ANAO, la Dec 17 2007, 11:27 PM, a spus:
1. vreau sa-mi infiintez...o firma de contabilitate; 2. activitatea curenta m-a facut sa ma rup oarecum de activitatea propriu-zisa de contabilitate si de legislatia in domeniu; 3. sunt expert contabil. Acestea fiind spuse ajuta-ma, te rog, cu actele normative in masura sa reglementeze infiintarea unei asemenea firme. Acest tip de documentatie caut. Ti-as fi recunoscatoare daca ai putea sa ma ajuti.!
Oana
Din ce mi-aduc aminte pt.infiintarea unei firme de contabilitate iti trebuie:
- daca esti expert contabil inactiv, trebuie sa devii activ platind o suma pentru perioada de inactivitate;
- trebuie sa faci Actul constitutiv (sau statutul) firmei si sa alegi (doar) coduri CAEN specifice unei firme de contabilitate;
- sa stabilesti (in statut sau actul constitutiv) care sunt persoanele care vor conduce (la inceput) firma, din care cel putin jumatate sa fie experti contabili;
- trebuie sa obtii o rezervare de nume pentru firma de la Of.Reg.Com.;
- sa obtii avizul CECCAR pentru infiintarea acestei firme;
- sa ai dovada de proprietate a sediului social sau contract de comodat sau contract de inchiriere;
- daca sediul e apartament de bloc, trebuie acordul Asociatiei de proprietari si acordul tuturor vecinilor cu care te invecinezi, pe verticala si pe orizontala;
- sa virezi capitalul social la o banca;
- cazier judiciar pentru actionari;
- plata unor taxe de timbru pentru publicare in Mon.Of., taxa pt.Re.Com. etc.;
- sa obtii incheierea Tribunalului cu decizia de infiintare a firmei;
- sa faci Declaratia 010 la Administratia fiscala de care tine firma.
Pe langa actul normativ mentionat de T.Marcela cred ca e util sa mai consulti:
- Legea 359 din 8.11.2004 (actualizata) a formalitatilor la inregistrarea in registrul comertului.doc;
- Legea 31 din 1990 privind societatile com., republ. si actualiz.;
- OUG 75 din 30.09.2004 de modif.Legii 359 din 2004 privind inreg.pers.fizice si juridice in 3 zile;
- OU 76 (r1) din 24-05-2001 privind autorizarea functionarii comerciantilor
etc.
Vezi ca exista Biroul Unic de Inregistrare a Comerciantilor, in curtea Romexpo, pe stanga cum intri, unde primesti toate informatiile necesare.
Drumul catre fericire nu se afla in a face ceea ce iti place, ci in a-ti place ceea ce trebuie sa faci! (Sai Baba)