search
conta.ro cauta meniu
search

Tratamente geriatrice pentru asigurarile sociale



Disputele recente legate de majorarea pensiilor apar ca fiind doar de conjunctura. Ambele tabere au propriile argumente care, analizate atent, pot fi catalogate ca pertinente. Desigur ca pe termen scurt se pot identifica sursele de finantare pentru cresterea punctului de pensii, dar intrebarea care se pune este ce se va intampla in viitor. Aici este problema, deoarece viitorul sistemului de asigurari sociale nu suna prea bine. Acesta este afectat de un proces de imbatranire accelerata. Scenariile, bazate pe masuratori stiintifice, nu ar trebui sa lase indiferenta clasa politica. Potrivit datelor furnizate de Fondul ONU pentru Populatie, in conditiile in care fertilitatea se mentine la nivelul de acum, in timp ce numarul varstnicilor continua sa creasca, populatia Romaniei va ajunge in 2050 la 16 milioane. Mai mult de jumatate vor avea peste 60 de ani, vor fi mai putini adulti si mai putini copii. Numarul adultilor activi va fi atat de mic incat raportul de dependenta va fi de unu la noua. Aceasta inseamna ca un adult va plati pentru pensiile, alocatiile si serviciile de sanatate si de educatie pentru noua persoane.

Forta de munca imbatranita

Datele, desi incredibile la prima vedere, sunt verificabile din mai multe surse. Intr-un studiu recent, prof. univ. dr. Vergil Voineagu, presedintele Institutului National de Statistica, mentiona urmatoarele lucruri: "In perspectiva anului 2025, in conditiile mentinerii constante a nivelului actual al fertilitatii, mortalitatii si migratiei externe, populatia Romaniei s-ar diminua cu 2,1 milioane persoane.
Scaderea se va realiza in special pe seama populatiei urbane, diminuarea populatiei din municipii si orase fiind de peste 4,6 ori mai mare decat cea din comune si sate. In nicio varianta de proiectare populatia Romaniei nu va inregistra cresteri.
In varianta optimista (presupunand cresterea fertilitatii si a sperantei de viata), in 2025, tara noastra ar avea cu 1,3 milioane locuitori mai putin, iar in cea pesimista (presupunand scaderea si apoi mentinerea la un nivel redus a fertilitatii si cresterea nivelului mortalitatii), populatia s-ar diminua cu aproape 2,5 milioane locuitori. In varianta medie s-ar inregistra o scadere a populatiei de 2,2 milioane locuitori. Populatia adulta de 20-64 ani se va mentine, pana in 2010, in jur de 13,7 milioane. Dupa 2010, in populatia in varsta apta de munca vor incepe sa intre generatiile mai putin numeroase nascute dupa anul 1990.
De aceea, segmentul 20-29 ani se va diminua treptat, ajungand sa reprezinte in 2025 intre 10,5 si 11,0%. In toate variantele de proiectare, populatia de 20-64 ani va scadea in 2025, ajungandu-se la 6,5 milioane locuitori in urban si 5,8 milioane locuitori in rural. Grupele "batrane" din cadrul acestei populatii vor deveni tot mai numeroase, creand in timp dezechilibre pe piata muncii. Dupa anul 2015, acest segment de populatie va incepe sa se reduca, grupele "mai batrane" (45-64 ani), bine reprezentate numeric, intrand in cadrul populatiei varstnice.

In cautare de strategii...

Potrivit scenariului, vom avea din ce in ce mai putini sustinatori ai sistemului de asigurari sociale din Romania, fiind pregnant necesara elaborarea de strategii. Unul dintre multele avertismente lansate apartine dr. Peer Sieben, ambasadorul Fondului ONU pentru Populatie la Bucuresti. "Romania este nevoita sa restructureze sistemul medical, sistemul de educatie si pe cel de asigurari sociale pentru a putea face fata acestor schimbari.
Este nevoie ca aceste restructurari sa inceapa cat mai curand si... sa tina cont de faptul ca oamenii de varste diferite au nevoi diferite, ca ei reprezinta o resursa valoroasa pentru societate la orice varsta si ca au nevoie de conditii favorabile care sa le permita si chiar sa ii incurajeze sa duca o viata activa".
Toate aceste lucruri ingrijoreaza asiguratorii .
"Cele mai evidente influente se vor observa la nivelul ratei de dependenta, care va cunoaste o crestere uimitoare de la 21,1% in 2005 (aproximativ 1 pensionar la fiecare 5 persoane cu varsta intre 15-64 de ani) la 51,1% (1 pensionar la fiecare 2 persoane cu varsta intre 15-64 de ani) in 2050.
Trebuie sa precizam faptul ca este general acceptat faptul ca sistemele publice de pensii (pay as you go) sunt vulnerabile la schimbarile demografice.
In ultimii 50 de ani asistam la o imbatranire a populatiei Romaniei, fapt reflectat de ponderea populatiei cu varsta de peste 65 de ani in totalul populatiei cu varsta cuprinsa intre 15 si 64 de ani. Acest fenomen se va manifesta si in viitor, inscriindu-se in tendinta globala de crestere a sperantei de viata.
Ceea ce, in cazul de fata, inseamna ca numarul contribuabililor la sistemul public de pensii va scadea, in timp ce numarul pensionarilor va creste.
Acestea sunt doar cateva din motivele care au stat la baza deciziei de reformare a sistemului de pensii din Romania. In viitorul apropiat, responsabilitatea in privinta standardului de viata al pensionarilor nu va ramane doar in grija statului, ci va fi si una individuala"- se mentioneaza intr-un studiu AVIVA.

Contribuabili putini si saraci

O alta caracteristica a sistemului de asigurari sociale este cea a calitatii "slabe" a contribuabililor. Chiar daca statistic inca stam bine, deoarece populatia activa (ocupata si in somaj) in varsta de 20-64 ani este de 9.126,2 mii persoane, iar rata de activitate a populatiei in varsta de munca (proportia populatiei active de 20-64 ani in populatia totala in varsta de 20-64 ani) este de 68,5%, totusi nu este de neglijat sursa acestui stoc de forta de munca.
Sa nu uitam ca Romania are in prezent cel mai mic grad de urbanizare din Uniunea Europeana. Aproape jumatate din populatie locuieste in mediul rural, preponderent in sectorul agricol. De aici, probleme.
Desi avem foarte multi agricultori, aproximativ 30 de procente din total forta de munca, prea putini contribuie la sistemul de asigurari sociale.
Aceasta deoarece 67 la suta dintre agricultori sunt inregistrati la lucratori pe cont propriu neretribuiti. Toata aceasta masa de oameni - in 10, 20 de ani - va ingrosa numarul asistatilor social, provocand tensiuni intr-un sistem si asa extrem de vulnerabil.

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Noutati contabile 1740434400
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici