Conform acestor norme, pachetul de servicii turistice care poate fi achiziționat pe baza tichetelor de vacanță constă în servicii de cazare, alimentație publică, transport, tratament balnear și agrement. Includerea serviciului de cazare în pachetul minimal este obligatorie. Angajații pot obține, be baza tichetelor de vacanță, servicii turistice de la societăți care dețin licență turistică, valabilă în cazul agențiilor de turism, și respectiv certificat de clasificare, valabil în cazul structurilor de primire turistică.
Angajatorii care au obținut în anul fiscal anterior profit sau venit, după caz, vor stabili, împreună cu organizațiile sindicale sau cu reprezentanții angajaților, reguli privind modul de acordare a tichetelor de vacanță. Regulile se referă la numărul beneficiarilor, la categoriile de beneficiari și la nivelul sumelor care se acordă beneficiarilor de tichete de vacanță, în funcție de posibilitățile financiare ale angajatorilor.
Beneficiarii primesc tichete de vacanță nominale, fiind singurele persoane îndreptățite să le utilizeze. Respectivele tichete, cu o valoare nominală imprimată, vor fi utilizate exclusiv pentru achitarea pachetului de servicii turistice contractat.
Potrivit Hotărârii adoptate astăzi de Guvern, unitățile emitente ale tichetelor de vacanță sunt acele societăți comerciale care sunt autorizate de către Ministerul Finanțelor Publice pentru asemenea activități. Unitățile emitente încheie contracte de prestări servicii atît cu angajatorii, cât și cu unitățile autorizate de Ministerul Turismului pentru servicii turistice.
„Normele metodologice privind acordarea tichetelor de vacanță nu introduc niciun fel de discriminări, permitând astfel dezvoltarea unei piețe turistice competitive și creșterea calității serviciilor în turismul românesc”, susține Elena Udrea, ministrul turismului.
Direcția Comunicare
Ministerul Turismului
04.03.2008