MARYSA ST, la Mar 12 2009, 09:44 AM, a spus:
M-am gandit si eu la acest aspect.."si mie, si mie"!
Nu e un secret, e vorba de drepturi de autor! Articolul este preluat dintro revista! Cred ca am sa postez mai tarziu, adresa de net unde l-am gasit!
fara drepturi de autor.
trebuie inceput cu inceputul;
1.stabiliti pretul la care inregistrati produsele finite obtinute: - cost efectiv sau pret prestabilit.
2. stabiliti in functie de ce ati hotarat la pct. 1 metoda de evaluare la iesire a produselor finite daca ati ales costul efectiv.
3. daca ati ales pretul prestabilit atunci va trebuie o antecalculatie in baza careia stabiliti pretul , iar daca treceti dintru an in altul actualizati-l.
4. acum pentru inregistrarea produselor finite odata obtinute in ambele situatii trebuie sa determinati costul efectiv, prin stabilirea cheltuielilor care compun costul efectiv(vezi Ordinul 1826/2003), adica cheltuielile directe si acele cheltuieli indirecte ce se pot repartiza in mod rezonabil asupra produselor obtinute, tinand cont si de costul subactivitatii. In aceasta faza pe baza bonului de predare produse la magazie se inregistreaza
345 = 711 cost efectiv, sau
345 = 711 cost prestabilit si diferenta intre costul prestabilit si cel efectiv 348 =711 in negru daca este dif. nefavorabila sau in rosu cea favorabila.
5. pentru produsele vandute tinand cont de evaluarea la intrare a acestora inregistrezi destocarea lor respectiv:
711 = 345 cost efectiv (aplicand fifo, lifo, cmp) sau
711 = 345 cost prestabilit si calculezi k = (Sold initial 348+rulaj debitor 348)/ (sold initial 345 + rulaj debitor 345), si
711 = 348 in rosu sau negru cu k x rulaj creditor 345, consider ca pentru o urmarire mai atenta a destocarii produselor transferate in magazinele proprii de desfacere iesirea din geatiunea de produse finite in baza avizului de expeditie sa se faca prin aceiasi formula pentru ca in acest caz vom putea urmarii mai bine avand ca document, avizul de expediere, factura.
acest cont 711 "variatia stocurilor" care la fiecare data de analiza ar trebui sa prezinte urmatoarea egalitate:
sold initial 345,348, 331-soldul la finele perioadei a contului 345, 348, 331, daca suma este negativa atunci suma soldurile lunare ale contului 711 inainte de inchidere trebuie sa fie debitoare pentru ca s-a facut o destocare mai mare decat productia realizata in perioada si in acest caz contul 711 este un cont de cheltuieli si invers, contul 711 fiind un cont de venituri.
Intrucat inchiderea conturilor se face in cele mai multe cazuri automat de catre programul de contabilitate, inainte de a da inchiderea daca in luna respectva aveti o destocare, respectiv soldul contului 711 este debitor faceti dvs. aceasta inchidere respectiv 121 = 711 pentru ca in caz contrar programul o va storna, stiind ca conturile din cls. 7 sunt de venituri, iar la intocmirea contului de profit si pierderi de la finele anului nu vor mai corespunde datele prezentate in sit. fin cu cele reale datorita acestui fapt( la pozitia variatia stocurilor sold c, sold d).
Vanzarea produselor finite se face la preturile de vanzare inscrise in facturi, sau in bonurile fiscale si diferentele intre aceste preturi sunt evidentiate in rezultatele financiare.
Vanzarea document de inregistrere factura 411 = 701;
Contul 711 daca il urmarim in corespondenta cu 121 in situatia cand la trecerea produselor din magazie in magazinele de desfacere se va regasi in contul 607 la pretul de inregistrare a produselor finite prin magazinele proprii.
Referitor la raportul de productie acesta nu este reglementat ca si document contabil, nicaieri, reglementate pentru evidenta produselor finite fiind bonul de predare/ transfer, factura. Respectand prevederile ordinului MFP 3512/2008 privind documentele ....... puteti sa utilizati orice forma a acestuia daca indeplineste conditiile stabilite prin ordinul mentionat mai sus.
Nu am spus nimic despre cheltuieli pentru ca acestea sunt reglementate clar singura problema ar mai fi cu productia in curs de executie care trebuie inventariata si evaluata in fiecare luna si inregistrata in contabilitate astfel:
331 = 711 , sau prestarile de servicii in curs de executie; 332 = 711.
Daca doriti mai mult intrebati-ma.