search
conta.ro cauta meniu
search

Vanzare autoturism cu plata in rate catre asociat: care sunt implicatiile fiscale?

Procedura contabila de inregistrare a elementelor extrabilantiere
In analiza de mai jos, avem situatia in care unul dintre asociatii unei societati doreste sa vanda autoturismul personal catre firma la care este asociat. Se doreste ca plata valorii autoturismului sa fie facuta de catre societate catre asociat in cateva transe. Mentionam ca asociatul doreste aceasta modalitate de plata pentru a nu afecta fluxul de numerar al societatii si nu pentru a fragmenta plata (toate platile se vor face doar prin intermediul conturilor bancare). Sa aflam, in cele ce urmeaza, opinia specialistului cu privire la aceasta speta!
 
In cazul in care asociatul doreste sa vanda autoturismul personal catre societatea la care este asociat, este recomandat ca o astfel de tranzactie sa fie reglementata si aprobata prin intermediul unei hotarari a asociatilor. Aceasta hotarare trebuie sa fie luata conform prevederilor legale si statutare aplicabile societatii.
 
Hotararea asociatilor ar trebui sa includa detalii referitoare la achizitia autoturismului, cum ar fi suma totala convenita pentru achizitie, modalitatea de plata in transe, termenele de plata si orice alte conditii relevante. Astfel, hotararea va oferi claritate si siguranta juridica pentru ambele parti implicate.
 
Referitor la plata in transe, nu ar trebui sa fie o problema daca toate platile se efectueaza prin intermediul conturilor bancare si sunt conform termenelor convenite. Cu toate acestea, este important ca hotararea asociatilor sa mentioneze explicit aceasta modalitate de plata, astfel incat sa fie inregistrate si respectate de ambele parti.
 
Nu in ultimul rand este necesar sa practicati pretul pietei in legatura cu aceasta vanzare deoarece este efectuata intre parti afiliate.
 
Tranzactiile intre persoane afiliate se realizeaza conform principiului valorii de piata. In cadrul unei tranzactii, al unui grup de tranzactii intre persoane afiliate, organele fiscale pot ajusta, in cazul in care principiul valorii de piata nu este respectat, sau pot estima, in cazul in care contribuabilul nu pune la dispozitia organului fiscal competent datele necesare pentru a stabili daca preturile de transfer practicate in situatia analizata respecta principiul valorii de piata, suma venitului sau a cheltuielii aferente rezultatului fiscal oricareia dintre partile afiliate pe baza nivelului tendintei centrale a pietei.

 
Procedura de ajustare/estimare si modalitatea de stabilire a nivelului tendintei centrale a pietei, precum si situatiile in care autoritatea fiscala poate considera ca un contribuabil nu a furnizat datele necesare stabilirii respectarii principiului pentru tranzactiile analizate se stabilesc potrivit Codului de procedura fiscala. La stabilirea valorii de piata a tranzactiilor desfasurate intre persoane afiliate se foloseste metoda cea mai adecvata dintre urmatoarele:
 
a) metoda compararii preturilor;
b) metoda cost plus;
c) metoda pretului de revanzare;
d) metoda marjei nete;
e) metoda impartirii profitului;
f) orice alta metoda recunoscuta in Liniile directoare privind preturile de transfer emise de catre Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica pentru societatile multinationale si administratiile fiscale, cu amendamentele/modificarile si completarile ulterioare.


Raspuns oferit in luna iulie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Noutati contabile 1745701200
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici