search
conta.ro cauta meniu
search

Stabilitatea legislativa: nu neaparat necesara in lupta anticriza



Impozitul forfetar ar putea disparea din toamna?

Declaratia vicepremierului Dan Nica, dupa sedinta coalitiei de luni, e de bonton cu declaratiile momentului privind evolutia economiilor la nivel mondial. Asa cum comenteaza in ultimele zile atat dl. George Soros, cat si presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, economia pare sa dea primele semne ale iesirii din criza. La fel si la noi: situatia pe aprilie prezentata de ministrul Gheorghe Pogea arata incurajator, iar daca semnalele se mentin, atunci "masurile care au fost luate, fortate de acordul cu FMI, vor fi revizuite". Si stai sa vezi ca pe aprilie inca nici nu intrase in vigoare asul din maneca: impozitul forfetar!(subinteles pe undeva prin referinta la masurile fortate de acordul cu FMI).

Cat de credibile sunt semnalele de relansare economica ale lunii aprilie?
In cursul ultimelor doua luni si jumatate, sa zicem de la inceputul lunii martie si pana acum, am citit/ascultat/vizionat declaratii si indicatori economici care ne-au aratat in principiu cam cat de "optimist" evaluasem situatia la inceputul anului, cat de tare ne-a afectat de fapt criza... si directia a parut relativ constanta. In principiu majoritatea vestilor au fost legate de recalcularea si actualizarea unor indicatori cum ar fi cresterea economica, deficitul bugetar, inflatia, cursul valutar. Acum, evaluand situatia unei singure luni, ni se spune ca apar semne de revigorare economica. La nivel microeconomic, un capul oricarei afaceri ar avea nevoie de mai mult decat balanta pe o luna ca sa-si convinga actionarii ca incepe sa mearga bine. Asa ar fi rational si la nivel macro.
Pe de alta parte e nevoie de niste eforturi serioase pentru a asigura un pic de management de imagine ministrului Pogea, iar vestile bune ajuta.

Impozitul forfetar on sau off?
Aparent, dupa declaratiile din ultimele zile ale reprezentatilor Guvernului, pare ca impozitul forfetar ar avea un on/off switch cu care sa-l controlam in functie de situatia economica.
Conform declaratiei de saptamana trecuta a ministrului pentru IMM, Constantin Nita, "In toamna, in functie de rezultatele economice, am putea anula acest impozit minim si sa gasim o alta solutie pentru a nu pune in pericol microintreprinderile sau start-up-urile". Perpectiva nu e negata nici de premierul Emil Boc, care ca rapuns la declaratia de mai sus, spunea ca nicio lege nu este eterna in Romania, iar politicile fiscale pot fi ajustate din timp in timp. Avand in vedere distanta dintre intrarea in vigoare a controversatei ordonante si momentul estimat al reevaluarii ei, se pare chiar ca politicile fiscale sunt gandite oarecum sezonier, iar aceasta facea parte din colectia primavara-vara 2009.

Stabilitatea legislativa: o minge inca la fileu
Nu neaparat ca reactie la cele de mai sus, dar ca o concluzie sanatoasa, iata si mesajul transmis luni de Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) printr-un comunicat de presa: "AOAR reaminteste Ministerului de Finante ca a promis mediului de afaceri si societatii romanesti, inca din ianuarie 2009, realizarea unei programari bugetare multianuale, ca o dovada a unei minime predictibilitati privind Bugetul de Stat si modul de cheltuire a banului public. Programarea multianuala a fost recunoscuta ca necesitate, impusa de procesul atragerii fondurilor europene, fiind un document indispensabil in conditiile incheierii Acordului Financiar cu FMI si CE".

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Noutati contabile 1740434400
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici