Postat 16 September 2013 - 08:59 AM
Pentru Carambina:
La partea cu salariatii, procedura de intocmire a contractelor de munca, de raportare in revisal, de depunere a declaratiei 112 cu termenele de depunere si de plata a contributiilor pentru salariati, de asigurarea a instruirii pentru protectia muncii, toate au rama la fel ca si la srl.
Deci pe langa ce aveti de plata pentru angajati, veti avea de plata si pentru dumneavostra ca titular al intreprinderii individuale, la sanatate si pensie, si impozitul pe venit.
Acele fise de operatiuni diverse si jurnalul care centralizeaza acele fise sunt obligatorii si le veti folosi daca veti avea cheltuieli deductibile limitat, cum ar fi, de exemplu, cheltuielile cu carburantul. Adica in registrul jurnal de incasari si plati treceti intreaga valoare a bonului cu care ati achizitionat carburantul pentru masina cu care faceti aprovizionarea, iar pe fisa de operatiuni diverse deschisa pentru respectiva cheltuiala treceti doar valoare ce rezulta dupa aplicarea procentului de 50%. La fel deschideti o alta fisa daca aveti in anul fiscal o alta cheltuiala deductibila limitat. In jurnal preluati totalul din acele fise pe care le-ati deschis in anul fiscal si va va ajuta, totalul din acest jurnal, la completarea declaratiei 200.
La inceput nu va inregistrati ca platitor de tva si toate sumele in registrul jurnal de incasari si plati le treceti cu tot cu tva.
In registrul jurnal de incasari si plati inregistrati incasari zilnice preluat dupa raportul z al casei de marcat si incasarile prin contul bancar al intreprinderii individuale si la plati, treceti valorile dupa chitantele/bon fiscal cu care ati facut platile sau dupa ordinele de plata, daca ati platit prin contul bacar. Chiar daca respectiva cheltuiala e deductibila limitat, in acest registru treceti valoare intreaga dupa chitanta sau bon fiscal.
Registru de casa nu mai folositi.
Veti folosi in contunuare nir la receptia marfii si registru de gestiune zilnic in care treceti valorile din nir, la marfa intrata in gestiune, valoarea din raportul zilnic z de la casa de marcat, valoarea proceselor verbale cand se scad produsele defecte, perisabile.
In registrul jurnal de incasari si plati treceti si plata ratelor la impozitul pe venit chiar daca el este nedeductibil.
In registrul jurnal de incasari si plati treceti valoarea din documentul de plata, la data cand s-a facut plata, nu valoarea din factura cand ati primit-o.
Valoarea banilor pe care initial ii folositi si care au fost adusi de dumneavoatra, nu ii treceti in registrul jurnal.
In registrul inventar, la sfarsit de an fiscal, treceti valoarea mijloacelor fixe achizitionate pe intreprinderea individuala, a bunurilor de natura obiectelor de inventar si a marfii. Pentru mijloacele fixe, veti intocmi fise ale mijloacelor fixe si veti calcula amortizarea. Pentru acete cheltuieli cu amortizarea dechideti o fisa de operatiuni diverse.
Pentru intreprinderea individuala, cand v-ati infiintat, ati depus declaratia 220 cu venitul estimat si apoi cred ca v-a venit acasa decizia de impunere de la finante in care sunt trecute ratele lunare la impozitul pe venit si termenele de plata. Mai aveti de platit tot trimestrial, pana pe 25 a ultimei luni din fiecare trimestru, si contributie la sanatate si la pensie.
Pentru a va inregistra ca platitor la fondul de pensie, tot la inceput can v-ati infiintat, trebuia sa depuneti declaratia 600 cu venitul lunar estimat. Orientativ alegeti acest venit ca fiind valoarea salariului minim pe economie adica 800 lei pentru ca acea contributie la pensie nu trebuie sa fie mai mica de 244 lei la acest moment.
La sfarsitul anului fiscal, pana pe 25 mai 2014, va trebui sa calculati si sa depuneti declaratia 200 cu cu situatia realizata in anul precedent. Apoi finantele va vor trimite acasa o decizie de impunere in care, dupa compararea cu venitul estimat declarat de dumneavoastra in 220, se va vedea daca ati platit mai putin in timpului anului si mai datorati ceva, sau trebuie sa mai va restituie inapoi. Impozitul pe venit se aplica la diferenta dintre venituri - cheltuieli iar contributia la sanatate si cas se aplica la venituri - cheltuieli dar fara a se scadea ratele platite in timpul anului la contributiile sociale.