiziții în Serbia sau Bulgaria", a afirmat Balachandra. Sectoare de interes pentru investitori au fost în Europa Centrală si de Est sectorul farmaceutic, tehnologic, de retail, de automobile în Polonia, transporturi, telecomunicații, imobiliar si servicii financiare în Ungaria, respectiv în Slovacia si Serbia.
Potrivit studiului KPMG, în primele 10 luni ale anului trecut, în Europa de Vest au fost înregistrate peste 8.000 de tranzacții a căror valoare a depăsit 950 de miliarde de euro, în timp ce în Europa de Est numărul fuziunilor si achizițiilor a fost de circa sase ori mai redus, respectiv 1.700 de preluări, totalizând 120 de miliarde de euro, dintre care 36 miliarde de euro înregistrându-se doar în Rusia.

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Noutati contabile 1740434400
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici