search

Noi reguli pentru PFA/II/IF: vor fi obligate sa aiba POS sau alte mijloace de plata fara numerar

Obligativitatea pentru PFA-uri si alte entitati economice de a oferi mijloace de plata fara numerar este o masura recenta, cuprinsa intr-un proiect de hotarare al Ministerului Finantelorcare reflecta evolutia economica si tehnologica actuala.
 
Prin introducerea obligativitatii de a oferi metode de plata fara numerar (precum POS, dar si alte modalitati, de exemplu ordin de plata), autoritatile doresc sa faciliteze tranzactiile financiare, sa reduca evaziunea fiscala si sa sporeasca transparenta financiara.
 
Atentie! Aceasta obligatie se extinde nu doar asupra PFA-urilor, ci si asupra altor entitati economice, cum ar fi intreprinderile individuale si intreprinderi familiale, profesionisti societati, societati europene, societati cooperative, societati cooperative europene, organizatii cooperatiste de credit, grupuri de interes economic si grupuri europene de interes economic, cu sediul principal in Romania, sucursalele acestora, precum si a sucursalele persoanelor juridice enumerate cu sediul principal in strainatate.

Angrosistii vor trebui sa aiba POS daca incasarile in numerar depasesc 50.000 lei

Proiectul prevede, de asemenea, includerea angrosistilor in definitia comerciantilor si obligativitatea ca acestia sa detina POS daca incasarile in numerar depasesc 50.000 lei.
 
Redam, in continuare, un extras din Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr.24/2017 privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata:
 
"La articolul 1, punctul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
„1. beneficiarii platii:
a) operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publica, precum si institutiile si autoritatile publice definite de Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si de Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent de modul de finantare si subordonare, care incaseaza impozite, taxe, contributii, amenzi, dobanzi, penalitati de intarziere, penalitati, tarife, alte obligatii de plata si sume pentru serviciile prestate sau intermediate si care au obligatia atat de a accepta incasari, conform prevederilor art. 1 alin. (1) si (8) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 250/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare ordonanta de urgenta;

b) institutiile din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala care incaseaza sumele prevazute la art. 6 alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrana, in timp de pace, ale personalului din sectorul de aparare nationala, ordine publica si securitate nationala si ale persoanelor private de libertate, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;

c) comercianti - persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si cu ridicata precum si cele care desfasoara activitati de prestari de servicii, care realizeaza in cursul unui an incasari in numerar cu o valoare mai mare de 50.000 lei;

d) profesionisti persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale, profesionisti societati, societati europene, societati cooperative, societati cooperative europene, organizatii cooperatiste de credit, grupuri de interes economic si grupuri europene de interes economic, cu sediul principal in Romania, sucursalele acestora, precum si a sucursalele persoanelor juridice enumerate cu sediul principal in strainatate.” 

Foto: pexels.com


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile