Trebuie sa recunosc ca am citit majoritatea topicurilor din acest forum legat de problema mea da nu am gasit decat bucati pe care nu le-am putut lega astfel incat sa ma declar multumit de raspuns.
Asta m-a determinat sa ma inscriu si sa spun simplu si raspicat situatia in care sunt si sa sper ca voi primi raspunsuri la fel de simple si respicate:
Sunt freelance, software consultant - oricum se poate numi in Romania - si lucrez NUMAI si NUMAI in afara tzarii pe contracte de diferite durate (numar de luni). Pana acum am avut cate o firma de contabilitate la fiecare contract careia ii platesc un onorariu si care ma ajuta cu contabilitatea astfel incat sa pot minimiza LEGAL cat mai mult taxele pe care trebuie sa le platesc in tzara in care lucrez.
<u><b>Mentionez ca toate activitatile le intreprind in afara tzarii la sediul Clientului si nu sunt platit niciodata in RON. In Romania vin doar in vizita sau in pauzele dintre contracte.</b></u>
Intrebari:
1. Daca ma declar ca si PFA in Romania cu norma de venit (asa am intzeles eu din topicuri ca se numeste modalitatea prin care declari o suma fixa si platesti pe aia 16% impozit in RO), neplatitor de TVA dar in realitate sa castig peste 40 000 Eur/an, va trebui sa platesc TVA 19% din acesta suma?
2. Impozitul se aplica in continuare la norma fixa sau se aplica la suma reala de 40 000 Eur/an?
3. Ce anume mai trebuie platit in RO si cat sunt procentele din suma reala (sau din norma fixa declarata????????????) ?????? Am tot citit de acronime gen CAS ... SA ... pensie, sanatate etc.
5. Stie cineva care ar fii solutia optima si LEGALA din punct de vedere financiar pentru situatia mea?
Intrebare stupida ... poate (nu ca celelalte au fost mai coerente):
6. Nu se poate in RO sa vin la sfarsit de an fiscal si sa declar undeva (la circa financiara????) ca am castigat in anul ce-a trecut 40 000 Eur si sa platesc 16% taxa pe ei fara sa fie PFA sau orice alta entitate declarata in Romania?
Stiu ca asta se poate in alte tzari din Europa si descrie notiunea de freelancer.
As vrea sa vad daca in urma unui calcul simplu rezultat din raspunsurile vostre voi plati (aici ma refer la orice trebuie platit de un PFA care lucreaza numai in strainatate) cumulat mai mult de 20 - 25% din venitul real!!!!
Va multumesc pentru rabdare si pentru raspunsurile voastre!