search
conta.ro cauta meniu
search

Suspendare activitate microintreprindere: Cum ramane cu statutul la reluarea activitatii?

Procedura contabila de inregistrare a elementelor extrabilantiere
Suspendarea activitatii unei societati comerciale reprezinta o optiune frecvent intalnita in randul microintreprinderilor care doresc sa reduca temporar costurile sau sa isi regandeasca strategia de afaceri. In astfel de cazuri, in special pentru microintreprinderile cu un singur angajat, este esential de clarificat ce se intampla cu raportul de munca pe durata suspendarii activitatii. De asemenea, este important de inteles daca, la finalul perioadei de suspendare, societatea isi va pastra statutul de microintreprindere si ce implicatii fiscale deriva din acest fapt. 

Suspendare activitate societate:  studiu de caz

Intrebare: "O societate micro, cu un angajat, doreste sa suspende activitatea pe o perioada de cateva luni, 1 an de zile. Ce se intampla cu angajatul in aceasta situatie? Daca trebuie incetat sau suspendat contractul de munca, la reluarea activitatii, societatea va fi tot micro?"
 
Raspuns: Conform art. 48 alin. (3indice1) din Codul fiscal:
 
In sensul prezentului titlu, in cazul in care raportul de munca este suspendat, potrivit legii, conditia referitoare la detinerea unui salariat se considera indeplinita daca perioada de suspendare este mai mica de 30 de zile si situatia este inregistrata pentru prima data in anul fiscal respectiv. In caz contrar sunt aplicabile, in mod corespunzator, dispozitiile art. 52 alin. (2).
 
Astfel, statutul de microintreprindere se pastreaza daca singurul salariat are contractul individual de munca suspendat cel mult 30 zile o singura data pe an.
 
Prin urmare, o suspendare de cateva luni determina pierderea statutului de microintreprindere.
 
Pe de alta parte la Codul fiscal a fost introdus la art.48 alin.(2) alin. (2 indice 3) care prevede:
(2indice3) Prin exceptie de la prevederile art. 52, respectiv de la art. 47 alin. (1) si alin. (4), microintreprinderea care se afla in inactivitate temporara inscrisa in registrul comertului, potrivit prevederilor legale, continua sa fie platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor pentru intreaga perioada in care inregistreaza aceasta situatie de inactivitate.
 
In mod normal de la suspendarea activitatii se presupune ca societatea nu mai desfasoara niciun fel de activitate pentru a mentine in continuare CIM.
 
Suspendarea temporara a activitatii presupune lipsa derularii de operatiuni care sa implice exercitarea obiectului de activitate al societatii pe perioada de suspendare, insa nu exclude operatiunile care au legatura cu activitatea derulata anterior perioadei de suspendare ori care au legatura intrinseca cu existenta juridica a societatii, respectiv incasarea unor facturi emise anterior suspendarii activitatii, plata unor facturi primite anterior suspendarii activitatii, mentinerea contului bancar, depunerea situatiilor financiare anuale etc.
 
La art. 55 din Codul muncii se precizeaza ca contractul individual de munca poate inceta astfel:
a) de drept;
b) ca urmare a acordului partilor, la data convenita de acestea;
c) ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti, in cazurile si in conditiile limitativ prevazute de lege.
 
In cazul dvs. se aplica lit. c), iar la art. 58 se precizeaza ca concedierea reprezinta incetarea contractului individual de munca din initiativa angajatorului.

 
Conform art. 48 alin. ( 3 2) din Codul fiscal:
 
Incepand cu data de 01.01.2024, potrivit OUG nr. 115/2023, se introduce un nou alineat, alin. (32), cu urmatorul cuprins:
 
(32) O microintreprindere care s-a aflat in inactivitate temporara inscrisa in registrul comertului, potrivit prevederilor legale, continua sa fie platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor de la data inscrierii in registrul comertului a mentiunii de reluare a activitatii, daca indeplineste conditiile prevazute la art. 47 alin. (1) lit. d), h) si i), iar pe cea de la lit. g) in termen de 30 de zile inclusiv de la data inregistrarii mentiunii in Registrul Comertului.
 
O microintreprindere care s-a aflat in inactivitate temporara inscrisa in registrul comertului, potrivit prevederilor legale, continua sa fie platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor de la data inscrierii in registrul comertului a mentiunii de reluare a activitatii, daca indeplineste conditiile prevazute la art. 47 alin. (1) lit. d), h) si i), iar pe cea de la lit. g) in termen de 30 de zile inclusiv de la data inregistrarii mentiunii in Registrul Comertului (OUG 115/15.12.2023).
 
Conditiile care trebuie indeplinite la data reluarii activitatii sunt:
d) capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;
h) are asociati/actionari care detin, in mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot si este singura persoana juridica stabilita de catre asociati/actionari sa aplice prevederile prezentului titlu
i) a depus in termen situatiile financiare anuale, daca are aceasta obligatie potrivit legii.
 
Conditiile care trebuie indeplinite in termen de 30 de zile inclusiv de la data reluarii activitatii sunt:
g) are cel putin un salariat, cu exceptia situatiei prevazute la art. 48 alin. (3);
 
Asadar, daca o societate a fost microintreprindere inainte de suspendare poate ramane la regimul micro daca sunt indeplinite conditiile de la art. 47 Cod fiscal (inclusiv cea cu privire la a angaja un salariat in 30 de zile de la reluarea activitatii).


Raspuns oferit in luna octombrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Noutati contabile 1745701200
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici