search
conta.ro cauta meniu
search

Readucerea muncitorilor din strintate - misiune (im)posibil



Agenția de Ocupare a Forței de Muncă (ANOFM) a fost implicată sâmbătă alături de Ministerul Muncii în bursa de slujbe de la Roma prin care s-a dorit impulsionarea reîntoarcerii muncitorilor români din Italia în țară. Evenimentul a fost considerat de ministrul Muncii, Paul Păcuraru, un "succes", totuși eforturile făcute de autorități sunt contestate de Confederația Națională a Patronatului Român (CNPR).
Părerile asupra acestui demers sunt împărțite. Purtătorul de cuvânt al Confederației, Cristian Pârvan, a declarat pentru Curierul Național că bursa de slujbe nu va avea un efect benefic, în sensul că este foarte puțin probabil ca muncitorii plecați în Italia să se întoarcă în condițiile în care ei sunt plecați cu familiile, iar venitul salarial obținut îl  depășește cu mult cel pe care îl pot obține în România. În schimb, Laurențiu Plosceanu, președintele Asociației Române a Antreprenorilor de Construcții (ARACO), crede că efectul va fi unul de domino. "Ne așteptăm să atragem în primul val câteva zeci, după care vor veni câteva sute și dorim să atragem cam 20.000 - 25.000 de muncitori. Prin această bursă a fost trimis un mesaj politic din partea Guvernului - reîntoarcerea românilor în țară, dar și unul din partea companiilor, prin care se anunță că salariile din construcții din România au crescut față de acum 2-3 ani", a mai declarat acesta.
Deși firmele prezente la eveniment au anunțat că au primit circa 700 de aplicații pentru posturile oferite, este puțin probabil ca acestea să se concretizeze în reîntoarceri în țară. Dacă salariile oferite cât și condițiile de muncă nu vor crește, este puțin probabil ca românii plecați să decidă să se întoarcă, a declarat pentru Curierul Național președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.
Principala întrebare pe care o pune Confederația autorităților române este legată de costurile acestei acțiuni: "Nu cunoaștem costurile și eficiența acțiunii organizate în Italia, dar apreciem că ea este bine-venită, măcar și pentru a face pe înalții funcționari publici, inclusiv miniștrii, să înțeleagă, măcar în martie 2008, că deficitul de forță de muncă cu care se confruntă economia românească nu este unul de conjunctură, redus ca amploare și lipsit de importanță".
ANOFM, agenția cu două funcții
"Toată lumea susține că există o criză de forță de muncă în România, iar noile taxe impuse de Păcuraru nu vor ajuta la ameliorarea situației", ne-a mai declarat Cristian Pârvan. Soluții pentru ieșirea din această criză ar fi calificarea forței de muncă tinere, reîntoarcerea muncitorilor plecați în afară sau importarea de forță de muncă din statele extracomunitare. Totuși, a doua variantă este dificilă în condițiile în care ANOFM, agenție plătită din bani publici, are o politică dublă și contrară, adică organizează cursuri de formare pentru posturile din afara țării oferite românilor și în același timp încearcă să readucă înapoi în România muncitorii plecați. Rezolvarea problemelor se poate face numai dacă se va ajunge la o conlucrare între statul românesc, sindicate și patronate, potrivit lui Bogdan Hossu.
CNPR amintește autorităților în comunicatul remis că lipsa forței de muncă produce estimativ României pierderi de peste 2 miliarde de euro la Produsul Intern Brut.
De asemenea, ultima soluție, aducerea de forță de muncă din țări din afara Uniunii Europene, este dificilă datorită procedurii greoaie și complicate din cadrul Oficiului Român pentru Imigrare de pe lângă Ministerul Internelor și Reformei Administrative (MIRA) și a reducerii numărului de permise de muncă pentru străini la 10.000.
Criza forței de muncă a fost creată artificial de guvernanți
Din punctul de vedere al liderului sindicatului Cartel Alfa, importarea de forță de muncă nu înseamnă decât crearea unei crize sociale și creșterea responsabilității comunitare, cât și a cheltuielilor legate de integrarea unui străin în societatea românească. "Deficitul actual de pe piața forței de muncă a fost creat de menținerea în mod artificial a salariului minim scăzut și a lipsei de investiții de către angajatori în muncitori", a mai explicat acesta. De asemenea, din această cauză, liderul sindical consideră că în scurt timp ne vom confrunta cu o reducere a competitivități, pe piața muncii din România.
Conform comunicatului, CNPR a solicitat în mod repetat autorităților responsabile, Ministerului Muncii și MIRA, să inițieze acțiuni care să trateze frontal problema forței de muncă din România, în primul rând prin amplificarea procesului de formare și instruire a adulților, în paralel cu revederea condițiilor privind acordarea prea lejeră de ajutoare sociale unor persoane capabile să muncească.
"Numai satisfacerea cererii actuale de ocupare a locurilor de muncă și crearea de noi locuri de muncă, minimum 1-2 milioane în următorii ani, reprezintă soluția reală la lipsa de finanțare a bugetelor sociale, și nu impunerea haotică și birocratică a unor noi contribuții pe seama celor care mai continuă să muncească.

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Noutati contabile 1740434400
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici