Disputele recente legate de majorarea pensiilor apar ca fiind doar de conjunctura. Ambele tabere au propriile argumente care, analizate atent, pot fi catalogate ca pertinente. Desigur ca pe termen scurt se pot identifica sursele de finantare pentru cresterea punctului de pensii, dar intrebarea care se pune este ce se va intampla in viitor. Aici este problema, deoarece viitorul sistemului de asigurari sociale nu suna prea bine. Acesta este afectat de un proces de imbatranire accelerata. Scenariile, bazate pe masuratori stiintifice, nu ar trebui sa lase indiferenta clasa politica. Potrivit datelor furnizate de Fondul ONU pentru Populatie, in conditiile in care fertilitatea se mentine la nivelul de acum, in timp ce numarul varstnicilor continua sa creasca, populatia Romaniei va ajunge in 2050 la 16 milioane. Mai mult de jumatate vor avea peste 60 de ani, vor fi mai putini adulti si mai putini copii. Numarul adultilor activi va fi atat de mic incat raportul de dependenta va fi de unu la noua. Aceasta inseamna ca un adult va plati pentru pensiile, alocatiile si serviciile de sanatate si de educatie pentru noua persoane.
Forta de munca imbatranitaDatele, desi incredibile la prima vedere, sunt verificabile din mai multe surse. Intr-un studiu recent, prof. univ. dr. Vergil Voineagu, presedintele Institutului National de Statistica, mentiona urmatoarele lucruri: "In perspectiva anului 2025, in conditiile mentinerii constante a nivelului actual al fertilitatii, mortalitatii si migratiei externe, populatia Romaniei s-ar diminua cu 2,1 milioane persoane.
Scaderea se va realiza in special pe seama populatiei urbane, diminuarea populatiei din municipii si orase fiind de peste 4,6 ori mai mare decat cea din comune si sate. In nicio varianta de proiectare populatia Romaniei nu va inregistra cresteri.
In varianta optimista (presupunand cresterea fertilitatii si a sperantei de viata), in 2025, tara noastra ar avea cu 1,3 milioane locuitori mai putin, iar in cea pesimista (presupunand scaderea si apoi mentinerea la un nivel redus a fertilitatii si cresterea nivelului mortalitatii), populatia s-ar diminua cu aproape 2,5 milioane locuitori. In varianta medie s-ar inregistra o scadere a populatiei de 2,2 milioane locuitori. Populatia adulta de 20-64 ani se va mentine, pana in 2010, in jur de 13,7 milioane. Dupa 2010, in populatia in varsta apta de munca vor incepe sa intre generatiile mai putin numeroase nascute dupa anul 1990.
De aceea, segmentul 20-29 ani se va diminua treptat, ajungand sa reprezinte in 2025 intre 10,5 si 11,0%. In toate variantele de proiectare, populatia de 20-64 ani va scadea in 2025, ajungandu-se la 6,5 milioane locuitori in urban si 5,8 milioane locuitori in rural. Grupele "batrane" din cadrul acestei populatii vor deveni tot mai numeroase, creand in timp dezechilibre pe piata muncii. Dupa anul 2015, acest segment de populatie va incepe sa se reduca, grupele "mai batrane" (45-64 ani), bine reprezentate numeric, intrand in cadrul populatiei varstnice.
In cautare de strategii...Potrivit scenariului, vom avea din ce in ce mai putini sustinatori ai sistemului de asigurari sociale din Romania, fiind pregnant necesara elaborarea de strategii. Unul dintre multele avertismente lansate apartine dr. Peer Sieben, ambasadorul Fondului ONU pentru Populatie la Bucuresti. "Romania este nevoita sa restructureze sistemul medical, sistemul de educatie si pe cel de asigurari sociale pentru a putea face fata acestor schimbari.
Este nevoie ca aceste restructurari sa inceapa cat mai curand si... sa tina cont de faptul ca oamenii de varste diferite au nevoi diferite, ca ei reprezinta o resursa valoroasa pentru societate la orice varsta si ca au nevoie de conditii favorabile care sa le permita si chiar sa ii incurajeze sa duca o viata activa".
Toate aceste lucruri ingrijoreaza asiguratorii .
"Cele mai evidente influente se vor observa la nivelul ratei de dependenta, care va cunoaste o crestere uimitoare de la 21,1% in 2005 (aproximativ 1 pensionar la fiecare 5 persoane cu varsta intre 15-64 de ani) la 51,1% (1 pensionar la fiecare 2 persoane cu varsta intre 15-64 de ani) in 2050.
Trebuie sa precizam faptul ca este general acceptat faptul ca sistemele publice de pensii (pay as you go) sunt vulnerabile la schimbarile demografice.
In ultimii 50 de ani asistam la o imbatranire a populatiei Romaniei, fapt reflectat de ponderea populatiei cu varsta de peste 65 de ani in totalul populatiei cu varsta cuprinsa intre 15 si 64 de ani. Acest fenomen se va manifesta si in viitor, inscriindu-se in tendinta globala de crestere a sperantei de viata.
Ceea ce, in cazul de fata, inseamna ca numarul contribuabililor la sistemul public de pensii va scadea, in timp ce numarul pensionarilor va creste.
Acestea sunt doar cateva din motivele care au stat la baza deciziei de reformare a sistemului de pensii din Romania. In viitorul apropiat, responsabilitatea in privinta standardului de viata al pensionarilor nu va ramane doar in grija statului, ci va fi si una individuala"- se mentioneaza intr-un studiu AVIVA.
Contribuabili putini si saraciO alta caracteristica a sistemului de asigurari sociale este cea a calitatii "slabe" a contribuabililor. Chiar daca statistic inca stam bine, deoarece populatia activa (ocupata si in somaj) in varsta de 20-64 ani este de 9.126,2 mii persoane, iar rata de activitate a populatiei in varsta de munca (proportia populatiei active de 20-64 ani in populatia totala in varsta de 20-64 ani) este de 68,5%, totusi nu este de neglijat sursa acestui stoc de forta de munca.
Sa nu uitam ca Romania are in prezent cel mai mic grad de urbanizare din Uniunea Europeana. Aproape jumatate din populatie locuieste in mediul rural, preponderent in sectorul agricol. De aici, probleme.
Desi avem foarte multi agricultori, aproximativ 30 de procente din total forta de munca, prea putini contribuie la sistemul de asigurari sociale.
Aceasta deoarece 67 la suta dintre agricultori sunt inregistrati la lucratori pe cont propriu neretribuiti. Toata aceasta masa de oameni - in 10, 20 de ani - va ingrosa numarul asistatilor social, provocand tensiuni intr-un sistem si asa extrem de vulnerabil.
Esential pentru contabili - Monografii contabile complete
Monografie contabila cofetarie
Gestionarea contabila a unei cofetarii presupune o evidenta clara a tuturor operatiunilor financiare, de la achizitia ingredientelor pana la vanzarea produselor finite. Intrucat aceasta activitate implica atat productie, cat si comercializare, inregistrarile contabile trebuie sa reflecte corect toate tranzactiile, inclusiv cheltuielile, veniturile si taxele aferente. In acest articol, va prezentamdoua exemple practice de monografii contabile pentru cofetarii.Monografie contabila...
vezi AICI monografia << Monografie contabila privind depozitarea cerealelor
O monografie contabila bine structurata pentru depozitarea cerealelor este cruciala pentru a reflecta corect si transparent activitatile economice, stocurile si fluxurile financiare implicate. Prin acest articol, ne propunem sa oferim o prezentare detaliata a aspectelor contabile relevante pentru gestionarea depozitelor de cereale, incluzand evidentierea inregistrarilor contabile specifice, conform legislatiei in vigoare.Depozitarea cerealelor: aspecte legislativePotrivit pct. 284 din O.M.F.P....
vezi AICI monografia << Monografie contabila agricultura. Cultivarea cerealelor
Cultivarea cerealelor joaca un rol esential in agricultura, reprezentand o sursa importanta de hrana si materii prime la nivel global. De la grau si porumb, pana la orz si ovaz, aceste culturi sunt fundamentale atat pentru industria alimentara, cat si pentru productia de furaje sau alte produse derivate. In acest articol, vom analize aspecte contabile specifice acestei activitati si vom oferi exemplu de monografie contabile pentru cultivarea cerealelor in agricultura.Aspecte contabile pentru...
vezi AICI monografia << Monografie contabila tichete cadou si aspecte fiscale importante
Tichetele cadou reprezinta un beneficiu salarial oferit de angajatori salariatilor, ca forma de recompensa sau stimulare. Pe langa avantajele pentru angajat, care primeste un supliment financiar neimpozabil in anumite limite, tichetele cadou ofera beneficii si pentru angajator, intrucat acestea pot fi scutite de taxe, in anumite conditii, conform legislatiei fiscale din Romania. Ele trebuie inregistrate corect in contabilitate avand in vedere tratamentele diferite in functie de destinatia lor....
vezi AICI monografia << Monografie contabila brutarie/panificatie
Brutariile si companiile din domeniul panificatiei au nevoie de o evidenta contabila precisa pentru a urmari costurile de productie, stocurile de materii prime, vanzarile si alte cheltuieli operationale specifice acestui sector. Activitatea unei brutarii este o activitate de productie si trebuie organizata, din punctul de vedere al monografiei contabile, ca pentru acest tip de activitate (productie). Va prezentam in acest articol cateva aspecte fiscale si contabile esentiale pentru acest tip de...
vezi AICI monografia << Monografie prestari servicii intracomunitare
Prestarea de servicii si livrarile intracomunitare reprezinta furnizarea de servicii/ livrarea de bunuri intre doua firme sau persoane impozabile din state membre ale Uniunii Europene. Exista anumite facilitati fiscale pentru acest tip de activitate si diverse inregistrari contabile specifice. Vom prezenta in acest articol cateva studii de caz reale ce contin monografii contabile pentru prestarea de servicii/livrari intracomunitare si vom face cateva precizari esentiale privind aspectele fiscale...
vezi AICI monografia << Monografii contabile sponsorizare 2025: spete utile
Sponsorizarea este actul juridic prin care doua persoane convin cu privire la transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare pentru sustinerea unor activitati fara scop lucrativ desfasurate de catre una dintre parti, denumita beneficiarul sponsorizarii. Sponsorizarea se acorda de obicei in schimbul unor beneficii, cum ar fi promovarea imaginii sau a brandului sponsorului.Contractul de sponsorizare se incheie in forma scrisa, cu specificarea obiectului,...
vezi AICI monografia << Monografie impozit chirii 2025: studii de caz utile
Inregistrarea corecta si completa a impozitului pe venituri din chirii este esentiala pentru asigurarea conformitatii cu legislatia fiscala in vigoare. In acest articol vom prezenta mai multe studii de caz cu monografii contabile pentru impozitul pe veniturile din chirii in 2025, oferindu-va detalii importante si despre modul in care se declara aceste venituri, dar si alte aspecte fiscal-contabile relevante.Impozit pe chirie - aspecte fiscale importanteIncepand cu 1 ianuarie 2024, venitul...
vezi AICI monografia << Monografie contabila investitii: aspecte fiscale si studii de caz
Investitiile reprezinta un element central in strategia de dezvoltare si crestere a oricarei entitati economice, fie ca este vorba despre extinderea capacitatilor de productie, achizitia de noi tehnologii sau diversificarea portofoliului de active. In acest articol vom prezenta diverse monografii contabile pentru investitii, evidentiind aspecte teoretice si practice ale contabilizarii diferitelor tipuri de investitii.Monografie vanzare investitie in curs si vanzare terenINTREBARE:X SRL (platitor...
vezi AICI monografia << Monografie contabila ochelari de vedere si obligatiile angajatorilor
Decontarea ochelarilor de vedere este un subiect de interes atat pentru angajatori, cat si pentru angajati, mai ales in contextul in care tot mai multe persoane isi desfasoara activitatea in fata calculatorului. Va prezentam in acest articol aspectele fiscale si contabile de care trebuie sa tina cont o societate pentru decontarea ochelarilor de vedere, inclusiv documentele justificative si inregistrarile contabile necesare pentru a asigura conformitatea cu reglementarile fiscale si contabile....
vezi AICI monografia <<