search
conta.ro cauta meniu
search

Stirile zilei. Dormiti noaptea de grija bancilor?



"Nu pot dormi noaptea. Am intrat intr-o noua faza a crizei", spune Charles Wyplosz, director la Centrul International pentru Studii Monetare si Bancare din Geneva, citat de Bloomberg. Ingrijorarile privind soarta economiei mondiale s-au reintors la punctul din care au plecat: banul.

O economie care functioneaza aproape exclusiv prin intermediul creditarii nu se putea impotmoli mai bine decat in zona finantarii costurilor. Realizarea valorii de piata se face ulterior realizarii cheltuielii. O mare parte a economiei mondiale functioneaza cu carul inaintea boilor: in mod curent, in loc ca valoarea realizata prin vanzarea marfurilor sa reintre in ciclul (re)productiv, se intampla ca banii obtinuti prin creditare sa fie restituiti institutiei de creditare dupa vanzarea productiei, iar ciclul creditarii reincepe. Pana si statul roman a deprins aceasta "inginerie" financiara, daca este sa observam mecanismul taxarii valorii adaugate (TVA): factura este taxata, iar banii sunt recuperati ulterior, pe riscul exclusiv al producatorului sau vanzatorului.

Ce fac bancile astazi? Temerile legate de incetinirea cresterii economice si datoriile suverane determina institutiile financiare sa-si restranga operatiunile de creditare si sa faca rezerve de dolari si lichiditati, constata Bloomberg. Bancile au constituit in cursul zilei de luni depozite overnight ("peste noapte", adica depozite cu termen sub 24 de ore) la Banca Centrala Europeana (BCE) de 128,7 miliarde de euro, de peste trei ori media din acest an, in loc sa imprumute banii altor companii.

Ce solutii au decidentii politici europeni? Ofera acces nelimitat la imprumuturile Bancii Centrale Europene, mentinand astfel solvabilitatea multor banci din Grecia, Portugalia, Italia si Spania; BCE faciliteaza, de asemenea, finantarea altora, in timp ce dobanzile scazute si achizitiile de obligatiuni guvernamentale tin sub control costurile creditelor. Peste ocean, bancile din Statele Unite sunt inundate cu lichiditati, provizioane pentru credite neperformante si capital, mai spune Bloomberg.

Si totusi, actiunile bancilor europene au scazut cu 20% in aceasta luna, in frunte cu RBS, care a inregistrat un declin de 43%, si Societe Generale, care a pierdut 39% din valoarea titlurilor sale listate la bursa.

Pe pietele financiare, nervozitatea a atins un punct maxim, in special dupa retrogradarea ratingului creditului suveran al SUA pe termen lung de catre Standard & Poor"s in 5 august. In paranteza fie spus, presedintele Standard & Poor"s si-a dat demisia in urma cu cateva zile: mesagerul vestilor rele a ramas fara cap. Apreciati rationalitatea deciziilor care se iau in domeniul financiar in ziua de astazi? Cine mai trebuie sa vada ca regele e gol?

Daca analistii financiar-bancari si-a pierdut somnul, e semn ca lucrurile se infunda pe un drum fara iesire. Guvernantii lumii de astazi cred ca lucrurile trebuie reparate chiar acolo unde s-au stricat, adica in safe-rile bancilor. Pe cele doua maluri ale Atlanticului, stapanii banilor s-au grabit sa le burduseasca cu lichidati, sa alunge rapid spaimele bancherilor. Poate va mai amintiti ca, prin toamna anului 2008, asiguratorul numarul unu din lume, AIG, s-a trezit in situatia de a-si vedea plasamentele decimate fara mila. Era rezultatul achizitiilor lacome de instrumente financiare derivate, a caror valoare se dovedise a fi o mare minciuna, in timp ce banilor asiguratilor se evaporasera ca prin farmec. Decidentii de la Washington au decis ca asiguratorul trebuia salvat. Au fost pompati banii cu gramada in conturile companiei, iar a doua zi - surpriza - stafful managerial isi facea bagajele pentru a pleca intr-o "binemeritata" vacanta in Hawaii...

Actorii economiei mondiale s-ar putea sa nu fie insa convinsi ca lucrurile vor reintra pe vechiul fagas, ca vremurile bune se vor reintoarce pe nesimite si va fi iar cum a fost. Aceasta speranta o au, mai curand, guvernele lumii, care au decis ca pot gestiona banii publici peste regulile pietei libere. Ciudat, nu? Sa ajuti banci si companii aduse in pragul falimentului de catre lacomia si iresponsabilitatea propriilor lor diriguitori, in timp ce resursele lor pentru administrarea statelor se imputineaza vazand cu ochii iar nivelul de trai al populatiilor pe care le guverneaza se prabuseste de pe o zi pe alta.

Poate solutia acestei crizei este sa lasam totul sa cada. Banci si state, fara alegere. Statele vor supravietui, pentru ca nu se poate altfel. Bancile ar trebui insa sa se reinventeze, sa revina undeva prin secolul al XV-lea european si sa inteleaga care ar putea fi rolul lor. Pana atunci, intreprinderile economice care au resurse vor putea sa reinceapa sa produca, celelalte ar trebui sa dispara. Revenirea la momentul adevarului poate fi solutia cea mai buna.

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Noutati contabile 1740434400
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici