de pe media contabila adunata
la noi :
http://www.conta.ro/...ra.php?litera=v
valoare contabila = valoarea de intrare a bunurilor in patrimoniul societatii
Valoare de inventar = totalitatea cheltuielilor ocazionate de achizitionarea, construirea sau confectionarea unui mijloc fix, montarea, executarea probelor de functionare, toate acestea realizate pe calea investitiilor.
la altii :
Valoare contabila
Definitie:
1. Sinonim -
valoare de intrare.
Valoarea de intrare a bunurilor in patrimoniul unei societati comerciale, regii autonome, institutii etc.
La data intrarii in contabilitate, bunurile se evalueaza si se inregistreaza in contabilitate la valoarea de intrare, (valoarea contabila), care se stabilerste astfel:
- bunurile reprezentand aport la capitalul social, la valoarea de aport, stabilita in urma evaluarii;
- bunurile obtinute cu titlu gratuit, la valoarea justa;
- bunurile procurate cu titlu oneros, la cost de achizitie;
- bunurile produse in unitate, la cost de productie.
La incheierea exercitiului, elementele de activ si de pasiv
de natura datoriilor se evalueaza si se reflecta in situatiile financiare anuale la valoarea de intrare, respectiv valoarea contabila, pusa de acord cu rezultatele inventarierii. In acest scop, valoarea de intrare (valoarea contabila) se compara cu valoarea stabilita pe baza inventarierii, astfel:
- pentru elementele de activ, diferentele constatate in plus intre valoarea de inventar si valoarea de intrare nu se inregistreaza in contabilitate, aceste elemente mentinandu-se la valoarea lor de intrare. Diferentele constatate in minus intre valoarea de inventar stabilita la inventariere si valoarea contabila neta a elementelor de activ se inregistreaza in contabilitate pe seama unei amortizari suplimentare, in cazul activelor amortizabile pentru care deprecierea este ireversibila sau se constituie un provizion pentru depreciere, atunci cand deprecierea este reversibila, aceste elemente mentinandu-se, de asemenea, la valoarea lor de intrare.
- pentru elementele de pasiv de natura datoriilor, diferentele constatate in minus intre valoarea de inventar si valoarea de intrare nu se inregistreaza in contabilitate, aceste elemente mentinandu-se la valoarea lor de intrare. Diferentele constatate in plus intre valoarea stabilita la inventariere si valoarea de intrare a elementelor de pasiv de natura datoriilor se inregistreaza in contabilitate prin constituirea unui provizion, aceste elemente mentinandu-se, de asemenea, la valoarea lor de intrare. Este o valoare de lichidare cu imprecizii de estimare, deoarece:
- bunurile imobiliare sunt contabilizate la valoarea din momentul achizitiei lor;
- reevaluarea lor nu este agreata de guvern, deoarece duce la diminuarea beneficiilor contabile si ca atare la reducerea impozitului;
- sunt imprecizii in reevaluarea bilantului pentru creante dubioase, deprecierea stocurilor etc;
- este dificila evaluarea fondului de comert. In ciuda tuturor acestor lucruri, valoarea contabila este valoarea de baza preluata in bilantul contabil. Valoarea contabila a unui activ inregistrat in contabilitate la pretul de achizitie poate fi mai mare sau mai mica decat preturile curente de piata.
2. Valoarea actiunilor stabilita prin raportarea activului net contabil la numarul de actiuni.
Aceasta postare a fost editata de Otilia Alupei: 08 January 2011 - 11:00 PM