@ilia are dreptate si-i multumesc pt corectia adusa !
in urma mesajului ei, am mai scormonit inca o data dupa informatii si niste clarificari am gasit chiar la evaluatori :
http://nou.anevar.ro...ft_ghid_500.pdf
cf acelui ghid, notiunea de "valoare de impozitare" stabilita prin raportul de evaluare este diferita de notiunea de "valoarea de piata" a cladirii - si aici a fost eroarea mea de tratare a pbl., eu gandindu-ma ca cele 2 valori ar trebui sa fie egale pt ca-i mai normal sa platesc impozit pt o val. reala/justa a cladirii, decat dupa o anumita metodologie existenta/ aplicabila exclusiv pt impozitare.
de asemenea, in urma primei documentari e adevarat ca am gasit 1sau 2 pareri cum ca raportul pt. impozitare nu s-ar inreg. in contabilitate, insa acele pdv nu mi s-au parut suficient de argumentate (in nici un caz ca in cele ce urmeaza), drept pt care nu le-am impartasit. Intotdeauna cand ma documentez asupra unei pbl. verific toata baza legala indicata, pct cu pct, iar daca argumentatia autorului nu mi se pare destul de solida, atunci eu nu imi insusesc punctul sau de vedere.
extras din GHID METODOLOGIC DE EVALUARE - 500
Determinarea valorii impozabile:
S-a definit ca tip de valoare „valoarea de impozitare" care este diferită faţă de „valoarea de piaţă" sau faţă de „valoarea justă". Aceasta diferenţă provine în special din faptul că vor fi supuse evaluării doar clădirile, fără teren, ceea ce impune o abordare specială a evaluatorilor faţă de utilizarea abordărilor clasice care presupun că rezultatul final, respectiv valoarea de piaţă a proprietăţii, include atât construcţia, cât şi terenul. Cu toate acestea s-a urmărit pe cât a fost posibil ca abordările evaluării să aibă în vedere cât mai mult informaţii de piaţă.
1. ........
2. Obiectul evaluării şi rezultatele evaluării pentru impozitare prevăzute în prezentul ghid se referă exclusiv la clădiri.
3. Valoarea impozabilă nu reprezintă „valoarea de piaţă” sau „valoarea justă” definite ca tipuri de valori în standardele de evaluare în vigoare, respectiv în legislaţia privind înregistrarea în situaţiile financiare şi auditarea situaţiilor financiare.
4. Valoarea impozabilă este un tip de valoare folosit strict în scopul impozitării clădirilor nerezidenţiale şi determinat în conformitate cu prezentul ghid.
5. Valoarea impozabilă nu se înregistrează în situaţiile financiare ale companiilor.
_______________
de asemenea, am gasit niste explicatii f bune aici : http://vascu.ro/2015...a-a-cladirilor/- Raportul de evaluare pentru impozitare va fi identic cu raportul de evaluare pentru raportare financiară?
Cele două rapoarte de evaluare nu vor fi neapărat identice pentru că standardele de evaluare care stau la baza elaborării acestora conțin prevederi diferite care pot influența rezultatele evaluării și de aici și structura rapoartelor de evaluare. Astfel contribuabilii se pot găsi în situația ca aceeași clădire să aibă două valori diferite, din perspectiva fiscală și contabilă. Desigur că rapoartele de evaluare vor avea multe elemente comune dar pot exista situații în care în mod obiectiv și rezultatele și rapoartele să fie diferite.- Va fi nevoie de realizarea a două rapoarte de evaluare?
Pot exista situații în care va fi nevoie să fie realizate două rapoarte de evaluare. Dacă vor fi realizate de către același evaluator, rapoartele vor avea părți comune, ceea ce va putea determina ca onorariile pentru cele două evaluări să nu fie duble față de situația când există un singur raport.
___________________________________- Este obligatorie realizarea unei evaluări?
Nu există noțiunea de obligativitate în ceea ce privește realizarea unei evaluări pentru impozitare. Există însă o prevedere de creștere a cotei de impozitare dacă evaluarea nu este realizată cu frecvența stabilită de lege. Astfel s-a încetățenit ideea că evaluarea devine obligatorie.
(asta am precizat si eu, impozitul de 5%)
____________________________________
deci, recapituland :
1. raportul de reevaluare pentru impozitare nu se inreg. in contabilitate
2. daca vrei sa inreg. in contabilitate o noua val. de piata / justa a cladirii si ea sa apara in sit. financiare ale firmei, atunci iti mai trebuie inca un raport de reevaluare, facut dupa alte norme, dar in urma caruia nu este neaparat ca val. justa sa difere fata de val. impozabila, adica poate sa dea o valoare egala cu cea de impozitare (sau nu).
3. daca nu faci si raportul pt determinarea valorii juste/ de piata a cladirii, tu deja avand elementele care sa indice ca dif. rezultata ar fi semnificativa, atunci val. imobilizarilor corporale la 31.12.2015, resp. a ct. 212, nu v-a fi corect reflectata in sit. financiare anuale si este posibil, ca la un control, sa fii sanctionat pt raportare de date incorecte in sit. financiare - exista prevazute atat sanctiunea cat si amenda in Legea contabilitatii.
asta e parerea mea, am mai spus-o si inca mi-o mentin cu singura precizare (importanta, de altfel) ca eu n-am auzit ca pana acum, la vreun control al ANAF, sa i se fi luat cuiva la puricat bilantul, ceea ce nu inseamna ca in viitor nu ti se poate intampla.
baza legala este OMFP 1802/2014 :
Evaluarea alternativă la valoarea justă
3.4.1. Reevaluarea imobilizărilor corporale
99. ‐ (1) Prin derogare de la evaluarea pe baza principiului costului de achiziție sau al costului de producție, entitățile
pot proceda la reevaluarea imobilizărilor corporale existente la sfârşitul exercițiului financiar, astfel încât acestea să fie prezentate în contabilitate la valoarea justă,
cu reflectarea rezultatelor acestei reevaluări în situațiile financiare întocmite pentru acel exercițiu.
(2) Amortizarea calculată pentru imobilizările corporale astfel reevaluate se înregistrează în contabilitate începând cu exercițiul financiar următor celui pentru care s‐a efectuat reevaluarea.
.....
102. ‐ Reevaluarea imobilizărilor corporale se face la valoarea justă de la data bilanțului. Valoarea justă se determină pe baza unor evaluări efectuate, de regulă, de evaluatori autorizați, potrivit legii.
de vazut si restul art. pana la 116 inclusiv, o parte dintre ele le-am citat deja in postul anterior.
......................................
alte pareri, va rog ?