search
conta.ro cauta meniu
search

Tichete cadou in valoare de 1.000 lei cu ocazia Pastelui: Care este tratamentul fiscal?

Atunci cand o societate acorda tichete cadou angajatilor, este esential sa se analizeze regimul fiscal aplicabil acestor beneficii, in conformitate cu prevederile Codului Fiscal si ale normelor de aplicare aferente.

Studiu de caz: "Societatea X S.A acorda tichete cadou de Paste, in valoare de 1.000 lei. Ce contributii se calculeaza si care este baza de calcul, avand in vedere prevederile art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul Fiscal si normele de aplicare aferente? De asemenea, aceste sume sunt luate in considerare la calculul salariului lunar net de 8.000 lei (in sensul Legii 296/2023, art. XL), care limiteaza acordarea tichetelor de masa la doua salarii minime brute pe tara/an/persoana, valabile la 01.01.2019?"
 
Conform art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal:
 
4) Urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
a)ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere/adoptie, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.
 
Nu sunt impozabile nici veniturile de natura celor prevazute mai sus, realizate de persoane fizice, daca aceste venituri sunt primite in baza unor legi speciale si/sau finantate din buget, cu exceptia indemnizatiilor de vacanta acordate potrivit legii.
 
In cazul cadourilor in bani si/sau in natura, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depaseste 300 lei:

(i)cadouri oferite angajatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase;
(ii)cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;
(iii)cadouri oferite angajatilor in beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie;
 
Aceeasi prevedere se regaseste si in ceea ce priveste contributiile sociale la art. 142 lit. b) din Codul fiscal.
 
Astfel cum puteti observa cadourile in suma de 300 lei/persoana copil minor si salariat acordate cu ocazia Pastelului nu sunt impozabile si taxabile cu contributii sociale astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern. In situatia expusa inteleg ca se acorda 1000 lei/salariat indiferent de copiii minori. Prin urmare, trebuie demonstrat in fata organului fiscal cu ocazia unui control ca se acorda tichete cadou cu ocazia Pastelui de 1000 lei/salariat conform clauzelor contractului individual de munca ori regulamentului intern.
 
Asadar, pentru ca suma de 300 lei acordata sub forma de tichete cadou sa nu fie impozabila si taxabila cu contributii sociale este necesar sa se prevada in contractul de munca sau regulamentul intern ca se acorda fiecarui salariat cadou de Paste sub forma de tichet cadou in suma de 1000 lei. Din aceasta suma 700 lei se taxeaza cu impozit pe venit si contributii sociale.
 
Textul prevazut la art. XL se refera la salarii nete asa incat consider ca se ia in considerare in limita de 8000 lei suma de 700 lei intrucat aceasta suma intra in venitul brut in functie de care se calculeaza taxele salariale, nu si suma de 300 lei.
 

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Noutati contabile 1745960400
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici