search
conta.ro cauta meniu
search

Productorii de energie solar vor primi 3 certificate verzi pentru 1 MWh

Producătorii de energie electrică rezultată din utilizarea energiei solare vor primi trei certificate verzi pentru 1 MWh livrat în rețea, de la 1 ianuarie 2008, ce vor putea fi exportate din 2010, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern inițiat de reglementatorul din domeniu, informează NewsIn.

Proiectul inițiat de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) mai stabilește că producătorii de energie electrică din resurse regenerabile din centrale noi sau retehnologizate vor primi câte un certificat verde pentru fiecare 1 MWh livrat în rețeaua electrică, iar producătorii de energie electrică în hidrocentrale cu o putere instalată mai mică de 10 MW vor primi câte un certificat verde pentru fiecare 2 MWh livrați în rețea.

Transelectrica, operatorul de transport și sistem, emite lunar certificate verzi către producătorii de energie din surse regenerabile. Furnizorii de energie sunt obligați să achiziționeze anual un număr de certificate verzi egal cu produsul dintre valoarea cotei obligatorii stabilite și cantitatea de energie electrică furnizată anual clienților finali. Valoarea cotelor anuale obligatorii este de 2,47% în 2007, 5,26% în 2008, 6,28% - 2009, 8,3% în perioada 2010 - 2012.

Pentru perioada 2008-2010, valoarea de tranzacționare a certificatelor verzi pe piața centralizată specializată se încadrează între 26,2 euro/certificat și 46,2 euro/certificat. În prezent, producătorii de energie din surse regenerabile primesc câte un certificat verde pentru fiecare 1 MWh livrat în rețea, indiferent de sursele alternative utilizate.

Furnizorii care nu realizează cota obligatorie anuală impusă plătesc contravaloarea certificatelor verzi neachiziționate la o valoare dublă față de valoarea maximă de tranzacționare a certificatelor. Valoarea anuală a cotei obligatorii va putea fi ajustată în perioada 2008-2010, în prima decadă a lunii decembrie, printr-un ordin al președintelui ANRE, dacă cererea de certificate verzi nu poate fi asigurată de capacitatea instalată în centralele de producere a energiei electrice din surse regenerabile.

Nivelul țintelor naționale orientative privind ponderea energiei produse din resurse regenerabile în consumul intern brut de energie electrică este de 33% în 2010, 35% în 2015 și 38% în 2020, luându-se în considerație și energia produsă în hidrocentralele cu puteri instalate mai mari de 10 MW.

Din 2010, după afilierea României la Sistemul European de Certificate Verzi, producătorii de energie rezultată din surse regenerabile vor putea exporta certificate verzi, pentru a fi tranzacționate de piața europeană. De asemenea, tot din 2010, furnizorii de energie vor putea să-și realizeze cotele obligatorii prin achiziționarea certificatelor verzi atât de pe piața internă, cât și din import de pe piața europeană de certificate verzi.

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Noutati contabile 1740434400
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici