search
conta.ro cauta meniu
search

Redirectionarea a 3,5% din impozitul anual pe venit catre ONG-uri: Cum se completeaza Formularul 230

Formularul 205 a fost actualizat: Afla ce s-a schimbat si cand trebuie depus!
ANAF a emis Ordinul nr. 103/2025, publicat in Monitorul Oficial nr. 68 din 28 ianuarie 2025, care aproba Procedura privind stabilirea sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul pe venit pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private. Astfel, incepand cu 2024, pot redirectiona 3,5% numai contribuabilii care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor.
 
Modificarile legislative au vizat, in principal restrangerea sferei de cuprindere a categoriilor de venit pentru care contribuabilii pot dispune asupra destinatiei unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul pe venit.
 
Formularul 230 se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor si care nu au optat la angajator/platitorul de venit pentru distribuirea prin retinerea la sursa a sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul pe venit.
 
Contribuabilii completeaza formularul in urmatoarele situatii:
a) au efectuat in anul de raportare cheltuieli pentru acordarea de burse private, conform legii, si solicita restituirea acestora;
b) dispun asupra destinatiei sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii sau unitatilor de cult.

Termen de depunere - pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului, sub sanctiunea decaderii.
 
Se aproba modelul si continutul urmatoarelor formulare:
 
a)255 "Decizie privind stabilirea cheltuielilor admise cu bursele private";
b)258 "Decizie privind recuperarea sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat, virata in mod necuvenit entitatilor nonprofit/unitatilor de cult;
c)"Situatie centralizatoare a datelor cuprinse in formularul 230, transmisa de entitatea beneficiara;
d)"Notificare privind destinatia sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor pentru sustinerea entitatilor nonprofit/unitatilor de cult";
e)"Notificare privind comunicarea contului bancar de catre entitatea beneficiara";
f)"Notificare privind comunicarea datelor de identificare a contribuabililor si a sumelor directionate de acestia din impozitul pe venit’’;
g)"Referat de stabilire a sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat, virata in mod necuvenit entitatilor nonprofit/unitatilor de cult.

Formularul 230 - instructiuni de completare

I. Depunerea formularului
1. 1.1. Formularul se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor si care nu au optat la angajator/platitorul de venit pentru distribuirea prin retinerea la sursa a sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul pe venit.
1.2. Contribuabilii completeaza formularul in urmatoarele situatii:
a) au efectuat in anul de raportare cheltuieli pentru acordarea de burse private, conform legii, si solicita restituirea acestora;
b) dispun asupra destinatiei sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii sau unitatilor de cult.
2. Termen de depunere
pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului, sub sanctiunea decaderii.
3. Organul fiscal central competent
Formularul se completeaza in doua exemplare:
— Originalul se depune, dupa caz, la:
a) organul fiscal in a carui raza teritoriala contribuabilul are adresa unde isi are domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuieste efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal in Romania;
b) organul fiscal central competent, potrivit legii, pentru administrarea contribuabililor persoane fizice fara domiciliu fiscal in Romania.
— Copia se pastreaza de catre contribuabil sau de catre imputernicitul acestuia.
4. Modul de completare si depunere
4.1. Formularul se completeaza de catre contribuabili sau de catre imputernicitii acestora, potrivit dispozitiilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, inscriind corect, complet si cu bunacredinta informatiile prevazute de formular.
4.2. Persoanele fizice care opteaza pentru directionarea sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor pentru sustinerea mai multor entitati nonprofit/unitati de cult, precum si pentru acordarea de burse private completeaza in mod corespunzator formularul „Anexa nr. ... la Cererea privind destinatia sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor”.
In aceasta situatie se completeaza corespunzator casutele prevazute in formularul 230 cu numarul anexelor completate si depuse impreuna cu acesta.
4.3. Cererea se depune impreuna cu anexele completate, daca este cazul, in format hartie, direct la registratura organului fiscal sau prin posta, cu confirmare de primire.
4.4. Formularul „Anexa nr. ... la Cererea privind destinatia sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor” se depune numai cu formularul 230.
4.5. Formularul se pune gratuit la dispozitia contribuabilului, la solicitarea acestuia.
4.6. Formularul poate fi depus si prin mijloace electronice de transmitere la distanta, potrivit legii.
4.7. Contribuabilii pot opta pentru depunerea formularului 230 la entitatea nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii/unitatea de cult beneficiara a sumei.
4.8. Entitatea nonprofit/Unitatea de cult are obligatia de a transmite, prin mijloace electronice de transmitere la distanta, la organul fiscal competent formularul „Situatie centralizatoare a datelor cuprinse in formularul 230, transmisa de entitatea beneficiara”, prevazuta in anexa nr. 5 la ordin, prin care centralizeaza cererile primite de la contribuabili, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului, sub sanctiunea decaderii.
In aceasta situatie originalul cererilor 230, in format hartie, se pastreaza de catre entitatile nonprofit/unitatile de cult si sunt puse la dispozitia organului fiscal la solicitarea acestuia.

II. Completarea formularului
5. In rubrica „Anul” se inscrie anul pentru care se completeaza formularul cu cifre arabe cu 4 caractere (de exemplu: 2024).
6. Sectiunea I „Date de identificare a contribuabilului”
6.1. In caseta „Cod numeric personal/Numar de identificare fiscala” se inscrie codul numeric personal al contribuabilului sau numarul de identificare fiscala atribuit de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala cu ocazia inregistrarii fiscale, dupa caz, inscriindu-se cifrele cu aliniere la dreapta.
6.2. In rubricile „Nume” si „Prenume” se inscriu numele si prenumele contribuabilului.
6.3. Rubricile privind adresa se completeaza, dupa caz, cu datele privind adresa domiciliului fiscal al contribuabilului.
7. Sectiunea II „Destinatia sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor pentru sustinerea entitatilor nonprofit/unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, conform legii”
7.1. Bursa privata — casuta se bifeaza de catre contribuabilii care au efectuat cheltuieli in cursul anului de raportare cu burse private conform legii si solicita restituirea acestora.
7.1.1. Contract nr./data — se inscriu numarul si data contractului privind acordarea bursei private.
7.1.2. Suma platita (lei) — se inscrie suma platita de contribuabil in cursul anului de raportare pentru bursa privata.
7.1.3. Documente de plata nr./data — se inscriu numarul si data documentelor care atesta plata bursei private.
7.1.4. Contribuabilii vor prezenta organului fiscal competent, in copie cu mentiunea „conform cu originalul”, contractul privind bursa privata, precum si documentele de plata pentru aceste burse.
7.2. Sustinerea unei entitati nonprofit/unitati de cult — casuta se bifeaza de catre contribuabilii care solicita virarea sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual pe veniturile din
salarii si asimilate salariilor pentru sustinerea entitatilor nonprofit/unitatilor de cult.
7.2.1. Casuta „Optiune privind distribuirea sumei pentru o perioada de 2 ani” — se bifeaza in cazul in care contribuabilul solicita prin cerere distribuirea sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor pentru acelasi beneficiar pentru o perioada de 2 ani. Solicitarea poate fi reinnoita dupa expirarea perioadei de 2 ani.
7.2.2. Cod de identificare fiscala a entitatii nonprofit/unitatii de cult — se inscrie codul de identificare fiscala al entitatii nonprofit/unitatii de cult pentru care se solicita virarea sumei.
7.2.3. Denumire entitate nonprofit/unitate de cult — se inscrie denumirea completa a entitatii nonprofit/unitatii de cult.
7.2.4. Cont bancar (IBAN) — se completeaza codul IBAN al contului bancar al entitatii nonprofit/unitatii de cult.
7.2.5. Procentul din impozit — se completeaza cu procentul din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor pe care contribuabilul opteaza sa il vireze catre entitatea nonprofit/unitatea de cult, care nu poate depasi plafonul admis de lege de 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor.
7.2.6. Suma — se completeaza cu suma solicitata de contribuabil a fi virata in contul entitatii nonprofit/unitatii de cult, determinata prin aplicarea procentului inscris la randul 7.2.5 asupra impozitului anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor.
In situatia in care contribuabilul nu poate determina suma, rubrica nu se completeaza.
7.2.7. Daca suma rezultata prin aplicarea procentului din impozit inscris in cerere, pentru sustinerea entitatilor nonprofit/unitatilor de cult, cumulata cu suma platita pentru bursa privata, depaseste plafonul admis de lege reprezentand 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor, atunci suma totala luata in calcul este limitata la nivelul acestui plafon, avand prioritate cheltuielile efectuate in cursul anului de raportare cu bursa privata.
7.2.8. In situatia in care contribuabilul este de acord ca entitatea beneficiara sa fie informata de organul fiscal cu privire la sumele directionate, precum si la datele de identificare a contribuabilului care a directionat aceste sume, se bifeaza casuta corespunzatoare din formular.
7.2.9. In cazul contribuabililor care si-au exprimat acordul pentru transmiterea catre entitatea beneficiara a datelor de identificare si a sumelor directionate si au solicitat, in anul anterior, distribuirea sumei pentru aceiasi beneficiari pentru o perioada de 2 ani, acordul contribuabilului se considera valabil pentru toata perioada.
8. Sectiunea III „Date de identificare a imputernicitului”
8.1. Se completeaza numai in cazul in care directionarea sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor pentru sustinerea entitatilor nonprofit/unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private se realizeaza prin imputernicit, desemnat potrivit Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
8.2. In caseta „Cod de identificare fiscala” se inscrie codul de identificare fiscala al imputernicitului, inscriindu-se cifrele cu aliniere la dreapta.
8.3. In rubrica „Nume, prenume/Denumire” se inscriu, dupa caz, numele si prenumele imputernicitului sau denumirea acestuia.
8.4. Rubricile privind adresa se completeaza, dupa caz, cu datele privind adresa domiciliului fiscal al imputernicitului.

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Noutati contabile 1738879200
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici