search
conta.ro cauta meniu
search

Prima afacere. Sfaturi pentru tinerii antreprenori aflati la inceput de drum

Abilitatea de a deschide si a conduce o afacere nu este chiar pentru oricine. Multe persoane isi deschid o business propriu, insa putine reusesc cu adevarat sa aiba succes in viata de antreprenor, care nu este nici pe departe „la vie en rose”. 

Cauta ideea de afacere

Mai exista oare idei de afaceri? In industrie si sfera productiei poate fi ceva mai dificil, insa in zona de servicii intotdeauna este loc de o idee noua, cu o abordare diferita.
 
Activitatile de business care presupun relationarea cu oamenii sau in care omul este clientul final al serviciului tau necesita strategii si abordari moderne. Ele pot fi inovatoare, dar mai degraba sunt preluate dupa modelele de succes intalnite in strainatate. O idee de afacere mai poate veni si ca o nevoie urgenta a pietei sau sa speculezi punctele slabe ale concurentei. Prin urmare, nu trebuie sa inventezi roata la caruta. 

Planul de afacere este „biblia” ta

Fara doar si poate, o idee buna este esentiala, dar nu este de ajuns. Inainte de a te lansa in orice business, realizeaza intai un plan de afacere. Inca mai sunt antreprenori aflati la inceput de drum care il neglijeaza sau nu il construiesc corect. Urmeaza cursuri de afaceri, vorbeste cu alti antreprenori pe la diverse evenimente de networking, documenteaza-te din carti faimoase de antreprenoriat pentru a vedea cum sa-ti stabilesti eficient obiectivele si USP-ul (Unique Selling Proposition). 
 
Considerat biblia oricarui antreprenor, planul de afaceri te ajuta sa urmezi o directie clara si ordonata in obiectivele si misiunea afacerii tale. Retine faptul ca planificarea trebuie ajustata periodic. 

Cauta sa-ti optimizezi afacerea

In situatia in care vrei sa cresti accelerat (si ce antreprenor nu-si doreste asta), sa-ti fidelizezi primii clienti sau sa stii cum sa-ti gestionezi banii, trebuie sa te gandesti la procesele de scalare afacere. Poate nu chiar in primele zile, insa cu cat te va preocupa mai repede dezvoltarea si optimizarea businessului tau, cu atat vei fi mai aproape de culmile succesului.

 
Primii trei ani sunt esentiali pentru viata unui business, asadar focusul tau trebuie sa fie indreptat spre aceste sarcini.   

Orienteaza-te catre surse de finantare

Oportunitatile de a gasi surse de finantare chiar exista. De exemplu, Guvernul Romaniei si Uniunea Europeana acorda fonduri nerambursabile tinerilor care vor sa isi porneasca prima afacere. Informeaza-te si apeleaza la consultanta pentru a lua cea mai buna decizie, respectiv a avea sanse mari sa le obtii.
 
O afacere nu se construieste in totalitate din economiile proprii, decizie considerata a fi un risc major pentru traiul de zi cu zi. Astfel, oportunitatile de finantare sunt o solutie la care trebuie sa te gandesti serios. Pe langa fondurile nerambursabile, mai poti avea in vedere un partener, potentiali investitori sau credite bancare. 

Esti pregatit sa devii antreprenor?

Multe lucruri se invata din mers, odata cu dezvoltarea afacerii. Totusi, unele aspecte sunt esentiale inca de la inceput. Asadar, uite cum sa-ti dai seama daca ai spirit de antreprenor:  
- Dorinta de a incepe o afacere este primul semn ca vrei sa devii antreprenor, fiind imboldul de care ai neaparat nevoie. Bineinteles, impreuna cu ideea de business. 
- Capacitatea de a stii cum sa actionezi in diverse situatii si probleme. O afacere inseamna actiuni si planificari zilnice. Nu mai ai un sef, dar sa fii propriul tau sef poate fi mai greu decat crezi. 
- Intr-o afacere esecul este inevitabil. Nu te teme de nereusite si de perioadele mai putin bune din viata businessului. Cand se intampla asta, trebuie sa ai abilitatea de a-ti reveni rapid. Practic, motivatia trebuie sa existe oricand, oriunde, oricum. 
- Afacere fara riscuri aproape ca nu exista. In plus de asta, vremurile sunt incerte. Antreprenoriatul vine cu provocari, planuri de rezerva si anticipari pentru viitor. 
 
Daca te regasesti in aceste aspecte esentiale pentru viata de antreprenor, porneste curajos la drum, tinand cont si de sfaturile de mai sus. 
 
Sursa foto: Shutterstock 
 

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici