search
conta.ro cauta meniu
search

Turismul balnear trebuie sa se trateze cu banii statului



Balnearul romanesc, poate cea mai promitatoare componenta a turismului autohton din punct de vedere economic, ramane in continuare subfinantat. "Avem cele mai mari resurse balneo din Europa. Acest enorm potential este ignorat de autoritati, altfel investitiile in acest sector putand aduce enorme beneficii", a declarat Nicu Radulescu, presedintele Organizatiei Patronale a Turismului Balnear.
Acesta spune ca, desi se deruleaza investitii in segmentul balneo, "acestea sunt de mica amploare.
Fara parteneriatele public-private nu putem evolua in aceasta parte a turismului. Spun cu un optimism rezervat ca pe viitor am speranta ca statul sa investeasca macar in promovarea turimului balnear".

Turism fara sezon

In tara noastra sunt localizate peste 8.500 de izvoare minerale si termale, insa dintre acestea doar
10 - 15 la suta sunt exploatate. Astfel, o treime din izvoarele minerale si termale ale Europei se afla in Romania.
De asemenea, un alt avantaj al zonei balneo il reprezinta faptul ca acest gen de turism nu are sezon, fiind deschis 12 luni pe an. "De aceea este atat de important ca statul sa se implice financiar in turismul de nisa", spune directorul executiv al OPTB, Rodica Georgeta Pencea.
Potrivit acesteia, principalul motiv pentru care bogatiile naturale nu sunt valorificate in totalitate de sectorul privat este investitia prea mare pe care o presupune acest demers.
"Pe langa faptul ca investitorul are nevoie de o multime de autorizatii de mediu si nu numai, demararea unei afaceri in aceste zone este una foarte costisitoare", a declarat reprezentantul OPTB.
In cazul turismului balnear, investitiile in zona nu constau doar in ridicarea unui hotel.
Specialistii spun ca pe langa locul de cazare, reprezentative
pentru o zona turistica balneara sunt bazele de tratament, ceea
ce ar presupune investitii suplimentare.
La acestea s-ar adauga si banii cheltuiti pe echipamentele medicale, "aparate extrem de scumpe".

Cifra de afaceri din sector creste anual cu 10%

In ciuda faptului ca investitiile in infrastructura turismului balnear sunt sporadice, acesta a adus in 2005 venituri de circa 90-100 milioane operatorilor privati, cifra de afaceri a sectorului urmand sa creasca cu circa zece la suta in fiecare an. In momentul de fata, ponderea cazarii reprezinta circa
50 la suta din pachetul de servicii, alimentatia publica 40 la suta, iar serviciile de tratament doar zece la suta. In ultimii ani, investitiile pentru dezvoltarea statiunilor s-au cifrat la peste 100 milioane euro, suma considerata insuficienta fata de necesar. Investitiile au vizat statiuni cunoscute precum: Govora, Sovata, Baile Herculane, Felix, Moneasa, Hebe, Vatra Dornei, Slanic-Prahova.
Totodata, investitiile s-au indreptat catre infrastructura mare - hoteluri, restaurante, baza de tratament,
cat si spre modernizari sau achizitii noi de aparatura si echipamente, precum si spre un domeniu foarte important, si anume pregatirea personalului.
Potrivit OPTBR, numarul
turistilor care au vizitat statiunile balneare in 2005 s-a ridicat la circa 800.000.

Raportul WTTC despre balnearul romanesc

Raportul WTTC - Consiliul Mondial pentru Turism si Calatorii, publicat in 2006, mentioneaza: "In Romania exista aproape 1.300 de resurse de ape minerale. Sunt deja intre 2.500 si 8.500 de locatii termale care se adreseaza turismului intern, dar numai doua - Baile Felix, Eforie - au fost modernizate si aduse la standarde internationale. Dezvoltarea turismului balnear pentru vizitatori cu venituri peste medie nu numai ca ar creste veniturile si ar crea locuri de munca, dar ar ajuta si la pastrarea unui aspect important din mostenirea tarii. Turismul balnear reprezinta o componenta deosebita a vietii sociale: mentinerea starii de sanatate a populatiei prin practicarea de vacante de sanatate ar duce la prevenirea bolilor, deci la cheltuieli mai reduse pentru asigurarile de sanatate".

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Noutati contabile 1740434400
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici