search
conta.ro cauta meniu
search

Textilele "Made in Romania" se destram



Deficitul comercial pe anul trecut, care s-a adāncit la valoarea de 44,4% comparativ cu 2006, s-ar putea majora anul acesta si din cauza ca productia romāneasca de textile, care se īndreapta preponderent spre export, ar putea scadea cu 15%. Īn 2007, productia industriala de textile din Romānia a ajuns la valoarea de 9,38 miliarde lei, īn scadere cu circa 12% fata de 2006, si īsi va mentine acelasi ritm descendent īn 2008, cānd va īnregistra o reducere cu 10-15%, a declarat pentru NewsIn presedintele Federatiei Patronale a Industriei Usoare (FEPAIUS), Maria Grapini.
"Īn 2007 a fost īnregistrata o scadere semnificativa a productiei industriale de textile, cu circa 12% comparativ cu 2006. De doi ani avem acelasi trend descrescator al productiei industriale si din pacate estimez ca se va īntāmpla acelasi lucru si īn 2008. De asemenea, exportul a scazut īn 2007 cu 4%, avānd o scadere mai accentuata pe segmentul productiei de īmbracaminte de 9%", a declarat Maria Grapini.
Presedintele FEPAIUS a mai adaugat ca per total piata de textile va scadea īn 2008 cu circa 10-15%, dar ca īncepānd cu 2009 piata ar putea reajunge la un nivel de echilibru, fara a mai īnregistra scaderi. Īn aceste conditii, sunt īn derulare cāteva proiecte la nivel de patronat pentru a sprijini īntreprinzatorii romāni ce activeaza īn industria textila.
"Īn primul rānd este nevoie de foarte multa instruire pentru firmele din domeniu, atāt la nivel de management, dar si la nivel de angajati. Avem un proiect nou prin care vom īncerca sa aducem finantari din Uniunea Europeana pentru instruirea personalului si sa crestem productivitatea firmelor. Īncercam pe de alta parte sa atragem fondurile nationale care se mai pot obtine, sa oferim finantari si refinantari īn retehnologizari, sa ajutam si sa sprijinim, prin informatie si consiliere, atragerea fondurilor structurale", a mai precizat Grapini.
Numarul de salariati din domeniu, īn continua scadere
Comparativ cu anul 2006, numarul muncitorilor din industria romāneasca a textilelor a scazut anul trecut cu 50.000, ceea ce reprezinta 12,72%, iar criza fortei de munca din domeniu se va mentine si īn 2008.
"Numarul de salariati este īn continua scadere de la 393.000 de oameni, īn 2006, am ajuns la 347.000 de oameni, īn 2007. Cauza este dubla. Pe de o parte īnchiderea de microīntreprinderi, pe de alta parte plecarea unor oameni din tara. Este o criza a fortei de munca īn acest moment si ca sa obtii un muncitor nu mai poti fara o crestere de salariu. Aceasta criza a īnceput īn 2006, s-a continuat īn 2007 si nu prevad o revenire nici anul acesta", sustine Maria Grapini.
Presedintele FEPAUIS a transmis propuneri catre Ministerul pentru IMM pentru atragerea fortei de munca īn Romānia, īnsa pāna īn prezent nu a fost adoptata nicio masura īn acest sens. Una dintre propunerile lui Grapini a fost stimularea firmelor care angajeaza muncitorii īntorsi īn tara prin acordarea de reduceri de taxe si impozite. "Putem stimula angajatorii prin acordarea de reduceri de taxe si impozite, ceea ce este absolut posibil, nefiind nicio restrictie europeana īn acest sens, deoarece fiscalitatea este atributul natiunii respective. Pe de alta parte, am propus ministerului sa-i īncurajam pe oamenii plecati sa munceasca īn strainatate care au acumulat o anumita suma de bani, sa vina sa-si deschida o mica afacere īn Romānia si sa aiba anumite facilitati, gen profitul pe care-l reinvestesc sa nu fie impozitat o perioada", a mai precizat Maria Grapini.
Variantele firmelor textile sunt simple: optimizarea sau falimentul
Producatorii romāni de textile se confrunta, īn continuare, cu problema costurilor de productie, utilitatilor si salariilor. Pe de alta parte īnsa, acestia trebuie sa mareasca randamentul firmelor pe care le opereaza si sa-si analizeze afacerea fie pentru a o optimiza, fie pentru a o īnchide. Potrivit lui Grapini, la companiile romānesti de profil, nu se va putea veni cu o crestere de productivitate cu acelasi procent cu care se vrea cresterea de salarii.
"Din punct de vedere tehnic nu se poate veni cu o astfel de crestere de productivitate deoarece nu toate companiile au cea mai moderna tehnologie, nu toti oamenii au acelasi randament cerut la nivel european. Tehnologia moderna solicita omul foarte mult, acesta fiind nevoit īn cazul tesatoriei, de exemplu, sa lucreze la o viteza de turatie foarte mare", a adaugat presedintele FEPAIUS.
Cu toate ca muncitorii romāni nu sunt platiti la nivel european, daca aceste diferente de salarii existente ar fi acoperite nu s-ar pastra acelasi raport si din punct de vedere al randamentului, substantial mai mic īn firmele din Romānia. Salariul mediu al unui muncitor romān din industria textilelor este de circa 135 euro, pentru cei fara studii, mult sub nivelul salariilor practicate īn alte tari din Uniunea Europeana. Īn Ungaria, de exemplu, salariul mediu din industria de profil poate ajunge la 550 euro, iar īn Italia chiar la 1.000 de euro.

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Noutati contabile 1740434400
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici