In primul rand, doresc sa subliniez ca nu sunt o autoritate in acest domeniu, de nici o culoare.
Mirey123, la 01 April 2015 - 07:33 PM, a spus:
[...]PFA este recomandat doar in cazul in care poti si vrei sa deduci anumite cheltuieli[...]
va trebui sa tii cont de context. Era vorba intre PF cu 201 si PFA cu 200 (ma rog, plus restu declaratiilor), deci contextul era o comparatie intre 2 modalitati legale de a lucra "independent". Pt ca mai sunt si altele.
PFA ai nevoie si daca vrei sa emiti factura. Unele firme nu lucreaza decat cu persoane juridice (de ex firma care imi ofera mie serviciul de internet) si poti fi constrans sa vrei a lucra cu ele, samd. Deci exista multe motive pt care cineva ar opta pt forma de organizare juridica PFA.
Revenind asupra faptului ca nu sunt o autoriate in domeniu, nu iti pot raspunde la mai nimic in varianta declararii veniturilor ca PF cu 201. N-am facut, n-am avut tangente.
Declaratia 600 o depui anul pina la 31 ianuarie, sau in x zile de la infiintare/inceperea activitatii. Nu stiu sa iti zic din cap cat e X ala. Mai mult, nu stiu daca esti obligat sa o depui daca mergi pe varianta PF cu 201. Asta va trebui sa afli (de ex cu o vizita la anaf, e cel mai sigur)
Inregistrarea in scopuri de TVA o vei face doar ca si persoana juridica (deci nu in varianta PF cu 201), iar plafonul de scutire pt asta este 65.000. de euro intr-un an. Ceva imi spune ca nu e cazul tau. Evident te poti inregistra ca platitor de TVA si daca ai venituri anuale de 1 euro, nu stiu in cazul tau daca are sens pt ca n-am inteles prea bine ce faci defapt. Cel mai bine consulti un contabil la partea asta.
Si nu in ultimul rand, ce politici are paypal pentru a categorisii veniturile obtinute nu are nici o legatura ca procesul similar pe care il face anaf-u. Imagineaza-ti ca ai incerca sa iti declari venitorile folosind regulile fiscale din alt stat. N-are logica, corect? Cu atat mai putin sa te raportezi la o firma privata.
Deci uita ce zice paypalu ca primesti tu. Fiscal, n-are nici o valoare.
Tu trebuie sa analizezi pt tine ceea ce faci ca sa iti dai seama unde te incadrezi defapt. Eu n-am inteles prea bine ce faci, pare sa fie comert. Fiind comert extern, iarasi e in afara sferei mele de activitati, dar iti pot spune sigur ca daca vreunul dintre furnizori sau beneficiari e din UE, ca si PFA cel putin, va trebui sa completezi in lunile in care cumperi/vinzi catre ei declaratia 390 VIES, ceea ce implica sa ai o forma de organizare juridica si sa te inregistrezi in scopuri de TVA (nu neaparat platitor de TVA)
Dar revenind, tu trebuie sa intelegi in primul rand ceea ce faci, si apoi citesti modul de completare al D201 ( e pe site la anaf, cred ca in acelasi PDF cu declaratia) si trebuie sa te regasesti in ce scrie acolo. Poti incerca si la anaf, la compartimentul de asistenta contribuabili, optim sa mergi dimineata, la luni sau marti, sa ii prinzi intr-o stare oarecum buna si calma, ca altfel risti sa incerce sa scape repede de tine cu un raspuns expeditiv, dat poate fara sa inteleaga ce vrei defapt.