Va multumesc!
Salariati cu scutiri medicale - mentiune in regulamentul intern ?
#1
Postat 29 August 2012 - 12:21 PM
Va multumesc!
#2
Postat 07 September 2012 - 12:29 PM
nu poti nega nimanui dreptul de a-si ingriji sanatatea odata intrat in incapacitate de munca temporara din cauza unei imbolnaviri - ori tocmai asta justifica acele "adeverinte medicale" (vrei sa spui "certificate de concediu medical" ) ! cat priveste autenticitatea bolii - si la asta banuiesc ca te referi cu prioritate - asta se poate rezolva prin verificari ale salariatului, prin reclamatii priv. medicii suspectati ca elibereaza astfel de certificate, prin avertizarea salariatului ca activitatea sa in firma lasa de dorit astfel incat sa stie ca este cap de lista la concedieri ... chiar prin restructurarea postului respectiv = concedierea salariatului in "culpa" ..
aaa... poti sa pui in regul. intern faptul ca salariatul dovedit ca a utilizat certificate medicale in mod nejustificat, va suporta rigorile legii priv. lipsa nemotivata de la serviciu (suspendarea CIM pt acea per. + sanctiune disciplinara, chiar concediere pt absente nemotivate, ... s.a.m.d., vezi codul muncii)
articole aplicabile :
TITLUL XI : Răspunderea juridică
CAP. I : Regulamentul intern
CAP. II : Răspunderea disciplinară
- art. 40, lit. e) să constate săvârşirea abaterilor disciplinare şi să aplice sancţiunile corespunzătoare, potrivit legii, contractului colectiv de muncă aplicabil şi regulamentului intern;
- art.. 48 : Angajatorul poate modifica temporar locul şi felul muncii, fără consimţământul salariatului, şi în cazul unor situaţii de forţă majoră, cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului, în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod- SECŢIUNEA a 3-a : Concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului
#3
Postat 08 October 2012 - 03:12 PM
#4
Postat 08 October 2012 - 04:30 PM
daca salariatul are nevoie de ingrijire medicala, atunci eu cred ca medicul ii elibereaza certificat medical, asa cum cere legea !
la scoala elevul nu este platit pt activitatea pe care o desfasoara, astfel incat hartiutza pt "shcoler" nu se poate aplica si la firma.
in RI poti pune un articol care sa spuna ceva evident, adica faptul ca nu se vor lua in considerare acte ce nu imbraca forma ceruta de lege pt a putea fi aplicate in cadrul unei firme.
eu asa as face ... insa daca acea hartiuta este legala, atunci .... dar este, oare ?? poate intrebati si un avocat specializat in dreptul muncii.
de fapt, ce scrie medicul in ea ?? este doar o adeverinta sau ce ?? ce forma are textul din ea ??
#5
Postat 08 October 2012 - 04:56 PM
Ideea este ca nu-i platim ptr acele zile doar ca incurca foarte mult programul. Adica orarul meu este cu 6 oameni din care 3 ma suna ca sunt bolnavi si aduc adevrinte medicale.
#6
Postat 10 October 2012 - 05:48 PM
in zilele alea cum ii "inregistrezi" ? fiindca ar trebui sa le suspenzi CIM-urile, nu ?
in plus, Conform Ordin MS/CNAS nr. 430/470/2010 pentru modificarea si completarea Normelor de aplicare a prevederilor OUG nr. 158/2005 privind concediile medicale si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordin MS/CNAS nr. 60/32/2006:
art. 81.6 Angajatorii au obligatia sa transmita casei de asigurari sociale de sanatate, in termen de maximum 6 zile de la data la care au fost instiintati cu privire la aparitia starii de incapacitate temporara de munca, lista persoanelor angajate aflate in incapacitate temporara de munca, precum si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta si declaratia pe propria raspundere completata de asigurati la medicul prescriptor conform prevederilor legale, daca au solicitat-o.
ai facut asa ceva ?? oamenii astia te baga in mult rahat !! eu zic sa pui serios piciorul in prag !!
ti-am atasat o macheta de raportare luata de la CAS Harghita !
Fisiere atasate
#7
Postat 11 October 2012 - 07:38 AM
#8
Postat 11 October 2012 - 12:04 PM
CAP. IV
Suspendarea contractului individual de muncă
ART. 49
(1) Suspendarea contractului individual de muncă poate interveni de drept, prin acordul părţilor sau prin actul unilateral al uneia dintre părţi.
(2) Suspendarea contractului individual de muncă are ca efect suspendarea prestării muncii de către salariat şi a plăţii drepturilor de natură salarială de către angajator.
(3) Pe durata suspendării pot continua să existe alte drepturi şi obligaţii ale părţilor decât cele prevăzute la alin. (2), dacă acestea sunt prevăzute prin legi speciale, prin contractul colectiv de muncă aplicabil, prin contracte individuale de muncă sau prin regulamente interne.
(4) În cazul suspendării contractului individual de muncă din cauza unei fapte imputabile salariatului, pe durata suspendării acesta nu va beneficia de niciun drept care rezultă din calitatea sa de salariat.
.................................
ART. 50
Contractul individual de muncă se suspendă de drept în următoarele situaţii:
a) concediu de maternitate;
b) concediu pentru incapacitate temporară de muncă;
..........................
ART. 52
(1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în următoarele situaţii:
...............
e) pe durata suspendării de către autorităţile competente a avizelor, autorizaţiilor sau atestărilor necesare pentru exercitarea profesiilor.
.....................................................................
ART. 54
Contractul individual de muncă poate fi suspendat, prin acordul părţilor, în cazul concediilor fără plată pentru studii sau pentru interese personale.
..-----------------------------------------------------------------------------
in plus de acel mail, intocmeste si anexa / actul aditional la RI si afiseaza-l la loc vizibil !
ca sa fiu sincera, eu le-as inmana cate 1 ex - macar celor care practica metoda cu adeverinta si i-as pune sa semneze de primire pe un 1 ex. care ramane la dosarul cu RI. astfel nu pot spune ca nu au primit mail-ul, ca nu au inteles, etc ... alte motive stupide, dar care pot tine in caz de litigiu.
avertizeaza pe toata lumea, printr-o nota interna, ca cine tot vine cu fel de fel de scutiri si concedii medicale, o sa-i trimiteti la medicul de medicina muncii fiindca, daca tot sunt bolnavi, inseamna ca nu fac fata postului din motive de sanatate si atunci fie ii veti muta in alt post - daca aveti- fie vor trebui sa renunte la serviciul asta de tot.
pune in anexa la RI - cu baza legala pe care ti-o dau mai jos - si faptul ca salariatii ce vor avea mai mult de "x" concedii medicale intr-un interval "y" (cat stabiliti voi si cu medicul vostru de medicina muncii) vor fi riguros expertizati medical de catre acest medic spre a se constata daca salariatii respectivi mai sunt apti de servicu pt postul pe care il ocupa !!
in cazul in care vin cu adeverinte medicale succesive de la acelasi medic, spune acolo ca veti invita si medicul respectiv la discutii pt a stabili, impreuna cu medicul de medicina muncii, daca salaritul mai poate lucra pe postul respectiv - asta ca sa vada ca va duceti si dupa medicul "generos" cu scutiri medicale.
pe scurt, fiti drastici si hotarati fiindca altfel va iau de fraieri !!
eeiii, dracie !! dar, chiar asa sa stati la cheremul unor chiulangii ??
.......................................................................................................
SECŢIUNEA a 3-a
Concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului
ART. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului în următoarele situaţii:
a) în cazul în care salariatul a săvârşit o abatere gravă sau abateri repetate de la regulile de disciplină a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de muncă, contractul colectiv de muncă aplicabil sau regulamentul intern, ca sancţiune disciplinară;
b) în cazul în care salariatul este arestat preventiv pentru o perioadă mai mare de 30 de zile, în condiţiile Codului de procedură penală;
c) în cazul în care, prin decizie a organelor competente de expertiză medicală, se constată inaptitudinea fizică şi/sau psihică a salariatului, fapt ce nu permite acestuia să îşi îndeplinească atribuţiile corespunzătoare locului de muncă ocupat;
d) în cazul în care salariatul nu corespunde profesional locului de muncă în care este încadrat
stii cum zice englezul : better safe then sorry !!
Similar Topics
3 useri citesc topicul
0 membri, 3 vizitatori, 0 utilizatori anonimi